Απαρχή μιας νέας τακτικής χρήσης των UAV από πλευράς της Άγκυρας ή απλά …σύμπτωση;

 
uav turkey

Ενημερώθηκε: 02/09/22 - 07:47

Η χθεσινή ημέρα ίσως να σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας τακτικής από πλευράς των Τούρκων στο Αιγαίο, με την – ας την ονομάσουμε έτσι – «εργαλειοποίηση των UAV», σύμφωνα με την παρατήρηση Έλληνα επιτελή, ο οποίος πρόσθεσε: «Αναμένουμε αν αυτό θα συνεχιστεί από την Άγκυρα και τις επόμενες μέρες, οπότε θα μιλάμε για νέα τακτική, ή όχι, οπότε θα μιλάμε ότι το σημερινό (χθεσινό) ήταν μία απλή σύμπτωση»!

Ο λόγος βεβαίως για τη χθεσινή πρωτοφανή τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο, παράνομη φυσικά, όπου οι 89 από τις συνολικά 124 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου μας πραγματοποιήθηκαν από ένα και μοναδικό τουρκικό UAV!

Καταρχάς, ας δούμε τι συνέβη χθες.

Χθες, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, 9 ζεύγη F-16, 1 UAV και 2 «κατασκοπευτικά» αεροσκάφη CN-235, πραγματοποίησαν 16 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) στο FIR Αθηνών και 124 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ) στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Από τις 124 παραβιάσεις του ΕΕΧ, μόλις οι 4 έγιναν από τα μαχητικά, 31 από τα «κατασκοπευτικά» CN-235, και οι υπόλοιπες 89 από το ένα και μοναδικό UAV. Επιπλέον, 8 από τα 18 συνολικά τουρκικά F-16 ήταν οπλισμένα και σημειώθηκαν σε 4 περιπτώσεις σκληρές αερομαχίες (εμπλοκές) με τα μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας που έσπευσαν να τα αντιμετωπίσουν.

Όλα αυτά χθες.

Το αξιοπρόσεκτο δεν είναι ο συνολικός αριθμός των παραβιάσεων του ΕΕΧ, καθώς έχουν γίνει και περισσότερες σε μία ημέρα (142).

Το αξιοπρόσεκτο είναι ότι οι 89 από αυτές πραγματοποιήθηκαν από ένα και μόνο UAV. Όπως έλεγε ένας Έλληνας επιτελής «Το τουρκικό UAV πετούσε από το βορρά προς το νότο και πίσω, συνεχώς, πετώντας «ευθεία και οριζόντια», «μπαινοβγαίνοντας» στον ΕΕΧ, έχοντας ουσιαστικά την «κάλυψη» των οπλισμένων F-16 που το συνόδευαν παρακολουθώντας το από απόσταση. Την ίδια ώρα τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη πετούσαν στην περιοχή προσπαθώντας να εντοπίσουν σε πρώτη φάση και να καταγράψουν στη συνέχεια οποιαδήποτε εκπομπή ραντάρ από πλευράς των ελληνικών συστημάτων κατευθυνομένων βλημάτων σημειωνόταν εναντίον των F-16 και του μοναδικού, προκλητικού, UAV».

Ασφαλώς αυτό μπορεί να είναι κάτι συμπτωματικό και να έγινε χθες έτσι ως … «αλλαγή» του καθημερινού προγράμματος.

Μπορεί ίσως να είναι «προβοκατόρικο», ούτως ώστε να εκνευρίσουν κάποιους Έλληνες χειριστές και να ενεργοποιήσουν τα συστήματά τους (αν είναι δυνατόν), και να ρίξουν έτσι έστω και άθελά τους «νερό στο μύλο της Άγκυρας» και στο αφήγημά της για «μπλοκάρισμα των τουρκικών μαχητικών από τους ελληνικούς S-300»!

Πολλά πράγματα «μπορεί».

Γεγονός όμως είναι ένα.

Η χθεσινή τακτική της Άγκυρας στο Αιγαίο δεν διέφυγε της προσοχής των Ελλήνων στρατιωτικών και περιμένουν να δουν αν θα υπάρξει και συνέχεια ή όχι.

Γιατί – ως γνωστόν – «σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να αποτελεί σύμπτωση.

«Ιχνηλάτης»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ