Ανάσα για τις ελληνικές τράπεζες- Ψηφίστηκε ο αναβαλλόμενος φόρος

Ανάσα για τις ελληνικές τράπεζες- Ψηφίστηκε ο αναβαλλόμενος φόρος
Ενημερώθηκε: 20/03/17 - 15:42

Ένας σημαντικός σύμμαχος στη μάχη των ελληνικών τραπεζών ενόψει των stress tests ήρθε να προστεθεί μετά την ψήφιση της ρύθμισης για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών.

Με τη ψήφιση της συγκεκριμένης ρύθμισης, οι τράπεζες θα μπουν σε τροχιά "κανονικότητας" ενώ αναμένεται πλέον και να δημοσιευθούν οι ισολογισμοί τους.

Το όφελος για τις τράπεζες αναμένεται να αγγίξει τα 2,5 δισ. ευρώ, που θα τονώσουν μελλοντικά την ελληνική οικονομία.

Τι είναι ο αναβαλλόμενος φόρος
Όπως προβλέπει η σχετική ρύθμιση, οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να συμψηφίσουν κάποιες από τις απώλειες του κουρέματος με φόρο που θα έπρεπε να καταβάλουν στο μέλλον. Δηλαδή ουσιαστικά οι τράπεζες αποκτούν έναν «κουμπαρά» τον οποίο αξιοποιούν σήμερα και συνυπολογίζουν στα κεφάλαιά τους. Στη συνέχεια, και για την επόμενη 30ετία θα αφαιρούν από τον «κουμπαρά» αυτό τα χρήματα που έπρεπε να καταβάλλουν ως φόρο στο δημόσιο, μέχρι το ποσό αυτό να μηδενιστεί.

Το θετικό για τις τράπεζες είναι ότι το ποσό του αναβαλλόμενου φόρου προσμετράται στα κεφάλαιά τους. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα συνυπολογίζει και αυτά τα κεφάλαια, μειώνοντας ισόποσα τις όποιες κεφαλαιακές απαιτήσεις προκύψουν λόγω των στρες τεστ.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι το όφελος αυτό έχει την εγγύηση του Δημοσίου, στην περίπτωση που κάποια τράπεζα δεν καταφέρει να έχει κερδοφορία στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που κάποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα τεθεί σε εκκαθάριση, το δημόσιο θα πρέπει να καλύψει το ποσό του αναβαλλόμενου φόρου με μετρητά.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που θα επωφεληθούν από τον αναβαλλόμενο φόρο θα πρέπει να εκδώσουν τίτλους δικαιωμάτων κτήσεως κοινών μετοχών, η αξία των οποίων θα αντιστοιχεί στο 110% του οφέλους από τον αναβαλλόμενο φόρο.

Τα δικαιώματα αυτά θα τα παραχωρήσουν δωρεάν στο Δημόσιο, το οποίο με τη σειρά του θα μπορεί να τα μετατρέψει σε μετοχές, ακόμη και να τα πουλήσει. Ετσι, σε περίπτωση εκκαθάρισης ή πτώχευσης, το Δημόσιο θα έχει αντιστάθμισμα έναντι των χρημάτων που θα πρέπει να καταβάλει στις τράπεζες για να καλύψει τον αναβαλλόμενο φόρο.

Μάλιστα, οι τράπεζες υποχρεούνται να δημιουργήσουν ισόποσο αποθεματικό, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν από το Δημόσιο τα δικαιώματα κτήσης. Προκειμένου να ενταχθούν στη διαδικασία, οι τράπεζες ήδη έχουν συγκαλέσει Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους για το σκοπό αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι κρίνει το Eurogroup της 20ης Μαρτίου

Ποιους θα "στραγγαλίσουν" τα φετινά εκκαθαριστικά της εφορίας

Πως βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη 4 κατηγορίες ασφαλισμένων