«Κλειδώνει» η υπηρεσιακή κυβέρνηση - Τα επικρατέστερα ονόματα (ΒΙΝΤΕΟ)

 
«Κλειδώνει» η υπηρεσιακή κυβέρνηση - Τα επικρατέστερα ονόματα

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 24/05/23 - 20:08

Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γιάννης Σαρμάςθα ορκιστεί την Πέμπτη, 25 Μαΐου, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και έπεται η συγκρότηση της υπηρεσιακής κυβέρνησης με συγκεκριμένα ονόματα να “ακούγονται” ήδη για τα βασικά υπουργεία

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επικρατέστερα ονόματα τη δεδομένη στιγμή -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείονται αλλαγές- είναι τα εξής:

Υπουργείο Εξωτερικών: Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείο Εξωτερικών οδεύει προς τον πρέσβη Βασίλη Κασκαρέλη. Πρόκειται για έμπειρο διπλωμάτη, που υπηρέτησε τα συμφέροντα της χώρας για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Έχει άριστη γνώση των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων ζητημάτων, καθώς έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε μεγάλους Διεθνείς Οργανισμούς.

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Χρέη υπηρεσιακού υπουργού Άμυνας αναμένεται να αναλάβει, πιθανότατα, ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης. Ο κ. Αποστολίδης, μεταξύ άλλων, έχει ηγηθεί των κρίσιμων διερευνητικών επαφών με την Τουρκία. Επισης εντονα ακουγεται και το ονομα του πρωην
αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγού εν αποστρατεία, Αλκιβιάδη Στεφανή, που είχε διατελέσει υφυπουργός Αμυνας στο παρελθόν.

Υπουργείο Υγείας: Το υπουργείο Υγείας αναμένεται να αναλάβει μέχρι τις εκλογές η καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Εντατικολόγος στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Αναστασία Κοτανίδου. Αμέσως μετά την ορκωμοσία, ο πρώην υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, θα παραδώσει τη θέση στην υπηρεσιακή υπουργό Υγείας, σε μια τυπική τελετή «παράδοσης–παραλαβής» που θα γίνει στην οδό Αριστοτέλους. Μάλιστα, η κυρία Κοτανίδου έχει ήδη προτείνει στους στενούς συνεργάτες του ιδιαίτερου γραφείου της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, να παραμείνουν και αυτοί στις θέσεις τους.

Υπουργείο Παιδείας: Υπηρεσιακός υπουργός Παιδείας θα αναλάβει, όπως όλα δείχνουν, ο πρώην πρύτανης ΕΚΠΑ, Χρήστος Κίττας, ο οποίος μάλιστα είχε διατελέσει υπηρεσιακός Υγείας το 2012, ή η Μαρία (Μάρα) Νικολαΐδου, Καθηγήτρια στο τμήμα πληροφορικής και τηλεματικής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Το χαρτοφυλάκιο του υπηρεσιακού υπουργού Προστασίας του Πολίτη θα καταλήξει, πιθανότατα, στον πρώην αρχηγό ΓΕΣ, Χαράλαμπο Λαλούση.

Τα επόμενα βήματα

Η σύγκληση της νέας Βουλής θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή 29 Μαΐου, με μοναδικό αντικείμενο την ορκωμοσία των βουλευτών.

Τη Δευτέρα 30 Μαΐου η εθνική αντιπροσωπεία θα κληθεί να εκλέξει προεδρείο, με τον Κώστα Τασούλα να αναμένεται να επανεκλεγεί.

Θα ακολουθήσει η έκδοση και η θυροκόλληση στο Κοινοβούλιο του νέου Προεδρικού Διατάγματος για την εκ νέου διάλυση της Βουλής και τον επίσημο προσδιορισμό της ημέρας διεξαγωγής της νέας εκλογικής αναμέτρησης, με την πιθανότερη ημερομηνία να είναι η 25η Ιουνίου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ