Γιατί ο Κυριάκος δεν θέλει τις εκλογές, ενώ τις ζητάει

Γιατί ο Κυριάκος δεν θέλει τις εκλογές, ενώ τις ζητάει
Ενημερώθηκε: 08/12/16 - 19:51

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ζητάει εκλογές, από την πρώτη στιγμή, που ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ και η αξιωματική αντιπολίτευση να είναι πρώτη στις δημοσκοπήσεις, κάτι που αναγνωρίζει ακόμα και το Μαξίμου, ωστόσο ο πρόεδρος του κόμματος ουσιαστικά δεν επιθυμεί να γίνουν άμεσα.

Σε κλειστές συσκέψεις που πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Μοσχάτο, υπάρχει έντονος προβληματισμός για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, που φαντάζει για τη Νέα Δημοκρατία αρκετά βέβαιο.

Εκείνο που κυριολεκτικά τρομάζει την αξιωματική αντιπολίτευση είναι να μην φέρει ο Αλέξης Τσίπρας προ τετελεσμένου τον Κυριάκο Μητσοτάκη και υπογράψει ο πρόεδρος της ΝΔ το 4ο μνημόνιο.

Με απλά λόγια στο Μοσχάτο θεωρούν σίγουρό ότι θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα τα οποία θα συνοδεύονται από νέα μνημονιακή σύμβαση, στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός αποχωρήσει στο παρά πέντε από τις διαπραγματεύσεις και αρνηθεί να υπογράψει οδηγώντας την χώρα σε πρόωρες εκλογές, τότε την «καυτή πατάτα» θα πάρει στα χέρια του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εάν ισχύσουν όλα τα παραπάνω ο πρόεδρος της ΝΔ θα βρεθεί σε ιδιαιτέρως δύσκολη θέση και όλο το πρόγραμμα που έχει παρουσιάσει για έξοδο της χώρας από την κρίση θα πάει στράφι. Το καλύτερο σενάριο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα ήταν να υπογράψει ο Αλέξης Τσίπρας το 4ο μνημόνιο και στην συνέχεια να αναλάβει αυτός την εξουσία της χώρας.

Η Λίστα βολεύει τον Τσίπρα, όχι τον Μητσοτάκη

Στην περίπτωση που διεξαχθούν εκλογές μέχρι τον Μάρτιο τότε θα πραγματοποιηθούν με λίστα καθώς εκπνέει το 18μηνο από τις τελευταίες εκλογές του Σεπτεμβρίου. Το γεγονός αυτό βολεύει μόνο τον πρωθυπουργό και αυτό γιατί ο Αλέξης Τσίπρας θα τους θέσει όλους προς των ευθυνών τους και δεν θα μπει στην διαδικασία αλλαγής των ψηφοδελτίων, που θα μπορούσε να του δημιουργούσε ακόμα και εσωκομματικά προβλήματα.

Από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που όπως έχει δηλώσει επιθυμεί την ανανέωση των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων, το ενδεχόμενο των εκλογών με λίστα «μπλοκάρει» τα όποια σχέδια του, αν και θα μπορούσε να προχωρήσει σε αλλαγές οι οποίες όμως θα ήταν μικρές. Δύσκολα μπορεί άλλωστε να θέσει εκτός λίστας βουλευτές που έχουν εκλεγεί, ενώ με τον σταυρό την απόφαση την έχουν οι ψηφοφόροι...