Μια στις πέντε επιχειρήσεις θα απολύσουν εργαζομένους

Μια στις πέντε επιχειρήσεις θα απολύσουν εργαζομένους
Ενημερώθηκε: 20/03/17 - 16:05

Δυσοίωνα είναι τα νέα για τους εργαζόμενους στις μικρές επιχειρήσεις, καθώς αναμένεται να υπάρξει "καταιγίδα" απολύσεων, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ).

Μια στις πέντε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας δηλώνει ουσιαστικά αδυναμία διατήρησης του προσωπικού της, με τον κίνδυνο πλέον να προστεθούν κι άλλοι άνεργοι στη στρατιά που καταδεικνύει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, το κλίμα στο τέλος του προηγούμενου έτους έως και τις αρχές Φεβρουαρίου του 2017, όπως καταγράφηκε επιστημονικά από τη ΓΣΕΒΕΕ, δείχνει ότι ατομικές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι επιφανειακά μόνο ευνοούνται από το νέο ασφαλιστικό σύστημα, καθώς παρά την προσπάθεια να φανεί ότι το 77,5% αυτών πληρώνει λιγότερα απ' ό,τι πριν, οι ανυπέρβλητες δυσκολίες τους ωθούν σε αδιέξοδο. Συγκεκριμένα, θεωρώντας ότι ξεκάθαρα είναι πιο εκτεθειμένοι στην κρίση και στις φορολογικές και ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις λόγω υπερχρέωσης, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτού του μεγέθους οι επαγγελματίες παρουσιάζονται πιο επίφοβοι και με μεγαλύτερο κίνδυνο να απολύσουν εργαζόμενους.

Ειδικότερα, βάσει των ευρημάτων, στις επιχειρήσεις με τζίρο έως 50.000 ευρώ ποσοστό 16,7% μιλά για τάση να απολύσει προσωπικό, ενώ μόλις το 5,1% δηλώνει ότι είναι πιθανό να προσλάβει, σε μια σαφή ένδειξη ότι η συνεισφορά της πολύ μικρής επιχείρησης στην απασχόληση περιορίζεται σημαντικά. Κοινώς, περίπου μία στις πέντε πολύ μικρές επιχειρήσεις δηλώνει αδυναμία συγκράτησης του εργατικού δυναμικού της, σε μια αγορά που έχει τεράστια πλέον προβλήματα, τα οποία διογκώνονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνάντηση Τσακαλώτου με θεσμούς

Ανάσα για τις ελληνικές τράπεζες- Ψηφίστηκε ο αναβαλλόμενος φόρος

Ποιους θα "στραγγαλίσουν" τα φετινά εκκαθαριστικά της εφορίας