Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής: Zητά άμεση κατάπαυση του πυρός στη Συρία

mitsotakhs
Ενημερώθηκε: 18/10/19 - 19:20

Σε ομόφωνη καταδίκη της τουρκικής επέμβασης στη Συρία και της παράνομης δραστηριότητας της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ προχώρησε η Σύνοδος Κορυφής, όπως είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο ποίος τόνισε ότι μετά από επιμονή της ελληνικής πλευράς υιοθετήθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων η θέση ότι η ΕΕ θα πρέπει να στηρίζει την Ελλάδα για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.  

Πιο αναλυτικά, ο  Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το Συμβούλιο Κορυφής αποφάσισε ομόφωνη καταδίκη της τουρκικής επέμβασης στη Συρία και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός λαμβάνοντας υπόψη και τη συμφωνία με τις ΗΠΑ. Ομόφωνα οι Ευρωπαίοι καταδίκασαν την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και υιοθέτησαν τις αποφάσεις των υπουργών Εξωτερικών για κυρώσεις, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Για το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με σχέδιο και  προχωρά το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών. Δεν υπάρχει κανείς Έλληνας που θα περίμενε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα που ξεπερνά την Ελλάδα σε τρεις μήνες, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι χρειάζεται να δείξουμε ανθρώπινο πρόσωπο και ταυτόχρονα μεγαλύτερη συνέπεια στην φύλαξη των συνόρων.

Υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση για την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους για το θέμα αλλά δεν υπάρχει όση στήριξη θα ήθελα. Το ζήτημα είναι να μειώσουμε τις ροές και να στείλουμε το μήνυμα ότι οι οικονομικοί μετανάστες θα επιστρέφουν και δεν αξίζει να πληρώσουν τους διακινητές γιατί θα χάσουν, τόνισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης. Και σημείωσε ότι το plan b θα ήταν ένα τολμηρό σχέδιο για μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών στην ΕΕ.

Στη συνέχεια χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την Συρία, σημειώνοντας πως αυτό φαίνεται από το ποιοι είναι κερδισμένοι. Τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πως η παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και η στρατηγική σχέση με την Ελλάδα δεν τίθεται εν αμφιβόλω. Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η εάν η Ευρώπη θέλει να παίξει ισχυρό ρόλο και γεωπολιτικά πρέπει να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός της.

Επιπλέον χαρακτήρισε πολύ θετικό το γεγονός ότι επιτυγχάνεται μια συμφωνία για το Brexit μετά τη σύνοδο Κορυφής. Υπήρξε όπως είπε ανακούφιση αλλά και θλίψη, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επικυρωθεί η συμφωνία από το Βρετανικό Κοινοβούλιο, παραχωρώντας συνέντευξη μετα τη Σύνοδο Κορυφής.
 
Για την διεύρυνση των δυτικών Βαλκανίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι δυστυχώς οι 27 ηγέτες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν. Δεν μπορέσαμε να δώσουμε ημερομηνία αλλά ήθελα να τονίσω ότι Ελλάδα πάντα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ υποστήριξε ότι το καλύτερο όπλο για την Ελλάδα είναι να διεκδικήσει αυτά που πρέπει μέσα από την διαδικασία της ευρωπαϊκής πορείας.

Ειδικότερα για την Βόρεια Μακεδονία ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι εξέφρασε ενστάσεις για την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά είπε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να την τηρήσουμε και εμείς και η κυβέρνηση Ζάεφ. Για την Αλβανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. 
 

Πηγή: skai.gr