Στις εκδηλώσεις για την επέτειο του Ολοκαυτώματος o Προκόπης Παυλόπουλος

Στις εκδηλώσεις για την επέτειο του Ολοκαυτώματος o Προκόπης Παυλόπουλος
Ενημερώθηκε: 13/11/16 - 13:18

Στη διπλή σημασία του Ολοκαυτώματος της χερσονήσου Κασσάνδρας Χαλκιδικής το 1821, που από τη μια έδωσε χρόνο στις άλλες περιοχές της χώρας να προετοιμάσουν την Επανάσταση και από την άλλη ενέπνευσε αργότερα τους αγώνες των Μακεδόνων που οδήγησαν στην απελευθέρωση της Μακεδονίας και στην ενσωμάτωση της στον εθνικό κορμό, με θωράκιση της αδιαμφισβήτητης ελληνικότητας της, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του Ολοκαυτώματος στη Νέα Ποτίδαια.

«Τιμούμε σήμερα, με βαθειά συγκίνηση και ανυπόκριτη υπερηφάνεια, την Ιερή Μνήμη των εξεγερμένων Χαλκιδιωτών που πολέμησαν ηρωικά υπέρ της ελευθερίας της Μακεδονίας και όλης της Ελλάδας. Είναι εκείνοι που έπεσαν στις Πόρτες της χερσονήσου της Κασσάνδρας, στις 14 Νοεμβρίου 1821, προσθέτοντας ένα ακόμη παράδειγμα "Θερμοπυλών" στην ένδοξη Ιστορία του Έθνους μας», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος μετά την παρέλαση μαθητών και στρατιωτικών τμημάτων και προσέθεσε:

«Η Επανάσταση στην Χαλκιδική το 1821 είχε την εξής, διπλή, καθοριστική σημασία:

I. Πρώτον, χάρη στην εξάμηνη, περίπου, διάρκειά της και στον όγκο των τουρκικών δυνάμεων που απασχόλησε έως ότου κατασταλεί, προσέφερε στους ήδη εξεγερμένους Έλληνες τον αναγκαίο χρόνο για να στεριώσουν την Επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο.

II. Δεύτερον, ενέπνευσε ολόκληρες γενιές Μακεδόνων στους μετέπειτα αγώνες τους για Ελευθερία, που οδήγησαν τελικώς, υπό την ηγεσία του Παύλου Μελά, στην απελευθέρωση της Μακεδονίας και στην ένταξή της στον Εθνικό Κορμό, με την αντίστοιχη αδιαμφισβήτητη πλέον θωράκιση της Ελληνικότητάς της.

Στην μνήμη αυτών των Αγωνιστών αλλά και των λοιπών θυμάτων του Ολοκαυτώματος που επακολούθησε κλίνω, στο όνομα όλων των Ελλήνων, ευλαβικά το γόνυ».

Ο κ. Παυλόπουλος παρακολούθησε την επίσημη δοξολογία και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο.

Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Στη διάρκεια της δοξολογίας τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Παραβρέθηκαν ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βαγιωνάς, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργος, δήμαρχοι και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.