Μέρκελ: Συγχαρητήρια στον Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών (ΒΙΝΤΕΟ)

 
Μέρκελ: Συγχαρητήρια στον Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών (ΒΙΝΤΕΟ)

Ενημερώθηκε: 10/01/19 - 21:00

Πράγματι κλείνει ένας κύκλος με την επίσκεψη μου, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, κατά τις κοινές της δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην κοινή συνέντευξη που ακολούθησε τις συζητήσεις των δύο ηγετών, η κ. Μέρκελ τόνισε πως στην πρώτη τους συνάντηση τα πράγματα ήταν δύσκολα, ωστόσο, με εμπιστοσύνη και δουλειά -όπως είπε- έγινε προσπάθεια να βρέθει λύση.

«Δεν είναι το τέλος των μεταρρυθμίσεων, είναι η απαρχή»

«Οι Έλληνες πέρασαν δύσκολα, κατά τη διάρκεια της κρίσης και χαίρομαι ιδιαίτερα που η Ελλάδα ξεπέρασε τα προβλήματα, αλλά δεν είναι το τέλος των μεταρρυθμίσεων, είναι η απαρχή. Τα προβλήματα δεν έχουν περάσει τελείως», πρόσθεσε.

Όπως τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας «προσπαθούμε να συμβάλουμε και να προφέρουμε προοπτικές στους νέους ανθρώπους. Έχουμε δρομολογήσει πρωτοβουλία στον τομέα των εξαγωγών», αναφέροντας ότι «οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 16% πέρυσι».

Σύμφωνα με την Μέρκελ, η Γερμανία θα είναι η τιμώμενη χώρα στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης το 2019 και ευχαρίστησε για αυτή την τιμή, όπως ανέφερε.

Συγχαρητήρια στον Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Αναφερόμενη στη Συμφωνία των Πρεσπών, η κ. Μέρκελ τόνισε πως το νέο όνομα δίνει σαφήνεια και δίνει τη δυνατότητα στη «Βόρεια Μακεδονία» να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.

«Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον Έλληνα προωθυπουργό γιατί από τη λύση δεν θα ωφεληθεί μόνο η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία αλλά όλη η Ευρώπη».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν συνδέεται το ονοματολογικό με άλλα θέματα, η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε: «Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της συμφωνίας για το ονοματολογικό και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων οικονομίας και αιφνιδιάζομαι που τέθηκε αυτό».

Όπως ανέφερε «δεν πρόκειται να εμπλακώ στα σχέδιο των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. Θα θέσω στον κ. Μητσοτάκη την υπόθεση όπως σας την παρουσίασα αλλά δε νομίζω ότι θα επηρεάσω».

«Πιστεύω αυτό που συμβαίνει θα είναι προς όφελος της "Βόρειας Μακεδονίας", της Ελλάδας και της Ευρώπης», επανέλαβε.

Για το προσφυγικό

Για το προσφυγικό, η Άγκελα Μέρκελ υπογράμμισε πως η Ελλάδα αντιμετώπισε εν μέσω κρίσης μεγάλα προβλήματα.

«Προσπαθήσαμε να βρούμε λύση με τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας», σημείωσε και πρόσθεσε πως «είναι απαραίτητη η διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το ζήτημα του προσφυγικού - μεταναστευτικού».

«Η συμφωνία με την Τουρκία δεν είναι όπως θα θέλαμε, οι επιστροφές δεν είναι όπως θα θέλαμε. Θα δουλέψουμε με την Ελλάδα για αυτό το θέμα, καθώς και να βοηθήσουμε τα άτομα τα οποία δεν περιλαμβάνει η συμφωνία με την Τουρκία», ανέφερε η κ. Μέρκελ.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις Μέρκελ: