Ονομασία ΠΓΔΜ: Στα Σκόπια με συγκεκριμμένη πρόταση ο Νίμιτς

Ονομασία ΠΓΔΜ: Στα Σκόπια με συγκεκριμμένη πρόταση ο Νίμιτς
Ενημερώθηκε: 31/01/18 - 19:03

Ονομασία ΠΓΔΜ: Στα Σκόπια βρίσκεται τις τελευταίες ώρες ο Μάθιου Νίμιτς, για να συνεχίσει την διαδικασία διαπραγμάτευσης με την «άλλη πλευρά»  σχετικά με την ονομασία της γειτονικής χώρας και σύμφωνα με τα δημοσιεύματα και απο τις δύο πλευρές των συνόρων ένα είναι το όνομα που προκρίνεται.

Πηγές αναφέρουν πως από τα τέσσερα ονόματα που διέρευσαν πως πρότεινε ο Μάθιου Νίμιτς, τελικά το Republika GornaMakedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας) προκρίνεται και από τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η ελληνική πλευρά «πέτυχε», η ονομασία όχι μόνο να είναι σλαβική αλλά να εκφωνείται σε μια λέξη «GornaMakedonija», ώστε να μην υπάρξει ποτέ η λέξη «Μακεδονία» σκέτη στο όνομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ονομασία ΠΓΔΜ: Το πρόγραμμα του Μάθιου Νίμιτς στα Σκόπια

Το σύμφωνο Ελλάδας-ΠΓΔΜ για την ονομασία φέρεται να έχει επεξεργαστεί και από τις δύο χώρες, οι οποίες έχουν συμφωνήσει σε όλα: στο επόμενο διάστημα θα υπογραφεί συμφωνία που θα αφορά στο όνομα, στην αλλαγή του συντάγματος και στα αλυτρωτικά. Στη συμφωνία θα αναφέρεται ρητά ότι η ΠΓΔΜ θα αλλάξει το Σύνταγμα και τα αλυτρωτικά άρθρα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Βασικό στοιχείο της ελληνικής πρότασης για το όνομα είναι η σύνθετη ονομασία στη σλάβικη γλώσσα η οποία θα είναι και αμετάφραστη. Επίσης ο προσδιορισμός της γλώσσας, ως σλαβική νεομακεδονική διάλεκτος, ώστε να διαχωριστεί από τη Μακεδονική που ήταν ελληνική γλώσσα

Η συμφωνία θα περιγράφει αναλυτικά και τις οικονομικές και αναπτυξιακές σχέσεις των δύο χωρών.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, αύριο (1/2) θα έχει συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ, σε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE), Χρίστιαν Μίτσκοσκι και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας, Αλί Αχμέτι.