Η πιο μεγάλη ώρα για την κοινοβουλευτική παρουσία των ΑΝΕΛ - Κρίσιμες εξελίξεις σήμερα

Η πιο μεγάλη ώρα για την κοινοβουλευτική παρουσία των ΑΝΕΛ - Κρίσιμες εξελίξεις σήμερα
Ενημερώθηκε: 07/02/19 - 11:06

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα για τους ΑΝΕΛ καθώς οι σημερινές εξελίξεις θα καθορίσουν αν θα έχουν ή όχι κοινοβουλευτική παρουσία. 

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 η συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ, υπό την προεδρία του Πάνου Καμμένου. Στη συνεδριάση συμμετέχουν η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ο Αριστείδης Φωκάς, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Κώστας Ζουράρις, ο Κώστας Κατσίκης, ενώ παρευρίσκονται ο Νίκος Μαυραγάνης και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Σγουρίδης

Εκτός αυτού, σήμερα αναμένεται να παραδοθεί και η «ετυμηγορία» της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής αναφορικά με την τύχη της ΚΟ των ΑΝΕΛ εάν μείνει με 5 βουλευτές.

Ως γνωστόν, η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, η οποία ξεκίνησε το 2015 με έντεκα μέλη, έφθασε στον κρίσιμο αριθμό «5», που είναι και το όριο σύμφωνα με τον Κανονισμό προκειμένου να εξακολουθεί να θεωρείται συγκροτημένη ομάδα: η απώλεια έστω και ενός βουλευτή θα προκαλέσει και στους Ανεξάρτητους Ελληνες ό,τι ακριβώς συνέβη προσφάτως με το Ποτάμι. Οι εναπομείναντες τέσσερις βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου τους, θα θεωρούνται πλέον απλώς «ανεξάρτητοι, ενώ ο κ. Καμμένος θα χάσει και το δικαίωμα συμμετοχής σε συζητήσεις προ ημερησίας διατάξεως επιπέδου πολιτικών αρχηγών. Η «διάλυση» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας συνεπάγεται, επίσης, ότι δεν θα διαθέτουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες γραφεία στο Κοινοβούλιο, μετακλητούς υπαλλήλους κ.ά.

Ένα από τα θέματα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα συζητηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι και αυτό του Θανάση Παπαχριστόπουλου. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο βουλευτής θα κληθεί να απαντήσει εάν αυτή την φορά θα κάνει πράξη την δέσμευσή του για παραίτηση και επιστροφή της έδρας στο κόμμα ή αν θα αλλάξει τελευταία στιγμή τις αποφάσεις του.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαχριστόπουλος έδωσε νέα ολιγοήμερη παράταση στην παραίτησή του έως την ερχόμενη Παρασκευή προκειμένου να ψηφίσει πρώτα υπέρ της κύρωσης του Πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟΥπενθυμίζεται πως σε εάν ο κ. Παπαχριστόπουλος παραιτηθεί τότε η έδρα του πηγαίνει στον κ. Τέρενς Κουίκ που είναι πιθανό να την κρατήσει και να ανεξαρτητοποιηθεί. Σε αυτό το ενδεχόμενο η ΚΟ των ΑΝΕΛ μένει με πέντε βουλευτές. Οι 4 έχουν εκλεγεί με το κόμμα του Πάνου Καμμένου και ο Αριστείδης Φωκάς με την Ενωση Κεντρώων. Η 2η παράγραφος του άρθρου 15 του Κανονισμού της Βουλής προβλέπει ως κατώτατο όριο διατήρησης ΚΟ τους 5 βουλευτές, αρκεί όμως αυτοί να έχουν εκλεγεί με το ίδιο κόμμα.

«O ελάχιστoς αριθμός Boυλευτών για τη συγκρότηση Koινoβoυλευτικής Oμάδας περιoρίζεται σε πέντε (5), αν τo Kόμμα με τo oπoίo εκλέχθηκαν και στo oπoίo εξακoλoυθoύν να ανήκoυν έλαβε μέρoς στις γενικές εκλoγές από τις oπoίες πρoήλθε η Boυλή» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στον «αέρα» είναι η ΚΟ των ΑΝΕλ και στην περίπτωση που σήμερα ο Π. Καμμένος διαγράψει τον Θ. Παπαχρηστόπουλο, επιλογή καθόλου απίθανη.

Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Νίκος Βούτσης παρέπεμψε το ζήτημα στην επιστημονική υπηρεσία υπογραμμίζοντας ότι θα σεβαστεί απόλυτα την γνωμοδότησή της. Η ετυμηγορία της Επιστημονικής Επιτροπής αναμένεται σήμερα.