Αγγ. Συρίγος: H βέβαιη τουρκική γεώτρηση δημιουργεί σκηνικό Έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο

Αγγ. Συρίγος: H βέβαιη τουρκική γεώτρηση δημιουργεί σκηνικό Έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο
Ενημερώθηκε: 09/10/19 - 13:46

Την εκτίμήση του για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο και τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας που συνεχίζει να προκαλεί στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε ο Άγγελος Συρίγος, βουλευτής της ΝΔ και αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τν κ. Συρίγο, η Γαλλία δεν πρόκειται να μείνει άπραγη στις τουρκικές παραβιάσεις καθώς εκτός από τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, οι ενέργειες της Άγκυρας παραβιάζουν και τα δικαιώματα των εταιριών ENI και Τotal που βρίσκονται στο τεμάχιο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ.

 

«Οι Γάλλοι έχουν άμεσα συμφέροντα στην περιοχή, έχουν ναυτικές μονάδες και βρίσκονται στην περιοχή. Θεωρώ ότι μπαίνουμε σε μια κατάσταση συγκρουσιακή που μπορεί να οδηγήσει και σε θερμό επεισόδιο, μεταξύ Γάλλων και Τούρκων. Οι Τούρκοι είναι αποφασισμένοι. Διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει. Είμαστε σε μια φάση που η μία πλευρά απειλεί την άλλη και το αντίθετο. Οι Τούρκοι λένε ότι θα κάνουν γεώτρηση ο κόσμος να χαλάσει και από την άλλη μεριά ψαρεύουν για να δουν αντιδράσεις.

Η Γαλλία θεωρεί ότι είναι μεγάλη δύναμη και δεν δέχεται τέτοια πράγματα. Είναι περιοχή η οποία μας έχει δοθεί νομίμως λέει, βάση διεθνούς διαγωνισμού, οριοθετημένη, έχουμε δικαιώματα, τα παραβιάζουν και εμείς δεν πρόκειται να το δεχτούμε. Η Γαλλία θα αντιδράσει».

«Εάν υπάρξει εμπλοκή της Γαλλίας, μοιραίως θα υπάρξει και εμπλοκή της Ελλάδος. Μόνη της εμπλοκή της Ελλάδος δεν πρόκειται να υπάρξει», εκτίμησε ο κ. Συρίγος.

Για τις ΗΠΑ τόνισε ότι «θα κρατήσουν ουδέτερη στάση» καθώς τα δικά τους επιχειρηματικά συμφέροντα βρίσκονται στο τεμάχιο 10 όπου δεν υπάρχουν τουρκικές διεκδικήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, η Τουρκία βρίσκεται στην περιοχή «διότι διεκδικεί την επόμενη ημέρα να πει: θέλω συνεκμετάλλευση. Δεν θα έχουμε αποκλειστικά δικαιώματα, αλλά θέλουμε συνδιαχείριση του τεμαχίου 7».

 Τέλος ο κ. Συρίγος μίλησε και για τις εξελίξεις όσον αφορά την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και τα δεδομένα πυ δημιουργούνται.