Βροχή προεκλογικών τροπολογιών από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για διευθέτηση προεκλογικών σκοπιμοτήτων

Βροχή προεκλογικών τροπολογιών από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για διευθέτηση προεκλογικών σκοπιμοτήτων
Ενημερώθηκε: 05/06/19 - 09:35

«Δεν αποκλείω μικρό αριθμό τροπολογιών. Ευελπιστώ ότι δεν θα είναι πολλές ούτε θα έχουν φωτογραφικό χαρακτήρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Βούτσης, χτες στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ενημερώνοντας για τη λειτουργία της Βουλής το επόμενο διάστημα. 

Παρά την ελπίδα του προέδρου της Βουλής, «βροχή» νομοσχεδίων και τροπολογιών έχουν προγραμματιστεί τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι σύντροφοί του Ν. Βούτση, μετατρέπουν τα νομοσχέδια που αναμένεται να ψηφιστούν στο παρά πέντε των πρόωρων εθνικών εκλογών, σε «Δούρειο Ίππο» τροπολογιών για την τακτοποίηση πάσης φύσεως διευθετήσεων. Ήδη, λίγη ώρα αργότερα από τις δηλώσεις Βούτση, κατατέθηκαν οι 4 πρώτες βουλευτικές τροπολογίες για την τακτοποίηση τοπικών ζητημάτων ή υπαρκτών εκκρεμοτήτων στην εκλογική περιφέρεια της Γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρόγραμμα της Ολομέλειας καθορίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία στη διάσκεψη των προέδρων και παρά τις αντιδράσεις των άλλων κομμάτων.

Συγκεκριμένα, για σήμερα έχει προγραμματιστεί η συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια δύο νομοσχεδίων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Το πρώτο αφορά την «Κύρωση της Συμφωνίας» μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν «για την προστασία του περιβάλλοντος» και το δεύτερο την «Κύρωση του Πρωτοκόλλου της Ναγκόγια σχετικά με την πρόσβαση στους γενετικούς πόρους και τον δίκαιο και ισότιμο καταμερισμό των οφελών που απορρέουν από τη χρησιμοποίησή τους, στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα». Η συνεδρίαση της Ολομέλειας θα ξεκινήσει στις 2 μ.μ.

Τροπολογίες μέσω Αζερμπαϊτζάν και Ναγκόγια

Από τις πρώτες οκτώ τροπολογίες που κατατέθηκαν, διαφαίνεται ο προεκλογικός χαρακτήρας τους: βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, επί παραδείγματι, κατέθεσε τροπολογίες μεταξύ των οποίων είναι και μία η οποία αφορά το ... ύψος της στέγης των σπιτιών στην εκλογική της περιφέρεια.

Οι 5 τροπολογίες, στο νομοσχέδιο για την κύρωση συμφωνίας με το Αζερμπαϊτζάν, υπογράφονται από τη βουλευτή Κεφαλληνίας του ΣΥΡΙΖΑ και Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και αφορούν:

- μη προβολή δικαιωμάτων κυριότητας από το Δημόσιο σε δάση και δασικές εκτάσεις κείμενες στα Επτάνησα, για τις οποίες δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας που θεσπίστηκε από το από 16-11-1836 Β.Δ περί ιδιωτικών δασών

-τροποποίηση όρων δόμησης παραδοσιακών οικισμών Κεφαλληνίας & Ιθάκης (ύψος κεραμοσκεπής)

- τροποποίηση διαδικασίας εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου μετά από άρση ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης ή δέσμευσης

- απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ σεισμόπληκτων ακινήτων με ολική απαγόρευση χρήσης όπως σε Κεφαλονιά, Φθιώτιδα και Φωκίδα

-παράταση κατά ένα έτος (έως 31/12/2019) στην προθεσμία καταβολής δαπανών Περιφερειών για την αποκατάσταση των ζημιών από τους σεισμούς στις 26/1/2014 και 3/2/2014 στο νομό Κεφαλληνίας

Οι τροπολογίες αυτές  επιδιώκεται να περάσουν  με «όχημα» μια διακρατική συμφωνία για την προστασία του περιβάλλοντος και ένα πρωτόκολλο για τη βιοποικιλότητα, που ψηφίζονται αύριο.

Η «σύντροφός» της στον ΣΥΡΙΖΑ, Εύη Καρακώστα, μέσω της κύρωσης μιας άλλης σύμβασης, την Ναγκόγια, επιδιώκει να ρυθμίσει:

-την επιμήκυνση του χρόνου διατήρησης ισχύος προϋφιστάμενων βιομηχανικών χρήσεων

-τη χωροθέτηση δραστηριοτήτων σε γεωργική γη με στόχο την άρση των περιορισμών για την εγκατάσταση βιομηχανικών και βιοτεχνικών επιχειρήσεων που χαρακτηρίζονται ως γεωργικές.

Κρυφο-υπουργικές οι τροπολογίες;

Σημειώνεται, ότι οι βουλευτικές τροπολογίες συνιστούν συχνά «κρυφουπουργικές», οι οποίες προωθούνται δια των βουλευτών, επειδή δεν είναι υποχρεωτικό να συνοδεύονται από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφορικά με την επιβάρυνση που μπορεί να προκαλέσουν στον κρατικό προϋπολογισμό. Σε κάθε περίπτωση η ψήφισή τους εξαρτάται από το αν ο αρμόδιος υπουργός θα τις κάνει αποδεκτές.