Μεταναστευτική κρίση: Προσπάθεια αποσυμφόρησης με μεταφορά 800 ατόμων από την Κρήτη στην ενδοχώρα — Σύσκεψη για τα επόμενα βήματα

 
Μεταναστευτική κρίση: Αποσυμφόρηση με μεταφορά 800 ατόμων από την Κρήτη στην ενδοχώρα — Σύσκεψη για τα επόμενα βήματα

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 11/07/25 - 22:55

Το σχέδιο αποσυμφόρησης απο τις συνεχώς αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές που δέχεται τις τελευταίες εβδομάδες η Κρήτη, έχει αρχίσει να υλοποιείται με μεταφορά στην ενδοχώρα ενώ ταυτόχρονα συλλαμβάνονται διακινητές.

Ακόμη 8 συνελήφθησαν στο Λαύριο, ανάμεσα στους 515 που μεταφέρθηκαν από την Κρήτη. Στα Χανιά, ανάμεσα στους 860 μετανάστες που φιλοξενούνται προσωρινά στον εκθεσιακό χώρο της Αγυιάς, έχουν συλληφθεί 18 άτομα κατηγορούμενα ως διακινητές.

Μέχρι την επόμενη Τετάρτη αναμένεται να έχουν φύγει από το νησί με πλοία της γραμμής 800 μετανάστες από την Αφρική. 

Στους 94 ανέρχονται αυτοί που μεταφέρονται στον Πειραιά, ενώ αύριο (Σάββατο 12/7) μεταφέρονται ακόμα 12. Χθες, Πέμπτη, 515 μετανάστες μεταφέρθηκαν από τα Χανιά στο Λαύριο και 240 από το Ρέθυμνο στον Πειραιά.

Από την αρχή του χρόνου, έχουν καταφθάσει 9.500 άτομα στην Κρήτη από τη Λιβύη, με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών να ξεπερνά το 350% σε σχέση με πέρυσι.

Σημειώνεται ότι ο καιρός στέκεται εμπόδιο για νέες αφίξεις μεταναστών από τη Λιβύη.

Σύσκεψη για τη διαχείριση

Στην πρώτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με τοπικούς παράγοντες από το νησί συζητήθηκε το θέμα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών. 

Στη σύσκεψη συμμετείχε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης, καθώς και η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτής Χανίων, Σέβη Βολουδάκη, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιώργος Μαρινάκης.

Ο Θάνος Πλεύρης παρουσίασε τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί για την αποσυμφόρηση της κατάστασης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει συγκεκριμένα μέτρα αποτροπής, επιτήρησης και υποδοχής, για την θωράκιση των τοπικών κοινωνιών, με πλήρη σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

Δομή στην Κρήτη

Παράλληλα, έγινε ενημέρωση για τη δημιουργία κατάλληλης δομής υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών στην Κρήτη, η οποία θα πληροί τις αναγκαίες προδιαγραφές ανθρώπινης φιλοξενίας.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, όλες οι πλευρές έθεσαν τους προβληματισμούς του σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας κατανόησης της κατάστασης. Ο σχεδιασμός παραμένει για μία μόνιμη κλειστή δομή προσωρινής κράτησης, ενώ κατά τη συνάντηση δεν συζητήθηκαν οι εξεταζόμενες τοποθεσίες.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σ. Αρναουτάκης, και ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γ. Μαρινάκης, υπογράμμισαν στη συνάντηση ότι η δομή για τους μετανάστες θα πρέπει να είναι αποκλειστικά βραχείας διαμονής. 

Στο μεταξύ, χθες, σε έκτακτη σύσκεψή του, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Μίνωα Πεδιάδας τάχθηκε ομόφωνα κατά της δημιουργίας κλειστής δομής στο στρατόπεδο Ζωγραφάκη στο Καστέλι.

Δεν μπορεί να γίνει μια φυλακή στην Κρήτη. Θα πρέπει οι άνθρωποι να έρχονται να καταγράφονται και να μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.

Τις επόμενες μέρες ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου θα διευκρινίσει τη φύση της δομής  υποδοχής και ταυτοποίησης που εξετάζεται στην Κρήτη. Το σίγουρο είναι  ότι δεν μιλάμε για μια φυλακή, όπως ακούγεται, ανέφερε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Η επίθεση στο νησί μας είναι ευρωπαϊκή υπόθεση και όσες δομές και να κάνουμε θα είναι αδιέξοδη αυτή η πολιτική αν δεν πατάξουμε το κακό στη ρίζα του, που είναι απέναντι στο Τομπρούκ, είπε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργης Μαρινάκης.

Στη σύσκεψη δεν συζητήθηκε καθόλου η τοποθεσία που θα δημιουργηθεί η δομή ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες μερες. 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ