Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνέντευξη εφ'όλης της ύλης στην Κύπρο

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνέντευξη εφ'όλης της ύλης στην Κύπρο
Ενημερώθηκε: 15/12/17 - 15:44

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παραχώρησε συνέντευξη στο κανάλι του Ε.Λ.Κ. και μίλησε μεταξύ άλλων για το  Brexit, το μεταναστευτικό και το όραμα της Νέας Δημοκρατίας.

Δείτε τι είπε στην συνέντευξη του ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

Δημοσιογράφος: Ένα από τα ζητήματα της σημερινής ατζέντας είναι το Brexit. Γιατί ήταν η κοινή έκθεση – που συμφωνήθηκε πρόσφατα – τόσο σημαντική και γιατί η στήριξη του Ε.Λ.Κ. ήταν εξίσου σημαντική για να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα;

Κ. Μητσοτάκης: Είχαμε μια πλήρη ενημέρωση από τον κύριο Μπαρνιέ για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit και προφανώς η κοινή έκθεση ήταν ιδιαίτερα σημαντική καθώς σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των δυσκίνητων συζητήσεων. Σίγουρα, έχουμε πολλή δουλειά τους επόμενους μήνες αλλά νομίζω ότι τουλάχιστον έχουμε ένα ξεκάθαρο οδικό χάρτη και έχουμε κατ’ αρχήν λύσει τα σημαντικά ζητήματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι ώστε να ξεκινήσει το σοβαρό κομμάτι των συζητήσεων. Είμαι αισιόδοξος ότι όλα θα τελειώσουν στην ώρα τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ριζική διαφωνία Κ. Μητσοτάκη με τις δηλώσεις Τουσκ για το προσφυγικό

Δημοσιογράφος: Κάτι άλλο που βρίσκεται στην ευρωπαϊκή ατζέντα εδώ και δύο χρόνια είναι το μεταναστευτικό ζήτημα. Ποιες είναι οι απόψεις σας για τις πρόσφατες προτάσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα;

Κ. Μητσοτάκης: Θα ήθελα να εκφράσω τη σοβαρή ανησυχία μου και την έντονη δυσφορία μου με τις προτάσεις που τέθηκαν στο τραπέζι από τον Προέδρο Τουσκ και αφορούν τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις. Ο λόγος είναι απλός. Πρώτα από όλα, η υφιστάμενη συμφωνία μετεγκατάστασης  μπορεί να είναι μικρής έκτασης αλλά έχει λειτουργήσει. Και αποτελεί τη μόνη ξεκάθαρη απόδειξη  αληθινής αλληλεγγύης όσον αφορά τη μετεγκατάσταση ανθρώπων που δικαιούνται άσυλο.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι χωρίς αλληλεγγύη το μεταναστευτικό ζήτημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Και εάν αφήσουμε τις εθνικές πολιτικές να κυριαρχήσουν στον δημόσιο διάλογο δεν θα βρούμε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση σε αυτό το ιδιαίτερα περίπλοκο πρόβλημα. Προφανώς, ως πολιτικός που προέρχομαι από την Ελλάδα είμαι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε αυτό το ζήτημα καθώς η Ελλάδα είναι μια χώρα στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιμετωπίζει τις συνέπειες της μεταναστευτικής κρίσης. Όλοι στο Ε.Λ.Κ. είναι υπέρ του καλύτερου ελέγχου των συνόρων μας και της ισχυρότερης συνοριακής διαχείρισης. Είμαι ο πρώτος που υποστηρίζει αυτές τις πολιτικές.

Ωστόσο, είναι απαραίτητο να αποφασιστεί ένα κοινό σχέδιο δράσης για τους ανθρώπους που καταφέρνουν να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και που δικαιούνται διεθνή προστασία, σύμφωνα πάντα με τη νομοθεσία ασύλου που ισχύει σε κάθε χώρα. Αυτό που πρέπει, επίσης, να εξασφαλίσουμε είναι ότι θα ευθυγραμμίσουμε τα συστήματα παροχής ασύλου των χωρών μας όσο το δυνατόν πιο σύντομα γίνεται. Και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό έργο καθώς μπαίνουμε στο 2018.

Δημοσιογράφος: Το συνέδριο του κόμματός σας διεξάγεται το προσεχές σαββατοκύριακο. Ποιο είναι το όραμά σας για το συνέδριο και για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας;

Κ. Μητσοτάκης: Αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον το συνέδριο που θα διεξαχθεί αυτό το σαββατοκύριακο. Θα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία  να παρουσιάσουμε το όραμά μας για το πώς η χώρα θα πάει μπροστά. Αυτή τη στιγμή διατηρούμε ένα μεγάλο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Αλλά, πρέπει να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες ότι έχουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο για την επιστροφή της Ελλάδας στη βιώσιμη ανάπτυξη. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου οι Έλληνες είναι βαθιά απογοητευμένοι από τη σημερινή Κυβέρνηση. Αναζητούν εναλλακτικές λύσεις. Η Νέα Δημοκρατία είναι το μόνο κόμμα που έχει παρουσιάσει μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση.  Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι μετά και το συνέδριο του κόμματος, το μήνυμά μας θα έχει απήχηση στην ελληνική κοινωνία.