Προφυλακίστηκε ο Ανδρέας Μαρτίνης

Προφυλακίστηκε ο Ανδρέας Μαρτίνης
Ενημερώθηκε: 20/05/16 - 18:26

Προφυλακίστηκε μετά την απολογία του ο Ανδρέας Μαρτίνης. Κατηγορείται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και οδηγήθηκε στον Κορυδαλλό. Αντίθετα ελεύθερη αφέθηκε η σύζυγός του, με όρους όμως. Πρέπει να καταβάλλει ως εγγύηση 600.000 ευρώ και να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα. Πρόλαβε να κάνει και μία μικρή δήλωση στους δημοσιογράφους.

 Προφυλακιστέος κρίθηκε πριν από λίγο με σύμφωνη γνώμη του Ανακριτή κατά της Διαφθοράς και του αρμόδιου Εισαγγελέα ο πρώην πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν. Ο Ανδρέας Μαρτίνης ο οποίος κατηγορείται για το κακούργημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος δεν έπεισε τους δικαστικούς λειτουργούς ότι δεν σχετίζεται με "μαύρο" χρήμα και "μίζες" και έτσι πήρε το δρόμο για τις φυλακές Κορυδαλλού.

 Βγαίνοντας από τον ανακριτή, ο κ. Μαρτίνης δήλωσε: 

 "Δυστυχώς δεν κατάφερα να πείσω τον ανακριτή, η σύζυγός μου τα κατάφερε" ήταν τα λόγια του προς τους δημοσιογράφους, την ώρα που οι αστυνομικοί τον οδηγούσαν στο αυτοκίνητο που θα τον μετέφερε στη φυλακή

 Η σύζυγός του Γεωργία Μαρτίνη αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση  σε Αστυνομικό τμήμα) και εγγύηση ύψους 600 χιλιάδων ευρώ.

 Το ζεύγος Μαρτίνη οδηγήθηκε στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων στις 10 το πρωί. Υπέβαλαν πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημα στον Ανακριτή Ν.Τσιρώνη με το οποίο επεχείρησαν να αντικρούσουν το βαρύ κατηγορητήριο σε βάρος τους.

 Σύμφωνα με πληροφορίες επέμειναν στη γραμμή της πλήρους άρνησης του κατηγορητηρίου και υποστήριξαν ότι τα χρήματα της μίζας που σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα φέρονται να τα "ξέπλυναν" μέσω έξι τραπεζικών λογαριασμών και μίας off shore και να τα επένδυσαν σε ακίνητα αποτελούν προσωπική περιουσία της Γεωργίας Μαρτίνη και είναι δηλωμένα και φορολογημένα. Ο Ανδρέας Μαρτίνης υποστήρξε ότι το αρχικό ποσό των 3,1 εκατ. ευρώ που εμβάστηκε από τη γεμρμανική εταιρεία σε λογαριασμό στην Ελβετία ανήκει σε δικηγόρο- ξάδελφο της συζύγου του και αποτελεί νόμιμη αμοιβή. Στη συνέχεια μέρος των χρήματων δόθηκαν από το δικηγόρο στη Γεωργια Μαρτίνη, καθώς είχαν οικονομικές διαφορές  

 Επικαλέσθηκαν επίσης ότι μέρος των χρημάτων αποτελούσε αμοιβή του δικηγόρου Αθήνας, ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση.

 Ωστόσο, τα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας έδειξαν ότι το ποσό των 3,1 εκ  γερμανικών μάρκων που εμβάστηκε σε λογαριασμό ελβετικής τράπεζας το 1998 αποτελούσε τη "μίζα" από τη γερμανική εταιρεία HOSPITALIA προς τον τότε πρόεδρο του Ερρίκου Ντυνάν Ανδρέα Μαρτίνη προκειμένου να συναφθεί σύμβαση προμήθειας νοσοκομειακού εξοπλισμού και μετά από δαιδαλώδη διαδρομή μέσω τραπεζικών λογαριασμών και την εξωχώριας εταιρεία State Enterprises μετατράπηκαν σε ακίνητα που στη συνέχεια περιήλθαν στην κατοχή του ζεύγους Μαρτίνη.

 Υπήρξε και σχετικός διάλογος με τον ανακριτή:

 ΑΝ.ΜΑΡΤΙΝΗΣ:Τα 3,1 εκ. γερμανικά μάρκα που κατέθεσε η γερμανική εταιρεία στον δικηγόρο ήταν η νόμιμη αμοιβή του για τη σύμβαςη. Όμως, επειδή η οικογένεια του δικηγόρου όφειλε χρήματα απο κοινή περιουσία στην κυρία Μαρτίνη, ο δικηγόρος έστειλε τα χρήματα στο ζευγάρι.
 ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ: Γιατί αυτά τα χρήματα κινήθηκαν μέσω 6 λογαριασμών;
 ΑΝ.ΜΑΡΤΙΝΗΣ: Ήταν υπόδειξη ενός οικονομικού συβούλου για αποφευχθεί επιπλέον φορολογία.

 ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 Συνελήφθησαν ο Ανδρέας Μαρτίνης και η Γεωργία Μαρτίνη για απάτη σε βάρος του ''Ερρίκος Ντυνάν'' και για ξέπλυμα χρήματος

 Απολογείται στον ανακριτή ο Ανδρέας Μαρτίνης