Ολυμπιακός: Ορατός και ο αποκλεισμός από την Euroleague!

Ολυμπιακός: Ορατός και ο αποκλεισμός από την Euroleague!
Ενημερώθηκε: 15/02/19 - 18:29

Στον Ολυμπιακό, μετά την αποχώρηση της ομάδας, από το ΟΑΚΑ στο ημίχρονο της αναμέτρησης με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος, εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα για την επόμενη μέρα της ομάδας.

Μια σκέψη, είναι η μεταφορά της ομάδας σε άλλη λίγκα διαμαρτυρόμενη για την αντιμετώπιση που έχει από την ΕΟΚ. Μια κίνηση βέβαια που εμπεριέχει κινδύνους, και μάλιστα σοβαρούς, για τη συμμετοχή της ομάδας και στην Ευρωλίγκα.

Οι "ερυθρόλευκοι" δεσμεύονται με ένα συμφωνητικό, σύμφωνα με το οποίο, οι ομάδες έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στην Ευρωλίγκα μόνο αν συμμετέχουν στο εγχώριο πρωτάθλημά τους εκτός και αν έχουν πάρει εξαίρεση από το Συμβούλιο των Μετόχων της Ευρωλίγκας σε περίπτωση που οι εγχώριες αρχές δεν της επιτρέπουν τη συμμετοχή σε αυτό παρά τη θέλησή της.

Εδώ δεν υπάρχει πρόθεση των εγχώριων αρχών για αποβολή του Ολυμπιακού από το πρωτάθλημα της Basket League. Αν γίνει αυτό θα γίνει επειδή ο Ολυμπιακός θα επιμείνει στην απόφασή του να μην αγωνιστεί στα επόμενα ματς με τον Παναθηναϊκό λόγω του μη ορισμού ξένων διαιτητών.

Θυμίζουμε ότι επειδή αποχώρησε από τον ημιτελικό της προηγούμενης Τετάρτης σε μια τέτοια περίπτωση θα θεωρηθεί υπότροπος και θα αντιμετωπίσει το φάσμα του υποβιβασμού. Επί της ουσίας θα έχει αποχωρήσει από το εγχώριο πρωτάθλημα με τη δική του θέληση.

Σε αυτήν την περίπτωση ο Ολυμπιακός δεν προστατεύεται από το εγγυημένο συμβόλαιο που έχει με την Ευρωλίγκα. Και αυτό διότι, όπως αναφέρεται παρακάτω, η Ευρωλίγκα έχει το δικαίωμα τερματισμού ή αναστολής του συμβολαίου αν κάποιος σύλλογος δεν τηρεί κάποια από της απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Κάτι ακόμα σημαντικό το οποίο πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν είναι η ακόλουθη απαίτηση της Ευρωλίγκας. Κάθε σύλλογος με εγγυημένο συμβόλαιο πρέπει όχι μόνο να συμμετέχει στο εγχώριο πρωτάθλημα αλλά και να τερματίζει στο πάνω μέρος της βαθμολογίας.

Αυτός ο περιορισμός μπορεί να αποδειχθεί κλειδί αν και εφόσον ο Ολυμπιακός προσπαθήσει να «νικήσει» τη σύμβαση που έχει υπογράψει παρατάσσοντας μια ομάδα στο εγχώριο πρωτάθλημα που απλά θα υπάρχει. Μια ομάδα που θα προσπαθεί να τερματίσει στο πάνω μέρος της βαθμολογίας μόνο και μόνο για να μην «κοπεί» από το Συμβούλιο Μετόχων της Ευρωλίγκας.

Κάτι που επίσης δεν διευκρινίζεται είναι τι θα ισχύει σε περίπτωση που ο Ολυμπιακός αποφασίσει να διατηρήσει ομάδα σε εγχώριο πρωτάθλημα αλλά όχι στο κορυφαίο αλλά στις παρακάτω κατηγορίες. Σημειώνεται, βέβαια, όπως είπαμε παραπάνω ότι είναι υποχρεωμένος ο σύλλογος να είναι στο πάνω μέρος της βαθμολογίας, προφανώς εξάγεται ως συμπέρασμα ότι εννοείται το πάνω μέρος της κορυφαίας εγχώριας κατηγορίας αλλά δεν διευκρινίζεται.