Κομισιόν: Πολύ κοντά σε συμφωνία αλλά υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες

Κομισιόν: Πολύ κοντά σε συμφωνία αλλά υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες
Ενημερώθηκε: 10/05/16 - 19:19

 Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιντχαρτ σημείωσε πως το Eurogroup της Δευτέρας «έθεσε τα θεμέλια» ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, συμπλήρωσε όμως πως προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στήριξης παραμένει η υλοποίηση όλων των συμφωνημένων προαπαιτούμενων.

 «Έχει γίνει σημαντική πρόοδος για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης», όμως «οι ελληνικές Αρχές πρέπει να εκπληρώσουν τις προαπαιτούμενες ενέργειες», δήλωσε στις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος, τη στιγμή που η Αθήνα δρομολογεί την ψήφιση νόμου-σκούπα που θα περιλαμβάνει όλες τις εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης.

 Μόλις η Αθήνα εκπληρώσει τα συμφωνηθέντα, «το Eurogroup είναι έτοιμο να συμφωνήσει για την εκταμίευση», είπε.

 Όσον αφορά το χρέος, η κ. Μπράιτχαρντ επανέλαβε ότι η Κομισιόν θα συμβάλει με την τεχνογνωσία της στις συζητήσεις, σπεύδοντας όμως να διευκρινίσει ότι οι κρίσιμες αποφάσεις θα ληφθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και τους πιστωτές της Ελλάδας.

 Αναφερόμενη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που δεν έχει ακόμα αποσαφηνίσει αν οι αποφάσεις του Eurogroup το καλύπτει ώστε να λάβει μέρος στο Μνημόνιο, η κ. Μπράιτχαρντ αρκέστηκε στο να επαναλάβει το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup, όπου οι εταίροι εκφράζουν την ελπίδα ότι η καταρχήν συμφωνία για το χρέος και για τον αυτόματο «κόφτη» θα επιτρέψει στο Ταμείο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

 ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

 «Κόφτης» και έμμεσοι φόροι «ροκανίζουν» τα εισοδήματα

 Τον Ιούλιο ανεβαίνει στο 24% ο ΦΠΑ και μπαίνει φόρος σε Internet και συνδρομητική τηλεόραση

 Διαβάστε όλο το παρασκήνιο από το Eurogroup και τις λύσεις για το χρέος