Η Ελλάδα στο Προσκήνιο: Η Αναβάθμιση Fitch και το ξεχωριστό Roadshow στο Λονδίνο

 
Η Ελλάδα στο Προσκήνιο: Η Αναβάθμιση Fitch και το ξεχωριστό  Roadshow στο Λονδίνο

Ενημερώθηκε: 02/12/23 - 01:12

Της Δάφνης Γρηγοριάδη*

Η αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα και από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch αντιπροσωπεύει μια ακόμη σημαντική επιτυχία για την οικονομία της χώρας. Η διατήρηση αυτού του επιπέδου αξιολόγησης μπορεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, σημαντικό στόχο για την μακροπρόθεσμη οικονομική ευημερία της χώρας.

Αυτό το γεγονός ολοκληρώνει τον κύκλο των φετινών αναβαθμίσεων από κορυφαίους οίκους αξιολόγησης που αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (μένει η Moody’s μόνο να μας δώσει την επενδυτική βαθμίδα) και ανοίγει τον δρόμο για πιο ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης.

Η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα επισημαίνει από την πλευρά των διεθνών αγορών και των επενδυτών την αναγνώριση της οικονομικής προόδου και της καλής διαχείρισης του δημόσιου ελληνικού χρέους.  Άλλωστε ότι ο οίκος Fitch έλαβε ιδιαίτερα υπόψιν για την αξιολόγηση της 1ης Δεκεμβρίου, το προσχέδιο προϋπολογισμού 2024 σύμφωνα με το οποίο η αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 160,3% φέτος και στο 152,2% το 2024.

Η διατήρηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι τώρα ο επόμενος στόχος

Η επενδυτική βαθμίδα είναι ένα κρίσιμο σημείο που αποδεικνύει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, αλλά ταυτόχρονα υπογραμμίζει την ανάγκη για συνεχή προσπάθεια προκειμένου να επεκταθεί αυτή η θετική εικόνα. 

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Λογοθέτη αναλυτή επενδύσεων, για να διατηρηθούν οι καλές αξιολογήσεις της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης, είναι απαραίτητη η διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και ακόμη πιο σημαντικό η διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων σε συνδυασμό με μια συνετή δημοσιονομική πολιτική. Επίσης είναι βασικό να βελτιωθούν περαιτέρω  τα ποσοστά χρέους προς το ΑΕΠ και η κυβέρνηση να καταρτίσει ένα πλάνο για την αντιμετώπιση των τοκοχρεολυσίων που θα  ξεκινήσει να πληρώνει η Ελλάδα το 2033 για τα δάνεια από τον ESM, τα οποία αυτήν την στιγμή είναι στο 0% όμως μετά την λήξη της περιόδου χάριτος θα διαμορφωθούν στα εκάστοτε επιτόκια της αγοράς.

Ο απόηχος του Roadshow στο Λονδίνο

Το ελληνικό επενδυτικό συνέδριο που διοργάνωσε η Morgan Stanley σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα με μεγάλη προσέλευση τραπεζικών στελεχών και επενδυτικών εταιριών από το City του Λονδίνου. Σύμφωνα με τον κ. Λογοθέτη ο οποίος παρευρέθηκε στο συνέδριο,  η φετινή διοργάνωση  ήταν ξεχωριστή για την Ελλάδα  λόγω της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας μετά από μια 12ετία. Τα φωτά των επενδυτών ήταν στραμμένα κυρίως στα επόμενα μεταρρυθμιστικά βήματα της κυβέρνησης αλλά και τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες (κυρίως σε τομείς όπως η  ενέργεια και οι υποδομές) που αναδεικνύουν οι ελληνικές εισηγμένες εταιρείες από τα φιλόδοξα επιχειρηματικά σχέδιά τους.  

*Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ