ΙΟΒΕ: Η αβεβαιότητα επιδείνωσε το οικονομικό κλίμα

ΙΟΒΕ: Η αβεβαιότητα επιδείνωσε το οικονομικό κλίμα
Ενημερώθηκε: 01/03/17 - 12:10

Σημαντική επιδείνωση εμφάνισε τον Φεβρουάριο το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, λόγω της κάμψης των προσδοκιών στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε στις 92,9 μονάδες, έναντι 95,1 μονάδων τον Ιανουάριο του 2017. Σημειώνεται ότι παρά την πτώση, σε ετήσιο επίπεδο, η επίδοση του Φεβρουαρίου είναι καλύτερη έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2016 (89 μονάδες). Στους επιμέρους τομείς - με εξαίρεση τη βιομηχανία - καταγράφηκε αξιοσημείωτη πτώση, η οποία ήταν ισχυρότερη στο λιανικό εμπόριο και τις κατασκευές. Σημαντική κάμψη σημειώθηκε και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία προσέγγισε το επίπεδο του Απριλίου 2016, το οποίο ήταν και το χαμηλότερο από τον Αύγουστο του 2013.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, κυρίως λόγω της παρατεταμένης αξιολόγησης του προγράμματος, καθώς και η συνεχής αναβολή πιθανών θετικών επιδράσεων της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης, οδηγούν τις επιχειρήσεις σε επί τα χείρω αναθεώρηση του προγραμματισμού τους για το τρέχον έτος.

Η διαφοροποίηση στις προσδοκίες του βιομηχανικού τομέα, όπως τονίζεται παράλληλα, οφείλεται κυρίως στις καλύτερες προβλέψεις για την εξαγωγική του δραστηριότητα στους προσεχείς μήνες. Στον αντίποδα, η φθίνουσα τάση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αντανακλά και την προσδοκία μελλοντικών δημοσιονομικών μέτρων, όσο η συμφωνία για την αξιολόγηση καθυστερεί.

Αναλυτικότερα,

  • στη Βιομηχανία, οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώθηκαν αισθητά, ενώ το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα υποδηλώνει διόγκωσή τους. Οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκαν ελαφρώς.
  • στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων μεταβλήθηκαν αρνητικά, σε αντίθεση με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση οι οποίες καλυτέρευσαν, με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα εξέλιξη της ζήτησης να είναι σχεδόν αμετάβλητες.
  • στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αποκλιμακώθηκαν, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ οι εκτιμήσεις για το ύψος των αποθεμάτων μεταβλήθηκαν ελαφρώς αρνητικά.
  • στις Κατασκευές, οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων εντάθηκαν, αλλά οι αρνητικές προβλέψεις απασχόλησης εξομαλύνθηκαν ελαφρώς.\
  • στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, ο σχετικός δείκτης υποχώρησε κυρίως λόγω των αισθητά δυσμενέστερων προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάστασή τους και για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Οι προβλέψεις για την ανεργία επίσης επιδεινώθηκαν, αλλά ήπια, ενώ η πρόθεση για αποταμίευση παρέμεινε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του Ιανουαρίου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Χειρόφρενο» Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ λόγω απεργίας των εργαζομένων

Σεισμός κοντά στη Μυτιλήνη

Ακινητοποιημένα Μετρό, Ηλεκτρικός και Τραμ

ΚΑΙΡΟΣ 1/3/2017: Πρόσκαιρη επιδείνωση

Οδηγός ταξί βρέθηκε νεκρός από πυροβολισμό στην Κηφισιά