Οι επικουρικές συντάξεις γίνονται «θυσία» και προκαλούν ηλεκτροσόκ στους συνταξιούχους

 
Οι επικουρικές συντάξεις γίνονται «θυσία» και προκαλούν ηλεκτροσόκ στους συνταξιούχους

Ενημερώθηκε: 26/06/17 - 14:12

Για να μπορέσουν 75.000 ασφαλισμένοι να αρχίσουν να παίρνουν συντάξεις που παραμένουν παγωμένες αυτή την στιγμή, το υπουργείο Εργασίας θυσιάζει νέες αλλά και παλιές επικουρικές συντάξεις και φέρνει μειώσεις αλλά και επαναφορά της «ρήτρας θανάτου».

επικουρική σύνταξη

Θύματα όσοι αποχώρησαν από την 1/1/2015 και μετά, θα δουν την που περίμεναν να λάβουν, αρκετά μικρότερη απ' όσο υπολόγιζαν, καθώς στις αποδοχές τους θα περιλαμβάνονται μόνο αυτές για τις οποίες πράγματι κατεβλήθησαν και εισφορές στο ταμείο και θα πρέπει να εμφανίζονται από 1/1/2016 και μετά στις ατομικές μερίδες ασφάλισης κάθε εργαζομένου.

υπουργείο Εργασίας

Το πετάει την «καυτή πατάτα» της μαύρης εργασίας πλέον στους εργαζομένους. Αν οι εισφορές που κρατήθηκαν από εργοδότες και επιχειρήσεις δεν έχουν αποδοθεί στα Ταμεία ως οφείλουν, υπεύθυνος να διεκδικήσει τα οφειλόμενα δεν είναι το ΕΤΕΑ αλλά ο ίδιος ο εργαζόμενος!

Τις αλλαγές μάλιστα αναγκάστηκε να αποκαλύψει ο ίδιος ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος, μετά την γκάφα με έκδοση επικουρικών χωρίς να έχει μπει σε εφαρμογή ο νέος νόμος, τις οποίες ο ίδιος υποχρεώθηκε να ακυρώσει ως παράνομες με την εγκύκλιο που έφερε στη δημοσιότητα ο «Ε.Τ.» την περασμένη Παρασκευή. Στην ίδια εγκύκλιο ανέφερε επί λέξει ότι «προωθείται νομοθετική ρύθμιση για τις συντάξιμες αποδοχές που θα λαμβάνονται ως βάση υπολογισμού των νέων επικουρικών συντάξεων».

Η νομοθετική ρύθμιση, όπως αποκάλυψε ο «Ελεύθερος Τύπος», θα προβλέπει δυο πράγματα:

Για τον υπολογισμό της επικουρικής σύνταξης με αίτηση από 1/1/2015 λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών επί των οποίων πράγματι κατεβλήθησαν εισφορές επικουρικής ασφάλισης από το 2002 μέχρι το προηγούμενο της συνταξιοδότησης έτος.

Επί αποδοχών που δεν κατεβλήθησαν εισφορές, ο χρόνος ασφάλισης δεν θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του αντίστοιχου ποσού της επικουρικής σύνταξης.

Με την αλλαγή αυτή το υπουργείο Εργασίας καταργεί την επί πιστώσει ασφάλιση όσον αφορά τις επικουρικές, ενώ εξετάζεται να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζομένους που θα ψάχνουν τις χαμένες εισφορές τους, να... τις ξαναπληρώσουν για να μη χάσουν και τη σύνταξη.

Οι ρήτρες θανάτου θα τιμωρούν την... μακροζωία

Η σύνταξη για το χρόνο ασφάλισης από 1/1/2015 και μετά θα υπολογίζεται και με βάση το πόσα χρόνια ζωής θα έχουν οι συνταξιούχοι από την ηλικία της συνταξιοδότησής τους, αλλά και με το πόσα χρόνια θα ζήσει ο/η σύζυγος σε περίπτωση μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου!

Αυτές οι ρήτρες θνησιμότητας θα ενεργοποιηθούν με τις αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο για να βγουν οι νέες συντάξεις. Ο νέος τύπος για τις επικουρικές θα εφαρμοστεί χωρίς αλλαγές και αυτό κλείδωσε ύστερα από συνεννοήσεις με την τρόικα.

Οπως ανέφεραν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής αρμόδια στελέχη, η σύνταξη θα είναι μεταβαλλόμενη, ανάλογα με τους δείκτες θνησιμότητας, ώστε αν οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, το ποσό να είναι μικρότερο.

Το βέβαιο είναι ότι όσο πιο αργά αποχωρούν οι ασφαλισμένοι τόσο περισσότερο θα τους πιάνει το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα και τόσο μικρότερη επικουρική θα πάρουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι τράπεζες κουρεύουν τα «κόκκινα δάνεια» μέχρι και 95%

Ποιοι κινδυνεύουν από το νέο μπαράζ κατασχέσεων που ξεκινά

Ο χειρότερος μπαταχτσής είναι το Δημόσιο- Δεν δίνει συντάξεις και βάζει νέα «φέσια»