Η ήττα Σαρκοζί, ο Σαμαράς, ο Μητσοτάκης και η συναίνεση

 
Η ήττα Σαρκοζί, ο Σαμαράς, ο Μητσοτάκης και η συναίνεση

Ενημερώθηκε: 21/11/16 - 14:41

Ανάμεσα σε δύο ισχυρούς πόλους σχοινοβατεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Ντόρα Μπακογιάννη

Κωστής Χατζηδάκης

Κώστας Καραμανλής

Αντώνης Σαμαράς

Άδωνης Γεωργιάδης

Μάκης Βορίδης

Ο ένας πόλος των μετριοπαθών στελεχών της ΝΔ με ιστορία στην Παράταξη και διαδρομή στην πολιτική, όπως ο, η, ο αλλά και ο υποδεικνύουν συναίνεση για τα μείζονα θέματα-προβλήματα του τόπου και από την άλλη ο, ο , ο και άλλοι οι οποίοι προέρχονται από την ΠΟΛΑΝ και το κόμμα του Καρατζαφέρη «απαιτούν» τη σύγκρουση και πυρπολούν κάθε σκέψη για συναίνεση ακόμα και αν αυτό είναι ωφέλιμο για τον τόπο.

Η βασική τους φιλοσοφία είναι «να γκρεμιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να πάρουμε εκδίκηση που μας έριξε από την εξουσία».

ΝΔ

Οι δύο σχολές φαίνονται και σε κάθε δημόσια τοποθέτηση των στελεχών της .

Ντόρα Μπακογιάννη

Κωστής Χατζηδάκης

Σε συνεντεύξεις τους το Σ/Κ τόσο η όσο και ο Αντιπρόεδρος και αρμόδιος για το πρόγραμμα της ΝΔ , τάχθηκαν υπέρ της συναίνεσης ενώ ο Μάκης Βορίδης σε δική του συνέντευξη δήλωσε «καμία συναίνεση».

Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής σε κατ΄ιδίαν συνομιλίες αν και διαπιστώνει λανθασμένους χειρισμούς και αδιέξοδες πολιτικές από πλευράς της κυβέρνησης επισημαίνει, σε κάθε τόνο, ότι σε ζητήματα όπως το χρέος ηΝΔ πρέπει να στηρίξει την κυβέρνηση. Τούτο αυτό υποστηρίζει, στις κατ΄ιδίαν συνομιλίες του και ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης καθώς και αυτός πιστεύει ότι το ζήτημα του χρέους είναι εθνική υπόθεση.

 Αντώνης Σαμαράς

Από την άλλη, ο και οι πέριξ αυτών ακολουθούν μία συγκρουσιακή πολιτική γραμμή βάζοντας την «πολιτική τιμωρία» του ΣΥΡΙΖΑ πάνω από τη χώρα. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ μάλιστα σε δημόσιες παρεμβάσεις του κάνει σαφές ότι «δεν θα επιτρέψει καμία συναινετική γραμμή με την κυβέρνηση» στέλνοντας μήνυμα στη νέα ηγεσία για να ακολουθήσει τη δική του γραμμή.

Η αλήθεια είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς μέσω των δικών του στελεχών, ήτοι τον Άδωνης Γεωργιάδη, τον Μάκη Βορίδη, την Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου κ.α, επιδιώκει την προσωπική του δικαίωση και να πάρει τη ρεβάνς καθώς θεωρεί ότι η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές με αφορμή την προεδρία της Δημοκρατίας του στέρησε την κυβέρνηση.

«Ο Αντώνης Σαμαράς δεν μπορεί να δεχτεί ότι οι κύκλοι τελειώνουν» δήλωνε με νόημα πρωτοκλασάτο στέλεχος της ΝΔ φέρνοντας ως παράδειγμα την ήττα Σαρκοζί στις εσωκομματικές εκλογές στη Γαλλία και θυμίζοντας ότι ο Αντώνης Σαμαράς επικαλείτο σε όλους τους τόνους την επάνοδό του στην εξουσία κατά τα πρότυπα Σαρκοζί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχοινοβατεί μη μπορώντας, μέχρι στιγμής, να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει.

Γιατί αν αποφασίσει να ακολουθήσει μετριοπαθή πολιτική ανάλογη της κρισιμότητας των γεγονότων και των στιγμών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εσωκομματική του εκλογή και με κάθε τρόπο φροντίζει να του το υπενθυμίζει.

Αν πάλι ακολουθήσει την σκληρή γραμμή ματαιώνει το προφίλ του κεντροδεξιού που τόσο το έχει ανάγκη για να αντικαταστήσει το προφίλ του νεοφιλελεύθερου που τον ακολουθούσε τόσα χρόνια.

Επιπλέον, με δεδομένο ότι τα μείζονα θέματα σε εθνικό επίπεδο (χρέος-εθνικά) θα είναι ψηλά στην ατζέντα από τούδε και στο εξής ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί εκ των πραγμάτων να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει