Λιτότητα εναντίον ανάπτυξης ή αλλιώς Βορράς εναντίον Νότου το ερώτημα των ευρωπαϊκών ΜΜΕ

 
Λιτότητα εναντίον ανάπτυξης ή αλλιώς Βορράς εναντίον Νότου το ερώτημα των ευρωπαϊκών ΜΜΕ

Ενημερώθηκε: 10/09/16 - 08:56

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του βελγικού, του γερμανικού αλλά και του εξειδικευμένου στα ευρωπαϊκά θέματα, Τύπου, βρέθηκε η σημερινή Σύνοδος Κορυφής των Μεσογειακών κρατών της ΕΕ, στην Αθήνα.

Κεντρική διαπίστωση είναι ότι το ζητούμενο της Συνόδου των Αθηνών είναι η τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και ο περιορισμός των πολιτικών λιτότητας στην ΕΕ, ωστόσο αυτή η συνάντηση των ηγετών του Νότου της ΕΕ προκάλεσε πολλές και σφοδρές αντιδράσεις στους Γερμανούς πολιτικούς που νιώθουν τον "άξονα" της δικής τους συμμαχίας με τις χώρες του Βίζεγκραντ να απειλείται από μία ενδεχομένως άλλη συμμαχία, αυτή των χωρών του Νότου...

«Οι ηγέτες της Γαλλίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Μάλτας και Κύπρου συναντώνται σήμερα στην Αθήνα για μία ευρωμεσογειακή μίνι σύνοδο, η οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ελπίζει ότι θα προωθήσει μία αριστερή απάντηση απέναντι στις πολλαπλές κρίσεις που ταλανίζουν την Ευρώπη», αναφέρει ο EUOBSERVER.

Ο Τσίπρας διατύπωσε την ευχή, συνεχίζει το δημοσίευμα, η συνάντηση αυτή να βοηθήσει να δοθεί βαρύτητα στα κράτη της Νοτίου Ευρώπης, τα οποία πλήττονται στο μεγαλύτερο βαθμό από τα πολλά προβλήματα της Ευρώπης. Η Σύνοδος στη Μπρατισλάβα, σημειώνει o EUOBSERVER, «υποτίθεται ότι θα αποτελέσει μία επίδειξη ενότητας μετά την ψήφο του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ, αλλά ο Τσίπρας ελπίζει ότι η συνάντηση του Νότου θα συμβάλει στο να μην μονοπωλήσουν οι χώρες Visegrad τις συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιδιώκει επίσης, αναφέρει το δημοσίευμα, τη δημιουργία ενός αντίβαρου στη Γερμανία και στην ατζέντα λιτότητας που αυτή προκρίνει, υποστηρίζοντας ότι το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης δεν λειτούργησε στην πράξη και θα έπρεπε να αναθεωρηθεί, προκειμένου τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν ανάπτυξη.

Γερμανοί βουλευτές έχουν ήδη τοποθετηθεί ενάντια σε έναν ισχυρότερο ρόλο για αυτό που αποκαλούν «Club Med», υπογραμμίζει o EUOBSERVER, παραθέτοντας δηλώσεις του Γερμανού ευρωβουλευτή Φέρμπερ, ο οποίος διατυπώνει την ανησυχία ότι οι χώρες του Νότου θα αποτελέσουν από κοινού μια ισχυρή συμμαχία όσων εμφανίζονται απρόθυμοι για μεταρρυθμίσεις, η οποία θα μπορούσε να απειλήσει την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη.

Ανησυχία για τη συνάντηση της Αθήνας εξέφρασε, όπως αναφέρεται, και ο Γερμανός επίτροπος Ετιγκερ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα ήταν καλό εάν βάθαινε το χάσμα μεταξύ των κρατών μελών με μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα και εκείνων με ελάχιστα φορολογικά ζητήματα.
Μέρος της προσπάθειας του Τσίπρα κατά της λιτότητας θα είναι και η συγκέντρωση υποστήριξης για το αίτημα ελάφρυνσης του χρέους της χώρας του, καταλήγει το δημοσίευμα.

Την άποψη ότι οι συζητήσεις για την ανάγκη μεγαλύτερη ευελιξίας στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας έρχονται εκ νέου στο προσκήνιο, καθώς πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η υπερβολική δημοσιονομική πειθαρχία έχει αρχίσει να αποτελεί τροχοπέδη στις επενδύσεις, εκφράζει εξάλλου η βελγική εφημερίδα «De Tijd».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας και ο Ιταλός ομόλογός του, αποτελούν τους μεγαλύτερους υποστηρικτές, σε επίπεδο ηγετών κρατών, της ανάγκης μιας χαλαρότερης δημοσιονομικής πολιτικής. «Επτά χώρες του Νότου συναντώνται στην Αθήνα ζητώντας περισσότερη ανάπτυξη» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στον τηλεοπτικό σταθμό RTBF, το οποίο αναφέρεται στη σημερινή συνάντηση των ηγετών της Νοτίου Ευρώπης, σημειώνοντας ότι αυτοί θα προσπαθήσουν, εν όψει της Συνόδου Κορυφής στην Μπρατισλάβα, να βρουν μια κοινή πλατφόρμα για τη χαλάρωση του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού ζυγού και την ανακούφιση από την πίεση που ασκεί το μεταναστευτικό στην περιοχή.

Στόχος της συνάντησης, όπως αποκαλύπτει ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στη «Le Monde», είναι η προώθηση μιας κοινής προσέγγισης των χωρών εκείνων που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, τόσο αναφορικά με την προσφυγική κρίση, όσο και την οικονομική, την κρίση ασφάλειας και την τρομοκρατία.

Το δημοσίευμα, αφού αναλύει τα θέματα που αποτελούν μέρος της ημερήσιας διάταξης της συνάντησης και παραθέτει σχετικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στη «Le Monde», αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, Νίκου Ξυδάκη, στο AFP, επισημαίνει ότι κατά την άποψη του Γιώργου Παγουλάτου, καθηγητή ευρωπαϊκών σπουδών στο οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, αφενός δεν υπάρχει καμία πρόθεση αντιπαράθεσης με το Βερολίνο και αφετέρου η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης έχει θετικό αντίκτυπο για την ίδια, αφού βλέπει τη θέση της μέσα στην ΕΕ βελτιωμένη, ένα χρόνο μετά την απειλή αποκλεισμού από την ευρωζώνη.

Καταλήγοντας, το δημοσίευμα σημειώνει ότι η ευρωμεσογειακή σύνοδος καταγράφεται ως μέρος μιας ευρύτερης ελληνικής διπλωματικής επίθεσης, αναφέροντας ότι το Σάββατο θα συναντηθούν στην Αθήνα οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ έχει επίσης οργανωθεί από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, μία συνάντηση μεταξύ επτά χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και επτά αραβικών χωρών στη Ρόδο, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα Παρασκευή.

Μετατόπιση των πολιτικών δυνάμεων στην ΕΕ προβλέπει η εφημερίδα Die Welt με αφορμή τη συνάντηση των Μεσογειακών χωρών του νότου. Η Συνάντηση του Νότου, η μίνι συνάντηση κορυφής της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας, της Κύπρου και της Ισπανίας, που διοργανώνει σήμερα 09/09/2016 στην Αθήνα ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσελκύει το ενδιαφέρον της εφημερίδας Die Welt του Βερολίνο.

«Εύθραυστος ο άξονας Βερολίνου-Παρισίων»

Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος το μότο της συνάντηση επέλεξε ο ίδιος ο Τσίπρας και είναι «Ανάπτυξη αντί Λιτότητα». «Πρόκειται για μια εξαγγελία πολέμου εναντίον της ευρωπαϊκής πολιτικής λιτότητας», επισημαίνει.

«Η μίνι συνάντηση κορυφής δεν είναι ένας γύρος πολυλογάδων, αλλά μια συνάντηση που θα πρέπει να κάνει την καγκελάριο Μέρκελ να τρέμει». Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο χρόνος της συνάντησης δεν είναι τυχαίος. Γίνεται μια εβδομάδα πριν το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα, όπου σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά το Brexit η ΕΕ πρέπει να καταλήξει σε μια κοινή διάγνωση της κατάστασης: περισσότερη ασφάλεια, περισσότερες θέσεις εργασίες, περισσότερη συνεργασία.

«Οι χώρες της Μεσογείου έχουν απάντηση: λιγότερη λιτότητα, περισσότερη αλληλεγγύη, περισσότερες κοινές θέσεις», παρατηρεί η εφημερίδα. «Θέλουν περισσότερη Ευρώπη, θέλουν μιαν Ευρώπη, στην οποία ισχυρά κράτη όπως η Γερμανία να τα πάρουν μαζί τους. Θέλουν μιαν άλλη Ευρώπη».

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ο αρθρογράφος μέσα από την οπτική γωνία κι άλλων ομάδων κρατών που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αποκτήσουν λόγο και ρόλο σε μια νέα ΕΕ, όπως είναι οι χώρες του Βίζεγκραντ, ή της Α, Ευρώπης, είναι το εξής: «Οι συσχετισμοί δυνάμεων στην Ευρώπη μετατοπίζονται, ο άξονας ισχύος ανάμεσα στο Βερολίνο και το Παρίσι είναι εύθραυστος. Οι πρώην δυνάμεις που έδιναν τον τόνο στην Ευρώπη, απειλούνται να χάσουν τον βηματισμό τους. Νέες συμμαχίες σχηματίζονται, η Γαλλία αναζητεί άλλους εταίρους. Η συνάντηση κορυφής του Τσίπρα δίνει μια πρώτη γεύση».

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στις χώρες του Βορρά της ΕΕ και ιδιαίτερα της σφαίρας επιρροής της Γερμανίας η Σύνοδος των χωρών του Νότου της ΕΕ, έχοντας στο επίκεντρο λιτότητα, προσφυγικό και ασφάλεια, που γίνεται με πρωτοβουλία του έλληνα πρωθυπουργού.

Μάλιστα, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωβουλή, εξαπέλυσε οξεία επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και κατά των ηγετών της Γαλλίας και της Ιταλίας, Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι, με αφορμή τη σημερινή σύγκληση της Συνόδου κορυφής στην Αθήνα.

Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε από τις Βρυξέλλες αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής: «O πρωθυπουργός κ. Τσίπρας κάνει πάλι τα συνηθισμένα του κόλπα. Αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη τώρα είναι ενότητα και σίγουρα όχι νέες προσπάθειες διαίρεσης. Τα αιτήματα της Αθήνας οδηγούν στο πουθενά. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να ξεκινήσει από την πλήρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε. Το γεγονός ότι ο Προέδρος Ολάντ -πιθανώς για λόγους εσωτερικής πολιτικής- και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι επιτρέπουν στον κ. Τσίπρα να τους χειραγωγήσει δεν είναι πραγματικά ένα σημάδι ευθύνης».

Οι Γερμανοί φοβούνται οτι ο Έλληνας πρωθυπουργός επιδιώκει τη δημιουργία ενός αντίβαρου στη Γερμανία και στην ατζέντα λιτότητας που αυτή προκρίνει, υποστηρίζοντας ότι το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης δεν λειτούργησε στην πράξη και θα έπρεπε να αναθεωρηθεί, προκειμένου τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν ανάπτυξη.

Ντάισελμπλουμ: Η χρήση της λέξης "λιτότητα" έχει πολιτικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό

Την άποψη ότι η χρήση της λέξης «λιτότητα» έχει «πολιτικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό», εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή Σύνοδο Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ στην Ελλάδα και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην εφημερίδα «Le Monde».

«Η λιτότητα, για εμένα, είναι η αναγκαία λήψη μέτρων, ώστε να είναι βιώσιμα τα δημόσια οικονομικά. Και αυτό απαιτεί δουλειά», υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ, συμπληρώνοντας πως οι περισσότερες χώρες έχουν κάνει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς προς αυτόν το σκοπό και πως για την Ελλάδα απομένει ακόμα δουλειά να γίνει. Επιπλέον, ανέφερε πως η Ελλάδα λαμβάνει στήριξη, τόσο μέσω των δανείων του ESM, όσο και της παροχής τεχνογνωσίας και τόνισε πως «δεν μπορεί να λέει κάποιος ότι φτάσαμε στο τέλος». «Η επίτευξη βιώσιμων οικονομικών δεν είναι ένα προσωρινό έργο, είναι ένα μακροπρόθεσμο ζήτημα» κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, απαντώντας στην ίδια ερώτηση σημείωσε πως ο κ. Τσίπρας είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και πως δεν μπορεί κανείς «να αποτρέψει το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης». Ωστόσο, επεσήμανε ότι αποστολή του Eurogroup είναι να διασφαλίζει πως «οι δεσμεύσεις που λαμβάνουν τα κράτη και οι κυβερνήσεις, εκπληρώνονται».

Το "δηλητήριο" του γνωστού κ. Σόιμπλε

Ένα καυστικό σχόλιο έκανε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για την άποψη του σχετικά με τη Σύνοδο των Μεσογειακών χωρών της Ε.Ε., που συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας στην Αθήνα.
«Όταν σοσιαλιστές ηγέτες συναντώνται μεταξύ τους, τις περισσότερος φορές, δεν προκύπτει κάτι έξυπνο», απάντησε, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων στις Βρυξέλλες.

Σχετικά Θέματα:

Ευρωμεσογειακή Σύνοδος: Ενότητα, ανάπτυξη και ασφάλεια, το μήνυμα των ηγετών

Euobserver: Φοβούνται στην Γερμανία ενδεχόμενη συμμαχία του Νότου

«Καλό κλίμα συναντίληψης και εξεύρεσης κοινού τόπου» στη Σύνοδο, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές

Σύνοδος χωρών του Νότου: Μετανάστευση και λιτότητα στο επίκεντρο

Γερμανικός τύπος: Θα πρέπει να τρέμει η Μέρκελ τη Συνάντηση του Νότου!

Σύνοδος μεσογειακών χωρών της ΕΕ: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα στην Αθήνα

Σύνοδος μεσογειακών χωρών της ΕΕ: Τι θα συζητήσουν σήμερα οι ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου