Αποπομπή Λινού από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ζητά η ΝΔ - Ο ΣΥΡΙΖΑ τη στηρίζει στις απόψεις της για τους καρκινοπαθείς

 
linou tsipras

Ενημερώθηκε: 10/06/23 - 12:08

Πολιτικές αντιδράσεις προκαλεί βίντεο με παλαιότερες δηλώσεις τη κυρίας Λινού όπου εξέφραζε παρόμοια άποψη με τον Σπύρο Πνευματικό για τους καρκινοπαθείς. Το βίντεο με τη συνέντευξη που είχε δώσει πριν από μερικά χρόνια κάνει τον γύρο του διαδικτύου με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην υποψηφίου της ΝΔ περί διαλογής ασθενών.

Υπενθυμίζεται ότι η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αθηνά Λινού καταδίκασε την τοποθέτηση του Σπύρου Πνευματικού περί διαλογής ασθενών, ενώ η ίδια είχε πει: «Δεν τείνουμε να παρατείνουμε τη ζωή των αγαπημένων μας, όταν είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει πλήρης θεραπεία».

Συγκεκριμένα, η καθηγήτρια επιδημιολογίας και υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ είχε μιλήσει στην Νίκη Λυμπεράκη και είχε δεχτεί την εξής ερώτηση: «Ο καρκίνος παραμένει μια από τις βασικές αιτίες θανάτου και για τη χώρα μας. Έχουμε στοιχεία αν έχει επιδεινωθεί η κατάσταση μεσούσης της κρίσης ή θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια;».

«Νομίζω ότι χρειάζεται μία αναθεώρηση των όλων πραγμάτων. Στο τελικό στάδιο θα έπρεπε να είχαμε ήδη hospicies και παροχή υπηρεσιών ανακούφισης και ενίσχυσης των ανθρώπων αυτών και των συγγενών τους», ανέφερε η Αθηνά Λινού και πρόσθεσε:

«Εννοώ ότι ένας άνθρωπος που πλησιάζει στο τέλος του, με υψηλές δόσεις ακριβών αντικαρκινικών πιθανόν να μην μπορεί να σωθεί. Η ποιότητα όμως της ζωής του στα τελευταία της στάδια και η ποιότητα της ζωής των συγγενών του στα τελευταία στάδια του θνήσκοντος ασθενούς είναι πάρα πολύ σημαντικά και αυτό δεν το παρέχουμε σαν χώρα. Αν δείτε, στις οικογένειες των γιατρών -και των μεγαλύτερων γιατρών, θα έλεγα, των σοφών γιατρών- δεν τείνουμε να παρατείνουμε τη ζωή των αγαπημένων μας και δεν επιλέγουμε οι ίδιοι να παραταθεί η ζωή μας, όταν είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει πλήρης θεραπεία, δεν υπάρχει δυνατότητα θεραπείας».

Στην επισήμανση της δημοσιογράφου ότι κάτι τέτοιο ακούγεται σκληρό, η κυρία Λινού απαντά: «Ακούγεται σκληρό και μπορεί κάποιον να τον βασανίζει για όλη του τη ζωή, είναι πολύ προσωπικό».

Η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η ΝΔ λόγω του πανικού της επιδίδεται σε άθλια fake news συγχέοντας επίτηδες την ανακουφιστική φροντίδα που χρειάζονται οι ασθενείς τελικού σταδίου με τη διαλογή ασθενών στη βάση της ανάλυσης κόστους – οφέλους που διατύπωσε ο κ. Πνευματικός.

Η ΝΔ από τη μεριά της εξέδωσε απάντηση στην οποία αφού λέει ότι τέτοια ευαίσθητα θέματα δεν πρέπει να αποτελούν πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για δύο μέτρα και δύο σταθμά και ζητά την αποπομπή της Αθηνάς Λινού από τα ψηφοδέλτια.

Στηρίζει Λινού ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του στηρίζει την κυρία Λινού αναφέροντας:

«Η Νέα Δημοκρατία σήμερα μέσα στον πανικό της προχώρησε σε μια απίστευτη αθλιότητα: επιτίθεται με fake news στην καθηγήτρια Αθηνά Λινού.

Η κυρία Λινού πριν επτά χρόνια υποστήριξε το αυτονόητο. Ότι το κράτος και η πολιτεία οφείλουν να παρέχουν πλήρη υποστήριξη στους ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο του καρκίνου και στις οικογένειες τους που είναι αντιμέτωπες με τον ανείπωτο πόνο της απώλειας. Αυτό επιβάλλει η ιατρική, ο πολιτισμός και η ανθρώπινη ηθική.

Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να απολογηθεί. Γιατί μετατρέπει την πιο δύσκολη στιγμή χιλιάδων οικογενειών σε αντικείμενο φτηνής ψευδολογίας. Γιατί επιχειρεί να εξισώσει την κυνική δήλωση του κ. Πνευματικού για την οικονομική διάσταση της θεραπείας με τον ανθρωπισμό και την ευαισθησία μιας γιατρού που δίνει τη μάχη για το δικαίωμα των ανθρώπων στην αξιοπρέπεια μέχρι το τέλος.

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Η Νέα Δημοκρατία μιλάει για κέρδη και ζημιές. Εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές».

ΝΔ: «Δυο μέτρα και δυο σταθμά ως συνήθως από τον ΣΥΡΙΖΑ»

Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει:

«Θέματα τόσο υψηλής ευαισθησίας, όπως οι θεραπείες των καρκινοπαθών, ειδικά τελικού σταδίου, θα έπρεπε να μείνουν έξω από την πολιτική αντιπαράθεση. Η ανθρώπινη ζωή αποτελεί απόλυτη αξία και θα έπρεπε όλα τα κόμματα να απέχουν από διαγκωνισμούς που παραπέμπουν σε πολιτική εκμετάλλευση τόσο κρίσιμων ζητημάτων. Γι’ αυτό και δεν βγάλαμε καμία απολύτως ανακοίνωση για τις δηλώσεις της κας Λινού. Ήρθε όμως ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του, όχι μόνο να υποστηρίξει την κα Λινού, που λέει περίπου τα ίδια με αυτά που έλεγε ο κ. Πνευματικός, οι απαράδεκτες δηλώσεις του οποίου αντιμετωπίστηκαν όχι μόνο με αποδοκιμασία αλλά και με απόσυρσή του από την προεκλογική μάχη, αλλά να επιτεθεί και στη ΝΔ υποστηρίζοντας πλήρως τις απόψεις της υποψήφιας βουλευτού του.

Κι αποτελεί μνημείο υποκρισίας, η κα Λινού, που μιλάει για ακριβά φάρμακα, να είναι η πρώτη που ξεσπάθωσε κατά του κ. Πνευματικού όταν η ίδια έχει πει τα ίδια. Άραγε ο κ. Τσίπρας που έκανε «σημαία» τις δηλώσεις του κ. Πνευματικού, χρεώνοντάς τες συνολικά στη ΝΔ, θα τηρήσει την ίδια στάση με την κα Λινού και θα την θέσει εκτός εκλογικού αγώνα ή θα τηρήσει, όπως το συνηθίζει, δύο μέτρα και δύο σταθμά;

Για εμάς, η καθολική πρόσβαση του κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως του σταδίου που βρίσκεται το νόσημά του, στην καλύτερη θεραπεία που μπορεί να του προσφέρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι αδιαπραγμάτευτη. Κι αν κάτι θέλουμε να αναδείξουμε με την ανακοίνωση αυτή είναι η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ και η μικροκομματική εκμετάλλευση ενός τόσο ευαίσθητου ζητήματος».

Η τοποθέτηση της Αθ. Λινού

Με ανάρτησή της στο Twitter η κα Λινού τοποθετείται στην κριτική που της ασκείται υποστηρίζοντας ότι οι απόψεις της δεν σχετίζονται με αυτές του Σπ. Πνευματικού:

«Επειδή κάποιοι λένε ότι έχω την ίδια αντιμετώπιση στα θέματα καρκίνου με τον κ. Πνευματικό, δείτε μόνοι σας εδώ όλη τη συνέντευξη που έκανα ως γιατρός πριν 7 χρόνια. Πολλοί από μας έχουμε ζήσει τη δύσκολη απόφαση του πώς να υποστηρίξουμε τον άνθρωπό μας στα τελευταία του. Αυτές οι αποφάσεις δεν βασίζονται σε αναλύσεις οικονομικού κόστους-οφέλους, αλλά είναι θέματα ανθρώπινης αξιοπρέπειας και αγάπης. Γι᾽ αυτό άλλωστε είπα τότε ότι πρέπει να παρέχουμε περισσότερη υποστήριξη και για τον ασθενή και για τους συγγενείς του. Σε όλη μου την καριέρα, η αντιμετώπισή μου στα θέματα υγείας βασίζονται στην αξία του ανθρώπου ως προσώπου. Αν θέλετε να μάθετε κι άλλα για την ανακουφιστική φροντίδα, ή το υπόλοιπο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, δείτε παρακάτω».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ