Δημοσκόπηση Alpha: Τι δείχνει για τις 60 πρώτες μέρες της κυβέρνησης

dimoskopisi
Ενημερώθηκε: 12/09/19 - 09:16

Δημοσκόπηση Alpha: Καλύτερα τα βλέπουν τα πράγματα οι πολίτες σύμφωνα με την νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis. Οι προσδοκίες των Ελλήνων είναι περισσότερες και αποτιμούν ότι η κυβέρνηση τα πήγε «καλά» τις πρώτες μέρες. Παρόλα αυτά ο κόσμος δεν είναι ιδαίτερα ευχαριστημένος με τη διαχείρηση Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά και στο μεταναστευτικό. Καλή η εικόνα του Μητσοτάκη συνολικά. Κακή η εικόνα Τσίπρα ( 60% αρνητική).

Πάντως το 76% των ατόμων που ερωτήθηκαν βλέπει ότι έρχονται κομματικές συγκρούσεις σε ότι αφορά την συνταγματική αναθεώρηση.Το 47% αξιολογεί θετικά τα άτομα που επέλεξε ο πρωθυπουργός.

Για της εξαγγελίες της ΔΕΘ

Το 64% αξιολογεί θετικά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Οικονομία, Ανεργία και προσφυγικό, ιατρική περίθαλψη στα θέματα που ταλανίζουν τους πολίτες. 

Η εξωτερική πολιτική και η εγκληματικότητα δεν φαίνεται να απασχολήσει τόσο πολύ τους Έλληνες όσο η οικονομία και η ανεργία.

Φορολογία και διαχείριση πυρκαγιών

Καλή εικόνα σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης.

Ελληνοτουρκικά - Μεταναστευτικό 

Το 48% αξιολογεί αρνητικά την διαχείριση της κυβέρνησης .

Όσον αφορά το Μακεδονικό οι περισσότεροι αξιολόγησαν θετικά τη στάση της κυβέρνησης.

Αναλυτικότερα η «ματιά» της Metron Analysis

Σύμφωνα με τη «Metron Analysis», το 68% κρίνει ως θετική την αξιολόγηση της κυβέρνησης, το 21% ως αρνητική και το 6% ούτε θετική, ούτε αρνητική. Για τον κ. Μητσοτάκη, παράλληλα, το 74% εκφράζεται θετικά, το 19% αρνητικά και το 4% ουδέτερα.

Στο ερώτημα «προς ποια κατεύθυνση κινείται η χώρα», το 61% δηλώνει προς τη σωστή, το 27% προς τη λάθος, ενώ το 4% ούτε προς τη σωστή, ούτε προς τη λάθος.

Όσον αφορά το «πολιτικό κλίμα», το 54% θεωρεί ότι είναι καλύτερο σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, το 35% το ίδιο και το 9% χειρότερο.

Σχετικά με τα πρόσωπα που στελέχωσαν την κυβέρνηση, το 47% αποτιμά ως θετικές τις επιλογές του πρωθυπουργού, το 30% ως ουδέτερες και το 15% ως αρνητικές.

Αναφορικά με την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το 64% την έκρινε θετικά, το 23% ουδέτερα και το 12% αρνητικά.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, τα σημαντικότερα προβλήματα που καλείται να λύσει η κυβέρνηση είναι τα εξής:

Οικονομία 26%

Ανεργία 24%

Προσφυγικό 13%

Ιατρική 6%

Παιδεία 5%

Για την συνταγματική αναθεώρηση το 20% θέλει συνεννόηση το 76% σύγκρουση.

Για την αντιπολίτευση η γνώμη των πολιτών παραμένει  στα ίδια επίπεδα όπως την περίοδο των εκλογών: 63% αρνητικά, 25% θετικά, 6% ούτε αρνητικά ούτε θετικά.