Νέα πρόκληση των Τούρκων με ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων

Νέα πρόκληση των Τούρκων με ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων
Ενημερώθηκε: 12/04/16 - 09:11
Του Πάρη Καρβουνόπουλου

Νέα πρόκληση των Τούρκων με ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Τα οποία η Άγκυρα δεν τ΄ αμφισβητει μόνο με τις υπερπτήσεις σαν κι αυτή που έκανε χθες στις Οινούσες. Συστηματικά τους τελευταίους μήνες αμφισβητεί ανοιχτά την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο μέσω NOTAM.

Με χθεσινή ΝΟΤΑΜ Α0790/16 οι ελληνικές υπηρεσίες ενέκριναν και ανακοίνωσαν την διεξαγωγή ασκήσεων (χωρίς πυρά) από την τουρκική ΠΑ και το τουρκικό ΠΝ σε πέντε περιοχές του Αιγαίου από 11 έως και 28 Απρ 16. Στο κείμενο της ΝΟΤΑΜ η ελληνική πλευρά καθόρισε ότι:

α. Τα Α/Φ που θα συμμετάσχουν στην άσκηση δεν επηρεάσουν τον ΕΕΧ, δηλαδή τα 10 ναυτικά μίλια.
β. Τα Α/Φ που θα συμμετάσχουν στην άσκηση θα υποβάλλουν στις ελληνικές αρχές σχέδια πτήσης.
Ακολουθεί το κείμενο της ελληνικής ΝΟΤΑΜ καθώς και χάρτης της περιοχής ασκήσεως.

Δεν πέρασαν παρά λίγες ώρες έως ότου η Τουρκία εξέδωσε την ΝΟΤΑΜ A1632/16 με την οποία ανακοινώνει ότι:

α. Τα αναγραφόμενα στις παραγράφους 6.2 και 6.3 της ελληνικής ΝΟΤΑΜ (δηλαδή η μη είσοδος των Α/Φ της άσκησης στον ΕΕΧ των 10 ν.μ. καθώς και η ανάγκη υποβολής σχεδίων πτήσης), παραβιάζουν τους κανόνες του ICAO.
β. Τα Α/Φ δεν θα επηρεάσουν τον ΕΕΧ μέχρι τα 6 ν.μ. (άρα τίθεται και πάλι η απαίτηση της Τουρκίας για καθορισμός ΕΧΥ και ΕΕΧ στα 6 ν.μ.) .
γ. Τα τουρκικά Α/Φ δεν θα υποβάλλουν σχέδια πτήσης.
Ακολουθεί το κείμενο της τουρκικής ΝΟΤΑΜ.

H Άγκυρα συνεχίζει την αμφισβήτηση του ΕΕΧ προβάλλοντας για 1 ακόμη φορά την απαίτηση του περιορισμού του στα 6 ν.μ., όπως έκανε και με την ΝΟΤΑΜ Α1496/16 που αφορούσε σε κοινή άσκηση Τουρκίας –ΗΠΑ ΝΑ ΡΟΔΟΥ στις 7 Απριλίου 2016.
Η πρακτική αυτή, δηλαδή η υποβολή αιτήματος στις ελληνικές αρχές και στη συνέχεια η αμφισβήτηση της Εθνικής μας Κυριαρχίας επί του Εναερίου Χώρου και των χωρικών υδάτων, μας δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την άποψη της γείτονος για την "φιλία και την συνεργασία".
Όσο για εμάς ;
Δυστυχώς εφαρμόζουμε με ευλάβεια την τακτική του κατευνασμού και της στρατηγικής ψυχραιμίας. Τρομάρα μας....