Ηγέτης FDP-Γερμανία: Αν μειωθεί το χρέος στην Ελλάδα τότε GREXIT και δικό της νόμισμα

Ηγέτης FDP-Γερμανία: Αν μειωθεί το χρέος στην Ελλάδα τότε GREXIT και δικό της νόμισμα
Ενημερώθηκε: 01/09/17 - 23:59

Σκληρότερη στο ζήτημα της παραχώρησης δημοσιονομικού "αέρα" στην Ελλάδα, θα είναι η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις γερμανικές εκλογές σύμφωνα με το Bloomberg, εφόσον σε αυτήν συμμετάσχει το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).

Όπως δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Bloomberg, ο ηγέτης του κόμματος Christian Lindner, «η Γερμανία πρέπει να χαράξει σαφείς διαχωριστικές γραμμές έναντι του Macron. Το Παρίσι και το Βερολίνο δεν πρόκειται να επιλύσουν τα προβλήματα της ΕΕ διογκώνοντας τα χρέη. Επιμένω πως οι χώρες της νομισματικής ένωσης οφείλουν να αναλαμβάνουν οι ίδιες την ευθύνη για την δημοσιονομική πολιτική τους».

Αντίθετα με τη συμμαχία του CDU με FDP το 2009, αυτή τη φορά ίσως υπάρξουν τριβές. Μετά το Brexit η A.Merkel και ο W. Schaeuble ευνοούν την περαιτέρω ολοκλήρωση της ευρωζώνης. Ο Lindner εκφράζει επιφυλάξεις. Άλλο σημείο διαφωνίας ίσως αποτελέσει η επιμονή του FDP να συνδεθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με την αποχώρηση της χώρας από τη νομισματική ένωση, αλλά με παραμονή της στην ΕΕ, ιδέα που η A.Merkel έχει απορρίψει κατηγορηματικά.

«Εφόσον παραχωρηθεί ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα, όπως επιμένει το ΔΝΤ, τότε θα πρέπει να επιλύσουμε το πρόβλημα με ανοικτό μυαλό. Η Ελλάδα παίρνει απομείωση του χρέους, τα χρήματα χάνονται, όμως εξαιτίας αυτού η χώρα πρέπει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, να τυπώσει δικό της νόμισμα που θα μπορεί να το υποτιμήσει και έτσι να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της στον τουρισμό».

Σχετικά Θέματα:

Στον πάτο η ανάπτυξη και φόβος για νέα μέτρα