Ν. Νικολόπουλος: Από το λαθρεμπόριο τσιγάρων θα γλιτώναμε ένα μνημόνιο!

 
Ν. Νικολόπουλος: Από το λαθρεμπόριο τσιγάρων θα γλιτώναμε ένα μνημόνιο!

Ενημερώθηκε: 29/06/18 - 11:38

«Τα καπνικά προϊόντα και το λαθρεμπόριο που οργιάζει στην Ελλάδα είναι ο πιο «μαύρος» τομέας της παραοικονομίας στη χώρα μας» τονίζει ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Νίκος Νικολόπουλος που με ερώτησή του, που απευθύνεται προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αναδεικνύει την τεράστια έκταση των ζημιών του Ελληνικού Δημοσίου από το συγκεκριμένο λαθρεμπόριο.

Ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής συγκρίνει τα εισπραχθέντα ποσά από τις λίστες της φοροδιαφυγής με τους ανείσπρακτους φόρους από τα καπνικά προϊόντα και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σύμφωνα με τους μετριοπαθέστερους υπολογισμούς, η ετήσια φοροδιαφυγή κυμαίνεται μεταξύ 600 και 800 εκατομμυρίων ευρώ!

Εξάλλου, στην ερώτησή του, ο Νίκος Νικολόπουλος επισημαίνει:

«Αν το κράτος μπορούσε να εισπράξει έστω το 50% από αυτά τα χρήματα, η χώρα θα γλίτωνε τουλάχιστον το ένα τέταρτο των μέτρων λιτότητας του τρίτου Μνημονίου (περίπου 5,4 δισ. ευρώ) και σε βάθος δεκαετίας ένα ολόκληρο Μνημόνιο!

Σύμφωνα δε, με τη διεθνή βιβλιογραφία και τις πρόσφατες έρευνες, όλοι οι κλάδοι της αλυσίδας (καλλιεργητές, καπνοβιομήχανοι, αντιπρόσωποι, εξαγωγείς, χονδρέμποροι, περιπτερούχοι-πρατηριούχοι και μικροπωλητές) ενίοτε συμμετέχουν ενεργά στο λαθρεμπόριο. Κάποιες φορές συμμετέχουν έμμεσα ή άμεσα ακόμα και οι ίδιες οι καπνοβιομηχανίες παγκοσμίως, μέσω κυρίως των μη ελεγχόμενων εξαγωγών…».

Στην κοινοβουλευτική παρέμβασή του ο ανεξάρτητος βουλευτής επικαλείται και δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», σύμφωνα με το οποίο «το όνομα της καπνοβιομηχανίας ¨Καρέλιας¨ εντοπίζεται σε πλήθος αναφορών, οι οποίες έχουν πυκνώσει τελευταία και σχετίζονται με το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων».

Τα ερωτήματα που απηύθυνε ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας προς τον Πρωθυπουργό είναι τα ακόλουθα:

1ον Με βάση τα δεδομένα των ερευνών που κραυγάζουν πως, αν το κράτος μπορούσε να εισπράξει έστω το 50% από τα 600 έως 800 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η φοροδιαφυγή από τη συγκεκριμένη «δραστηριότητα», η χώρα θα γλίτωνε τουλάχιστον το 25% των μέτρων λιτότητας του τρίτου Μνημονίου, εσείς ως υπεύθυνοι και αρμόδιοι έχετε κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης του εκτεταμένου λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων;

2ον Ποιος ευθύνεται για τα μέχρι τώρα πενιχρά αποτελέσματα των ελέγχων και τι προτίθεσθε να πράξετε για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου;

3ον Γιατί η Οικονομική Αστυνομία στερείται συγκεντρωτικών στοιχείων; Θα προχωρήσετε στην ενίσχυση της;