Σταθάκης: Εκτός ατζέντας το κούρεμα του χρέους

Σταθάκης: Εκτός ατζέντας το κούρεμα του χρέους
Ενημερώθηκε: 06/04/16 - 11:27

Στον αέρα βρίσκεται η επικοινωνιακή γραμμή της κυβέρνησης περί ελάφρυνσης του χρέους. «Ενδεχομένως το κούρεμα να μην βρίσκεται στην ατζέντα», παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Βερολίνου ΤagespiegelΠρέπει να κλείσουν οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις και ανάλογα με την έκβασή τους, η απόφαση για το αν θα παραμείνει ή όχι θα είναι στην κρίση του ΔΝΤ, πρόσθεσε ο κ. Σταθάκης, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται ώστε να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την επόμενη συνάντηση του Eurogroup στο τέλος Απριλίου.

Για το χρέος

Απαντώντας για το αν είναι αναγκαίο το κούρεμα του ελληνικού χρέους ο Γιώργος Σταθάκης δήλωσε ότι «υπάρχουν μια σειρά από προτάσεις οι οποίες πρέπει να συζητηθούν. Ενδεχομένως το κούρεμα να μην βρίσκεται στην ατζέντα, αλλά υπάρχουν μια σειρά από δυνατότητες με τις οποίες μπορεί να καταστήσει κανείς το χρέος βιώσιμο. Ολοι οι συμμετέχοντες εργάζονται αυτή τη στιγμή για πιθανές λύσεις, οι οποίες αφενός να βοηθήσουν σε μια μακροπρόθεσμη σταθερότητα και αφετέρου να γίνουν αποδεκτές από όλα τα μέρη. Σε αυτές συγκαταλέγονται η χρονική διάρκεια μεμονωμένων δανείων και οι προθεσμίες αποπληρωμής των δανείων, το ύψος των επιτοκίων, η η προσαρμογή του ύψους των ποσών επιστροφής ανάλογα με την ανάπτυξη στην Ελλάδα».

Για το ΔΝΤ

Σχετικά με την παραμονή του ΔΝΤ και το θέμα της ελάφρυνσης χρέους ο Γ. Σταθάκης είπε ότι κατά τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού «ο ρόλος του ΔΝΤ είναι εκείνος του τεχνικού συμβούλου». Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι «πρώτα να κλείσουν οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις και μετά να ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα των χρεών μας. Ανάλογα με την έκβαση αυτών των συζητήσεων η απόφαση για το αν θα παραμείνει ή όχι θα είναι στην κρίση του ΔΝΤ», ανέφερε.

Για τη συμφωνία

Ο υπουργός Οικονομίας εκτίμησε , ότι αν επιτευχθεί η συμφωνία μεταξύ πιστωτών και ελληνικής κυβέρνησης, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στην ανάπτυξη, στο δεύτερο μισό αυτού του έτους. Πρόσθεσε δε ότι «αν και η Κομισιόν εκτιμά πως θα υπάρχει μια ελαφρά ύφεση, η ελληνική κυβέρνηση έχει διαφορετική άποψη». Στο ερώτημα για το πότε υπολογίζει ότι θα κλείσουν οι διαπραγματεύσεις, ο κ. Σταθάκης απάντησε ότι ελληνική κυβέρνηση εργάζεται, ώστε «να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την επόμενη συνάντηση του Eurogroup στο τέλος Απριλίου».

Υποστήριξε, επίσης, ότι γίνεται προσπάθεια να μην υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις και πως η «επιδίωξη της προτεινόμενης μεταρρύθμισης είναι ένα βιώσιμο ασφαλιστικό». Έκανε, ακόμα, λόγο για μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που καταβάλλεται από την αρχή του έτους, σε συνεννόηση με τους πιστωτές, η οποία προβλέπει βοήθεια για τους ασθενέστερους των οποίων ο μισθός είναι κατώτερος του βασικού.

Σχετικά θέματα:

Ο Στέλιος Παππάς ...διώχνει το ΔΝΤ από την Ελλάδα – Δείτε video

Έρχονται αυξήσεις φόρων σε βενζίνη, ποτά και τσιγάρα

Ξεκίνησε η υποβολή φορολογικών δηλώσεων στο TAXIS