Σκοπιανό: Πλησιάζει η συμφωνία για το όνομα-Το μπαλάκι... στους Πρωθυπουργούς!

Σκοπιανό: Πλησιάζει η συμφωνία για το όνομα-Το μπαλάκι... στους Πρωθυπουργούς!
Ενημερώθηκε: 12/05/18 - 22:46

Σε λύση οδηγείται, όπως φαίνεται, το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων μετά τη σημερινή εξάωρη συνάντηση των Νίμιτς, Κοτζιά, Ντιμιτρόφ, συζητήθηκε το πλαίσιο της τελευταίας πρότασης των Σκοπίων για το ονοματολογικό που έπεσε στο τραπέζι και η οποία περιλαμβάνει ένα όνομα για μια χρήση έναντι όλων (erga omnes), σταδιακή υλοποίηση της συμφωνίας εντός 2 ετών αλλά άμεση ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του omegapress.gr που επικαλείται διπλωματικές πηγές με γνώση των συνομιλιών Ελλάδα και ΠΓΔΜ οδεύουν προς την επίτευξη συμφωνίας που θα έχει μεταβατική περίοδο δύο ετών για την πλήρη εφαρμογή της από την πλευρά των Σκοπίων, κυρίως σε ότι αφορά το erga omnes.

Πρώτος στόχος για τα Σκόπια, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι να πάρουν ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αν οι δύο πρωθυπουργοί θα δώσουν τελικά την έγκρισή τους. Όπως είναι γνωστό η αρχική θέση των Σκοπίων και ευρωπαϊκών χωρών, όπως και του ελληνικού ΥΠΕΞ, ήταν ότι δεν θα υπήρχε χρονικός ορίζοντας και ότι η ΠΓΔΜ θα εντάσσονταν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αφού πρώτα άλλαζαν το σύνταγμά τους. Τώρα τίθεται ένα χρονικό περιθώριο δύο ετών. 

Η Αθήνα από την πλευρά της, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr θέτει ως προϋπόθεση συνολική συμφωνία τώρα και σε στάδια (ενδεχομένως μέσα σε δυο χρόνια όπως θέλει το πλαίσιο που κατάθεσαν τα Σκόπια) μόνο την εφαρμογή της. Να συμφωνηθούν δηλαδή όλα τώρα και να μην υπάρξουν ξανά δεύτερες συζητήσεις στο διάστημα αυτό των δυο χρόνων, ώστε να μην υπάρξουν αποκλίσεις, εξαιτίας εσωτερικών πολιτικών ανακατατάξεων στη γείτονα ή εξαιτίας αναδίπλωσης της κυβέρνησης Ζάεφ.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, είναι πιθανό ο Ζάεφ, μετά την συμφωνία με την Ελλάδα και αφού η ΠΓΔΜ πάρει καταρχήν συμφωνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, να εκμεταλλευθεί το θετικό κλίμα και να προσφύγει σε εκλογές, με στόχο να αυξήσει την κοινοβουλευτική του δύναμη και να περάσει την αναθεώρηση του συντάγματος.

Ωστόσο, πολλά παραπάνω θα κριθούν και ακόμα περισσότερα θα εξαρτηθούν και από το τετ α τετ του Ζόραν Ζάεφ και του Αλέξη Τσίπρα που θα συναντηθούν στις 17 Μαΐου στη Σόφια, που ανακοίνωσε ο Μάθιου Νίμιτς μετά το τέλος της σημερινής τριμερούς στο Σούνιο.