Φιέστες, παροχές και αλλαγές σε κυβέρνηση και κόμμα με τα μάτια στραμμένα στις εκλογές

Φιέστες, παροχές και αλλαγές σε κυβέρνηση και κόμμα με τα μάτια στραμμένα στις εκλογές
Ενημερώθηκε: 18/07/18 - 08:57

Τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα εξέτασε το Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε υπό τον πρόεδρο του κόμματος και πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνεδρίαση που διήρκησε περίπου τρεις ώρες, αποτυπώθηκαν σύμφωνα με κομματικές πηγές, τα θετικά στοιχεία που καταγράφει η ελληνική οικονομία αλλά και ο χώρος που ανοίγεται μετά τις αποφάσεις του Eurogroup με στόχο τις παρεμβάσεις υπέρ κοινωνικών ομάδων. Οι όποιες παρεμβάσεις θα γίνουν με δεδομένη την υπέρβαση των περίπου 750 εκατομμυρίων που καταγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο, συμπλήρωναν οι ίδιες πηγές.

Ο τρόπος των παρεμβάσεων αυτών θα καθοριστεί σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο το οποίο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να καθοριστούν αυτές οι παρεμβάσεις, τις οποίες αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός αρχές Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για φοροελαφρύνσεις υπέρ του κοινωνικού συνόλου, σύμφωνα με τις κομματικές πηγές.

Ήδη από τις 21 Αυγούστου και μετά -σημείωναν οι ίδιες πηγές- όποτε η χώρα βγαίνει και τυπικά από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και μέχρι τις εκλογές το φθινόπωρο του 2019, κυβέρνηση και κόμμα, αναμένεται να προωθήσουν πολιτικές με προοδευτικό πρόσημο χτίζοντας έτσι την επόμενη μέρα της χώρας εκτός μνημονιακών δεσμεύσεων.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα θα αποτυπωθεί στην Κ.Ε. του κόμματος, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Αυγούστου. Πιθανότατα να συνεδριάσει για το ίδιο λόγο την ερχόμενη εβδομάδα, η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Ήδη για τον Αύγουστο προετοιμάζονται φιέστες σε Καστελόριζο και Πνύκα για την έξοδο από τα Μνημόνια. Στη φιέστα της Αθήνας, η οποία πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί στην Πνύκα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα.

Αλλαγές στο κόμμα και στην κυβέρνηση

Πέρα από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για στοχευμένες παρεμβάσεις υπέρ των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, οι φοροελαφρύνσεις που θα καλύπτουν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αποτελούν ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα του πρωθυπουργού στην πορεία προς τις κάλπες.

Ένα ακόμη όπλο θα είναι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης ο οποίος αναμένεται ανάμεσα στην 21η Αυγούστου και στις αρχές Σεπτεμβρίου, δηλαδή πριν την παρουσία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ. Ταυτόχρονα με τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές και στην εικόνα του κόμματος, που θα περιλαμβάνει ένα «λίφτινγκ» που θα ενισχύει το κόμμα. Έτσι, δεν αποκλείεται να δούμε μετακινήσεις από το κόμμα προς την κυβέρνηση και το αντίστροφο. 

Το έργο του κόμματος είναι βαρύ από εδώ και πέρα και έχει να κάνει με τον συντονισμό των οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα με κατεύθυνση το άνοιγμά τους σε νέα μέλη, την ανάδειξη υποψηφιοτήτων τόσο μέσα από το κόμμα όσο και από τις τοπικές κοινωνίες για τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις του 2019. Υπό αυτό το πρίσμα, στελέχη που έχουν θητεύσει ως υπουργοί μπορεί να επιστρέψουν στο κόμμα ώστε να σηκώσουν το εκλογικό βάρος για την κατάρτιση ψηφοδελτίων και την αναδιοργάνωση του κόμματος εκ βάθρων. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ