Το ιδιωτικό χρέος απειλή για την ανάπτυξη

 
Το ιδιωτικό χρέος απειλή για την ανάπτυξη

Ενημερώθηκε: 15/05/22 - 23:38

Της Δάφνης Γρηγοριάδη

Με την ακρίβεια να καλπάζει και τα μηνιαία έξοδα των νοικοκυριών να αυξάνονται, ειδοποιήσεις για απλήρωτες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, πρόκειται να λάβουν το επόμενο διάστημα 300.000 οφειλέτες.

Το ιδιωτικό χρέος την τελευταία διετία παρουσιάζει αυξητική τάση εξαιτίας των πληρωμών που “είχαν παγώσει” κατά την έξαρση της πανδημίας και της συσσώρευσης νέων οφειλών. Οι πληθωριστικές πιέσεις δυσκολεύουν την ομαλή πληρωμών των υποχρεώσεων τόσο των φυσικών όσο και των νομικών προσώπων. Ενδεικτικά τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμείαεκτινάχθηκαν στα 42,83 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, από 41 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021.

Το κράτος προσπαθεί να τονώσει τα έσοδά του,προσπαθώντας παράλληλα η διαχείριση των εν λόγω χρεών να είναι όσο πιο αποτελεσματική είναι εφικτό. Σκοπός είναι τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ να ενταχθούν σε καθεστώς ρύθμισης, ώστε να μην έρθουν οι οφειλέτες αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Στην περίπτωση αυτή, οι πρώτες περιπτώσεις που θα μπουν στο μικροσκόπιο είναι συσσωρευμένα υπέρογκα χρέη από 200.000 ευρώ και άνω, αλλά και οι πρόσφατες οφειλές, καθώς θεωρούνται ευκολότερα εισπράξιμες.

Για αυτόν τον λόγο, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ), θα προβεί σε εκ νέου επικαιροποίηση των στοιχείων των οφειλετών σε μηνιαία παρακολούθηση των ρυθμίσεων και έγκαιρη ενημέρωση τους, σε περίπτωση που κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός ρύθμισης.

Είναι γεγονός ότι οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες αλλά και οι ΜμΕ, δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν υψηλά χρέη. Πάνω σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η επερχόμενη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, αυξάνοντας έτσι το κόστος εξυπηρέτησης δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου για πολίτες και επιχειρήσεις.

Αν το ιδιωτικό χρέος απειλεί την ανάπτυξη, θα πρέπει να εξετάσουμε αποδοτικότερα προγράμματα πληρωμών ανάλογα με το εισοδηματικό προφίλ του εκάστοτε νοικοκυριού. Καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει και ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας.

Προ των πυλών βρίσκεται το νέο κοινό σύστημα πληρωμής φόρων και εισφορών αλλά και η έκδοση κοινής φόρο-ασφαλιστικής ενημερότητας. Από την μια έτσι θα διευκολυνθούν οι πολίτες στις πληρωμές τους και από την άλλη το κράτος θα προσπαθήσει να τονώσει τα έσοδά του.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ