Η Τουρκία ενισχύει την επιχειρησιακή της ικανότητα στις θάλασσες, καθώς τα δύο νεότερα υπερβαθέα γεωτρύπανά της, η 5η και η 6η μονάδα του στόλου, αγκυροβόλησαν για πρώτη φορά δίπλα-δίπλα στο λιμάνι Τασούτσου «Αγάλαρ Ισκελεσί» στη Μερσίνη.
Το 6ο κατά σειρά πλοίο, το οποίο εντάχθηκε πρόσφατα στην τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία (TPAO), μεταφέρθηκε στην προβλήτα όπου βρισκόταν ήδη το 5ο γεωτρύπανο, βαμμένο στα εθνικά χρώματα. Τα δύο πλοία, τα οποία είναι απολύτως όμοια σε τεχνικές προδιαγραφές, καταγράφηκαν με εναέριες λήψεις λίγο πριν ξεκινήσουν την τελική φάση της προετοιμασίας τους για ανάληψη αποστολών.
Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, τα δύο νέα γεωτρύπανα προορίζονται να ενισχύσουν σημαντικά τον υφιστάμενο στόλο που αποτελείται ήδη από τα Fatih, Yavuz, Kanuni και Abdülhamid Han. Με την προσθήκη των δύο μονάδων, η Τουρκία φιλοδοξεί να ενισχύσει την επιχειρησιακή της ικανότητα τόσο στη Μαύρη Θάλασσα όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Αλπασλάν Μπαϊρακτάρ, είχε πρόσφατα δηλώσει ότι το νέο, 6ο πλοίο 7ης γενιάς, θα χρειαστεί 1-2 μήνες προετοιμασίας πριν από την πρώτη του αποστολή, η οποία αναμένεται να είναι στη Μαύρη Θάλασσα. Παράλληλα, ο Μπαϊρακτάρ ανακοίνωσε ότι το 2026 σχεδιάζονται έξι νέες ερευνητικές γεωτρήσεις, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Άγκυρας για αύξηση της παραγωγής και επέκταση των αναζητήσεων υδρογονανθράκων.
Σε ό,τι αφορά την ελληνική πλευρά, η ενίσχυση του τουρκικού στόλου γεωτρήσεων και οι ανακοινώσεις για επέκταση των ερευνών παρακολουθούνται με ιδιαίτερη προσοχή. Η πάγια θέση της Αθήνας είναι ότι οι έρευνες υδρογονανθράκων πρέπει να διεξάγονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τα σαφή χωρικά όρια που ορίζει. Η Ελλάδα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν θα ανεχθεί παράνομες ενέργειες σε περιοχές που εμπίπτουν στην Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) ή στην υφαλοκρηπίδα της, ενώ διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας για τη διατήρηση της σταθερότητας.
Σημειώνεται ότι τα δύο νέα πλοία δεν έχουν λάβει ακόμα επίσημες ονομασίες, ενώ οι εργασίες εξοπλισμού και οι τελικοί έλεγχοι συνεχίζονται στη Μερσίνη πριν την ανάθεση των επιχειρησιακών τους καθηκόντων.