Στον πάτο η ανάπτυξη και φόβος για νέα μέτρα

 
Στον πάτο η ανάπτυξη και φόβος για νέα μέτρα

Ενημερώθηκε: 01/09/17 - 16:29

Επικίνδυνα είναι τα σημάδια που αποκαλύφθηκαν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά την δημοσίευση των στοιχείων για το ΑΕΠ κατά το Β' τρίμηνο του 2017, με την ανάπτυξη να βρίσκεται «βαλτωμένη».

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση κατά 0,5% σε σύγκριση με το Α' τρίμηνο του 2017 και αύξηση 0,8% σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σύγκριση με το Β' τρίμηνο του 2016.

αξιολόγησης

Η καθυστέρηση για την ολοκλήρωση της δεύτερης είχε τελικά κόστος για την πορεία του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα νέα, εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Α' τρίμηνο του 2017 η ανάπτυξη έκλεισε στο 0,4% σε ετήσια βάση.

τουρισμός

Ο και τα κέρδη του φαίνεται να είναι η τελευταία «ζαριά» της κυβέρνησης που βλέπει τους στόχους που έχουν τεθεί από τους δανειστές να απομακρύνονται ενώ τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα υποφέρουν μέχρι το τέλος του έτους από την φοροκαταιγίδα.

Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενικός ρυθμός ανάπτυξης κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, καθιστά πάρα πολύ δύσκολη την επίτευξη ακόμη και του πολύ «χαμηλωμένου» στόχου για ανάπτυξη 1,8% του ΑΕΠ το 2017 που περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν τον Νοέμβριο του 2016 ανέμενε ανάπτυξη 2,7% το 2017 και 3,1% το 2018 η οποία θα γέμιζε τα ταμεία του κράτους με έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Για κάθε 1% ανάπτυξης που δεν επιτυγχάνεται έναντι των προβλέψεων το κράτος χάνει 1 δισ. ευρώ από αναμενόμενους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, με την τρύπα αυτή να πρέπει να καλυφθεί από τα ... συνηθισμένα θύματα.

Το σχόλιο της κυβέρνησης:

Η ανακοίνωση των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα.

Η δυναμική ανάκαμψη ακόμη και την περίοδο που η δεύτερη αξιολόγηση δεν είχε ολοκληρωθεί είναι περισσότερο από εμφανής.

Τη στιγμή που η ΝΔ κινδυνολογούσε και προέβλεπε την επερχόμενη καταστροφή, η ελληνική οικονομία αναπτυσσόταν με ρυθμούς 0,5% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2017 και με 0,8% σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο του 2016.

Η τάση αυτή ενισχύθηκε μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την επιτυχή έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος και τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια για δίκαιη ανάπτυξη με προστασία της εργασίας και για την οικοδόμηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλαγές από σήμερα (1/9) στα capital controls - Τι ισχύει; - Ερωτήσεις και απαντήσεις

Δημοσιογράφος, εκδοτικές επιχειρήσεις και δικηγόρος ανάμεσα στις τρανταχτές περιπτώσεις φοροδιαφυγής

ΕΛΠΕ: Νέο ρεκόρ αποτελεσμάτων το πρώτο εξάμηνο του έτους