Νταβός - Ονομασία ΠΓΔΜ: Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ για την πορεία της διαπραγμάτευσης

 
Νταβός - Ονομασία ΠΓΔΜ: Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ για την πορεία της διαπραγμάτευσης

Ενημερώθηκε: 24/01/18 - 17:55

Ονομασία ΠΓΔΜ: Με διατυπωμένη εκατέρωθεν τη βούληση να προωθήσουν τη διαδικασία συναντιούνται σήμερα στο Νταβός (στις 4 μμ ώρα Ελλάδας) ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ.

Από την πλευρά τού Μεγάρου Μαξίμου που αναμένει «να συντελεστεί πρόοδος στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης» (Δ. Τζανακόπουλος) περιγράφουν τη σημερινή συνάντηση ως «την ώρα της αλήθειας», το κομβικό σημείο δηλαδή κατά το οποίο θα διαπιστωθεί στην πράξη εάν οι εξαγγελίες του κ. Ζάεφ για διάθεση για τους αναγκαίους συμβιβασμούς είναι πραγματικές ή όχι.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να εκφράσει στον κ. Ζάετς τη θέση για σύνθετη ονομασία, κοινή έναντι όλων (erga omnes) και φυσικά απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού από την πλευρά της γειτονικής χώρας.

Από το αποτέλεσμα της συνάντησης και το νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί στις διαπραγματεύσεις, θα εξαρτηθούν όχι μόνο οι διπλωματικές κινήσεις το επόμενο διάστημα, αλλά και οι κινήσεις της κυβέρνησης στο εσωτερικό.

Με βάση τα νέα δεδομένα, που κατά πάσα πιθανότητα θα προκύψουν, η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες για ενημέρωση της αντιπολίτευσης, ίσως και της Βουλής.

Όσον αφορά το εσωτερικό το τοπίο δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνο για την της κυβέρνηση. Από τη μία η πίεση του συλλαλητηρίου, ιδίως εάν πετύχει και το νέο συλλαλητήριο που διοργανώνεται στις 4 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, από την άλλη η στάση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς εκτιμά ότι ειδικά η ΝΔ δεν πρόκειται να συναινέσει σε μία λύση, μετά τις κοινωνικές αντιδράσεις που εκφράζονται και στις οποίες πρωταγωνιστούν στελέχη της. Γι’ αυτό και προσπαθεί να εκθέσεις κορυφαίους παράγοντες της ΝΔ, όπως τον Κώστα Καραμανλή και την Ντόρα Μπακογιάννη, που εμφανίζονταν διατεθειμένοι στο παρελθόν για μία συμφωνία στη βάση σύνθεσης ονομασίας για τα Σκόπια.

Ωστόσο το πρόβλημα που φαίνεται ότι μπορεί να αποδειχθεί ανυπέρβλητο είναι η στάση των ΑΝΕΛ, που δηλώνουν ανυποχώρητα αρνητικοί σε μία λύση με σύνθετη ονομασία. Ο κ. Πάνος Καμμένος φαίνεται να πειθαρχεί τις τελευταίες ημέρες σε αποχή από δημόσιες παρεμβάσεις για το θέμα. Ωστόσο, στελέχη των ΑΝΕΛ επιμένουν ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσουν με χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία που θα συμφωνηθεί.

χτες και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης να εκφράσει τη δυσφορία του για τον κυβερνητικό εταίρο

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της κυβέρνησης φουντώνει η δυσαρέσκεια για την τακτική του κόμματος του Πάνου Καμμένου. Μετά το κείμενο των «53+» στην κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με το οποίο ούτε λίγο, ούτε πολύ χαρακτηριζόταν η συμμαχία με τους ΑΝΕΛ «παρά φύση», ήλθε , ο οποίος έδωσε μια διαφορετική εκδοχή για τη διάσταση απόψεων μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, λέγοντας (Ρ/Σ REAL) ότι «ο κ. Καμμένος εκφράζει τη θέση του κόμματός του, όχι την κυβερνητική θέση». Στη συνέχεια, μάλιστα, κάλεσε τους ΑΝΕΛ «να είναι πιο προσεκτικοί στις κινήσεις τους, διότι καμιά φορά δημιουργείται μια τέτοια δυναμική, η οποία υπονομεύει μια πραγματικά εθνική προσπάθεια που γίνεται τώρα».

Από την άλλη, ο συνομιλητής του κ. Τσίπρα, Ζόραν Ζάεφ, διαθέτει ασφαλώς την πολιτική υπεροχή στα Σκόπια αυτή τη στιγμή, ωστόσο η κατάσταση αυτή δείχνει εύθραυστη, καθώς η υπεροχή αυτή είναι οριακή όσον αφορά την απεικόνιση της Βουλής. Το μεγάλο ερώτημα για τη γείτονα είναι οι διαθέσεις της κοινής γνώμης όσον αφορά το σλαβομακεδονικό στοιχείο, καθώς το αλβανικό κομμάτι πιέζει για λύση «εδώ και τώρα». Ο τέως πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, που θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο πίεσης προς τον κ. Ζάεφ, τελεί ουσιαστικά υπό δικαστική ομηρία για τα πεπραγμένα του κατά την περίοδο που βρισκόταν στην εξουσία. Το κόμμα του, το VMRO, ατύπως εκπροσωπείται στην πολιτική διαμάχη για τη διαπραγμάτευση και όχι μόνο, από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος ήδη μετράει ουκ ολίγες αψιμαχίες με τον κ. Ζάεφ.