Αιχμές Βούτση σε Στουρνάρα για τις ευθύνες στην ελληνική κρίση

Αιχμές Βούτση σε Στουρνάρα για την κρίση που δημιουργήθηκε κατά τις προηγούμενες κυβερνήσεις
Ενημερώθηκε: 02/07/18 - 20:40

Η  φετινή Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ στη Βουλή που παραδόθηκε τελικά από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος από την ημέρα της συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου απέφευγε χαρακτηριστικά να μιλήσει, είχε και λεκτικές αιχμές κατά την παράδοση.  

Οι ανταλλαγές αιχμηρών απόψεων ξεκίνησαν από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση και συνεχίστηκαν από τον Γιάννη Στουρνάρα. Ο πρώτος δεν παρέλειψε να ασκήσει σχετικά σκληρή κριτική για τις ευθύνες των  προηγούμενων κυβερνήσεων για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, κάποιες εκ των οποίων υπήρξε υπουργός Οικονομικών ο σημερινός διοικητής της ΤτΕ, ενώ ο δεύτερος άφησε αιχμές για τα έργα της σημερινής κυβέρνησης.

 

Ο δρόμος παραμένει ακόμα μακρύς, ήταν το μήνυμα του Γιάννη Στουρνάρα, παραδίδοντας την ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ, για το έτος 2018, στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ενώ προειδοποίησε ότι το χρέος είναι ναι μεν βιώσιμο, αλλά παραμένει πολύ μεγάλο, συναρτήσει  των πολύ μεγάλων και συνεχών πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία προβλέπονται μέχρι το 2060.

«Ήξεις αφήξεις» Στουρνάρα για την απόφαση του Eurogroup

 

O Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης υπεραμύνθηκε του έργου της κυβέρνησης και της Βουλής τα τελευταία τρία χρόνια και άφησε αιχμές για το ΔΝΤ .«Τα προγράμματα αυτά εν πολλοίς εμπεριείχαν μέσα τους ισχυρό σπέρμα αδικίας και ισχυρών λαθών από πλευράς και του ΔΝΤ και των άλλων εταίρων, όταν είχαν επιβληθεί στη χώρα. Αισιόδοξα τώρα μπορούμε να αντικρίσουμε το παρόν και το μέλλον έτσι ώστε στο επίπεδο της ελληνικής κοινωνίας να υπάρξει επούλωση, θεραπείες και μια ανάπτυξη δίκαιη, με κοινωνικό πρόσημο».

Ο κ. Στουρνάρας ζήτησε ξανά τον λόγο τα, παραδεχόμενος πως έγιναν λάθη στο παρελθόν από τους εταίρους, και μάλιστα σημαντικά λάθη, διευκρίνισε πως, όμως ανέφερε τα σημαντικότερα λάθη έχουν γίνει από την ελληνική πλευρά. «Θέλω να το τονίσω για να μην ξεχάσουμε γιατί φτάσαμε εδώ. Γιατί δυο γενιές πληρώνουν τόσο μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν πρέπει να επαναλάβουμε με τίποτα τα λάθη της οικονομικής πολιτικής που έγιναν τόσο στο απώτερο όσο και στο εγγύτερο παρελθόν» είπε.

Ο κ. Βούτσης με τη σειρά του απάντησε και εκτόξευσε πυρά στις προηγούμενες  κυβερνήσεις του παρελθόντος.