Συνάντηση Πούτιν-Τσίπρα: Εγκάρδιο κλίμα και στο βάθος «αλληλοκαρφώματα» για διπλωμάτες και S400

Αιχμές  και «αλληλοκαρφώματα» αντάλλαξαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν μετά τη συνάντησή τους (ΒΙΝΤΕΟ)
Ενημερώθηκε: 07/12/18 - 17:42

Εγκάρδια ναι μεν συνάντηση αλλά μόνο στα...μάτια  η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, αφού υπήρξαν στην συνέντευξη Τύπου ορατές αιχμές.

Το αποκορύφωμα ίσως ήταν το γεγονός ότι ο κ. Πούτιν χαρακτήρισε «σαχλαμάρες» τα περί συνωμοσίας της Μόσχας κατά του Κρεμλίνου και διαφώνησε με τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα,για τη οποία άφησε αιχμές περί σχέσεων με τις ΗΠΑ.

«Η Ελλάδα δεν κινείται με γνώμονα πιέσεις τρίτων χωρών» ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού, που προχώρησε κι αυτός σε αφινιδιαστικό αίτημα καλώντας τη Ρωσία να μην πουλήσει S-400 στην Άγκυρα.

Διαφοροποίηση υπήρξε και ως προς τα ενεργειακά. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει «ανοιχτά την πολιτική της διαφοροποίησης των πηγών της ενέργειας προς την ΕΕ. Η αρχή αυτή σημαίνει πολλαπλασιασμό των πηγών κι όχι αποκλεισμό», υιοθετώντας τις πάγιες αμερικανικές θέσεις, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπενθύμισε ότι η Ρωσία προμηθεύει το 50% του φυσικού αερίου και το 10% του πετρελαίου που καταναλώνει η Ελλάδα.  

Και τα θετικά...

Αρχικά, ο πρόεδρος της Ρωσίας, επανέλαβε ότι Ελλάδα και Ρωσία έχουν 190 χρόνια διπλωματικών σχέσεων καθώς και τη χαρά του για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού. 

«Συζητήσαμε για την εμβάθυνση της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας σε όλους τους επιμέρους κλάδους», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι σε αυτό θα συμβάλλουν και οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στις δύο χώρες. 

«Δώσαμε έμφαση στην εμπορική και επενδυτική συνεργασία, που δείχνει καλή δυναμική. Πέρυσι αυξήθηκε το διμερές εμπόδιο κατά 27%, ενώ φέτος αυξήθηκε μέχρι τον Σεπτέμβριο κατά 11%. Οι διμερείς επενδύσεις ανέρχονται στα 700 εκατομμύρια δολάρια», ανέφερε ο πρόεδρος Πούτιν. 

Βασικός προμηθευτής ενέργειας η Ρωσία

Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε έμφαση στον ενεργειακό τομέα, λέγοντας ότι η Ρωσία προμηθεύει με ενεργειακούς πόρους «πάνω από το 50% του φυσικού αερίου και το 10% του πετρελαίου στην Ελλάδα. 

«Εξετάσαμε τη συμμετοχή της Ελλάδας στη νότια διαδρομή, τις προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της καινοτομίας. Υπάρχουν ρωσικές εταιρείες που θέλουν να βγουν στην ελληνική αγορά με ποικίλα προϊόντα και υπηρεσίες. Κάθε χρόνο έχουμε αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ πολιτισμού. Το 2019 θα έχουμε έτος γλώσσας και λογοτεχνίας, σημείωσε. 

Ανάπτυξη του τουρισμού

Παράλληλα, οι δύο πολιτικοί συζήτησαν εκτενώς για τον τουρισμό και την ενίσχυσή του. 

«Συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη του τουρισμού, ώστε να επισκέπτονται οι Έλληνες τα αξιοθέατα της χώρας μας», ανέφερε ο πρόεδρος Πούτιν, που αναφέρθηκε στα έργα που κάνει η κυβέρνησή του για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη Μαύρη Θάλασσα και τη δημιουργία καινούριων θέρετρων στην Κριμαία

Τσίπρας: Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας 

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον Ρώσο πρόεδρο για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία, σημειώνοντας ότι η επίσκεψή του γίνεται «με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 190 ετών από την έναρξη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών». Η Ελλάδα μπορεί να είναι μέλος της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ αλλά υλοποιεί ένα μοντέλο πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην αλλαγή που υπάρχει στη χώρα μας. «Τριάμισι χρόνια μετά η Ελλάδα άντεξε, η ελληνική οικονομία άντεξε, έχει ξεφύγει από το φάσμα της χρεοκοπίας. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που αποτελεί πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας», πρόσθεσε. 

Ανησυχία της Αθήνας για τα νέα εξοπλιστικά στην Τουρκία 

Επίσης, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε στον Βλαντιμίρ Πούτιν «τις ανησυχίες μας για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας την εποχή που διατηρεί το casus belli». 

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ανακηρύξουν το 2019 ως έτος πολιτιστικής συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας, έτος γλώσσας και λογοτεχνίας. 

«Τη γραβάτα την έβαλα αλλά βγήκε γρήγορα»

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε πάντως και από Ρώσο δημοσιογράφο για το πότε θα φορέσει γραβάτα, λέγοντας γελώντας: «Δεν θα χετε παρακολουθήσει!.Το στοίχημα το κέρδισα, έβαλα τη γραβάτα, αλλά η γραβάτα βγήκε γρήγορα γιατί βγήκε και μια θηλιά από το λαιμό του ελληνικού λαού».