Προκόπης Παυλόπουλος: «Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο» (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Προκόπης Παυλόπουλος: «Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο» (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)
Ενημερώθηκε: 28/03/18 - 13:48

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία και το προκλητικό «κρεσέντο» στο οποίο επιδίδεται η Άγκυρα τις τελευταίες ημέρες σε βάρος της χώρας μας έστειλε σήμερα, Τετάρτη (28/03/2018) ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επισκεπτόμενος το Αρχηγείο Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού, στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας.

Ο κ. Παυλόπουλος ξεκαθάρισε πως «η Ελλάδα υπερασπίζεται με σθένος τα σύνορά της και την Ευρώπη», ενώ τόνισε πως η Τουρκία θα πρέπει να συνεχίσει απαρέγκλιτα να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και τις διεθνώς αναγνωρισμένες συμφωνίες, όπως είναι η Συνθήκη της Λωζάνης (1923).

Σε αυστηρό τόνο, μάλιστα, επανέλαβε πως δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, καθιστώντας σαφές πως η Ελλάδα θα υπερσπιστεί με σθένος τα νησιά της, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Σήμερα η ένσταση για τη συνέχιση προφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών - Θέμα ανταλλαγής με τους 8 θέτει ο Ερντογάν

«Τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίζονται σαφώς, και δίχως ίχνος δυνατότητας αμφισβήτησης, από το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, με την πρόσθετη επισήμανση, προς την Τουρκία, ότι βάση της φιλίας και της καλής γειτονίας, αλλά και της ευρωπαϊκής προπτικής της γείτονος είναι η πλήρης και πιστή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό του, κάτι που συνιστά θέση της Ε.Ε., θέση που κατέστη σαφές προς την τουρκική ηγεσία στη Σύνοδο της Βάρνας.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αναλυτική μνεία στις Συνθήκες που καλύπτουν τα θέματα αυτά: αξίζει, ειδικότερα, να επισημανθεί ότι η Συνθήκη των Παρισίων καλύπτει ονομαστικά τα νησιά της Δωδεκανήσου «ως και τας παρακείμενας νησίδας». Ως εκ τούτου, «και στην περιοχή της Δωδεκανήσου δεν είναι νοητές, από πλευράς Διεθνούς Δικαίου, "γκρίζες ζώνες", αναφορικά με την έκταση και το περιεχόμενο της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής κυριαρχίας επ' αυτής», υπογράμμισε ο Πρόεδρος.

«Τούτων δοθέντων, οι Ένοπλες Δυνάμεις και εν προκειμένω το Πολεμικό Ναυτικό υπερασπιζόμενες τα σύνορα και την κυριαρχία Ελλάδας και Ε.Ε., υπερασπίζονται τη διεθνή νομιμότητα, κάτι που δεν είναι απλώς δικαίωμα, αλλά χρέος έναντι της διεθνούς κοινότητας», τόνισε ο κ. Πρ. Παυλόπουλος.

σ

σ