Ελληνοτουρκικές επαφές ή κόντρες σε Βρυξέλλες και Αχρίδα - Δίπλα δίπλα Δένδιας - Τσαβούσογλου και Παναγιωτόπουλος - Ακαρ

 
panagiotopouilos-akar-NATO

Ενημερώθηκε: 16/06/22 - 08:20

Σήμερα σε δύο διεθνή fora οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας θα βρεθούν δίπλα δίπλα με το κλίμα, παραδόξως να μοιάζει καλύτερο σε σχέση με τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες οπότε και η εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας χτύπησε κόκκινο.

Χαρακτηριστικές -κι όχι άσχετες με τις αντιδράσεις του διεθνούς παράγοντα- είναι οι χτεσινές δηλώσεις Ακάρ στον ΣΚΑΪ, όπου ρίχνει τους τόνους και δηλώνει πρόθυμος να συναντηθεί με τον Ν. παναγιωτόπουλο.

«Eίμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε όλα μας τα προβλήματα με συνομιλίες και συναντήσεις. ´Ηδη υπάρχουν προσπάθειες που έχουν γίνει. Όπως οι διερευνητικές επαφές και θέλουμε να ολοκληρωθούν. Υπάρχουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και οι συναντήσεις στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα αυτές τις συναντήσεις όπως είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε με τους Έλληνες ομολόγους μας. Όπως αν υπάρξει ευκαιρία, όταν πάμε στις Βρυξέλλες, είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο (Παναγιωτόπουλο)», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ, ο Χουλουσί Ακάρ.

Βέβαια, πάντοτε διαβάζοντας ή ακούγαντας τις δηλώσεις αξιωματούχων της Τουρκίας, πρέπει να κρατά κανείς μικρό καλάθι και να θέτει το ερώτημα τι εννοούν.

Δένδιας - Τσαβούσογλου στην Αχρίδα

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μεταβαίνει σήμερα Πέμπτη 16 Ιουνίου στην Αχρίδα, προκειμένου να συμμετάσχει στο «Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών 2022», το οποίο έχει θέμα: «Διαμορφώνοντας το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων στο πλαίσιο της Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Ασφαλείας- (Shaping Western Balkans Future in the Contemporary European Security Architecture)».

Στο περιθώριο, ο Ν. Δένδιας αναμένεται να πραγματοποιήσει σύντομες διμερείς συναντήσεις με τον ειδικό εκπρόσωπο της ΕΕ για τον Διάλογο Βελιγραδίου- Πρίστινας, Μίροσλαβ Λάιτσακ, καθώς και με την αναπληρώτρια γενική γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικων.

Στο Φόρουμ έχει επιβεβαιώσει την παρουσία του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Διμερής συνάντηση δεν έχει προγραμματιστεί, όμως δεν πρέπει να αποκλειστεί κάποιου είδους επαφή των δύο υπουργών, έστω στα "όρθια", με τον κ. Δένδια να έχει στο μυαλό του ορισμένα πράγματα που θέλει να διαμηνύσει στον ομόλογό του, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι, καθώς η Τουρκία φλερτάρει με ένα "θερμό επεισόδιο", το οποίο κανείς δεν θέλει.

Παναγιωτόπουλος Ακάρ στο ΝΑΤΟ

Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ολοκλήρωσε την αναγκαία καραντίνα του για τον κορωνοϊό και θα ταξιδέψει σήμερα, προκειμένου να συμμετάσχει στην υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Εκεί έχει δύο προγραμματισμένα ραντεβού ως τώρα, ένα με τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, προκειμένου να συζητήσουν για τα γερμανικά τεθωρακισμένα που θα πάρει το επόμενο διάστημα η χώρα μας, αλλά και με τον νέο Γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιέν Λεκορνού.

Στις Βρυξέλλες, όμως, θα είναι και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και η Σύνοδος ίσως είναι μια ευκαιρία για δια ζώσης επαφή, καθώς ο μεν κ. Ακαρ σε χθεσινές δηλώσεις του εμφανίστηκε πρόθυμος για μια συζήτηση με τον κ. Παναγιωτόπουλο, ο δε κ. Παναγιωτόπουλος θέλει με τη σειρά του να στείλει ένα μήνυμα στην Άγκυρα για την ανάγκη να "μπει το μαχαίρι στο θηκάρι".

Κανείς όμως δε θα αιφνιδιαστεί αν οι Τούρκοι υπουργοί χρησιμοποιήσουν τα δύο φόρα για να επαναλάβουν προκλητικές δηλώσεις και αξιώσεις κάτι που σίγουρα θα επιφέρει αντίστοιχη αντίδραση από τους Ελληνες υπουργούς.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ