Αποκάλυψη! Αυτή είναι η παραστρατιωτική οργάνωση του Ερντογάν που κάνει τις «βρώμικες δουλειές» του (ΒΙΝΤΕΟ)

 
Αποκάλυψη! Αυτή είναι η παραστρατιωτική οργάνωση του Ερντογάν που κάνει τις «βρώμικες δουλειές» του

Ενημερώθηκε: 06/08/23 - 18:09

Τις «βρώμικες δουλειές» του Ερντογάν στη Συρία, τη Λιβύη και ακόμα και στο εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά και όπου αλλού το απαιτεί το συμφέρον του «γιαλαντζί Σουλτάνου» έχει αναλάβει να τις κάνει η SADAT, μια παραστρατιωτική οργάνωση, που ιδρύθηκε το 2012 από έναν στενό συνεργάτη του Τούρκου προέδρου.

Την αποκάλυψη έκανε η ιστοσελίδα Nordic Monitor.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Λεβέντ Κενέθ από την Στοκχόλμη ο διευθύνων σύμβουλος του τουρκικού ιδιωτικού στρατιωτικού εργολάβου SADAT, μιας παραστρατιωτικής μονάδας πιστής στον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, δήλωσε ότι υπάρχει έλλειψη νομοθεσίας στην Τουρκία που επιτρέπει την παροχή στρατιωτικών υπηρεσιών από ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες σε ένοπλες δυνάμεις ξένων χωρών, απαιτώντας κανονισμούς να εφαρμοστεί άμεσα, σε μια προσπάθεια απομάκρυνσης της εταιρείας από την αυξανόμενη φήμη της εμπλοκής της σε σκοτεινές και παράνομες δραστηριότητες τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Η SADAT, με τη συμμετοχή της σε αρκετές αραβικές και αφρικανικές χώρες, παρέχει στρατιωτική εκπαίδευση και συμβουλεύει σε στρατιωτικές στρατηγικές που ευθυγραμμίζονται με την τουρκική αμυντική βιομηχανία, η οποία ελέγχεται κυρίως από την οικογένεια του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στενούς συνεργάτες.

Μετά τη Διεθνή Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας, IDEF’23, στην οποία συμμετείχε η SADAT, ο Διευθύνων Σύμβουλος Ali Kamil Melih Tanrıverdi στις 30 Ιουλίου ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία έχει γίνει το λαμπρό αστέρι του τουρκικού και του ισλαμικού κόσμου λόγω των επιτυχημένων οικονομικών και πολιτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν τα τελευταία 20 χρόνια.

Ως αποτέλεσμα, είπε ότι η Τουρκία έχει ανέλθει στη θέση ενός ηγετικού κράτους που αναμένεται να βοηθήσει σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών και θεμάτων ασφάλειας.

Ο Τανριβερντί τόνισε ότι η Τουρκία έχει δεσμευτεί να βοηθήσει τις φιλικές χώρες μέσω «συμφωνιών στρατιωτικής συνεργασίας και συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας», προσθέτοντας ότι αυτές οι προσπάθειες, ωστόσο, δεν είναι επαρκείς.

Ο Tanrıverdi πιστεύει ότι οι τουρκικές εταιρείες απαιτούν νομοθεσία για να προσφέρουν νόμιμα υπηρεσίες στρατιωτικής εκπαίδευσης. Εάν αντιμετωπιστεί αυτή η αδυναμία, οι τουρκικές εταιρείες μπορούν να αναδειχθούν ως εναλλακτικό εργαλείο πολιτικής για την κυβέρνηση και να ανταγωνιστούν αποτελεσματικά τις δυτικές εταιρείες που λαμβάνουν υποστήριξη από τις αντίστοιχες κυβερνήσεις τους.

Επί του παρόντος, απαγορεύεται σε οποιαδήποτε άλλη οντότητα εκτός από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να παρέχει στρατιωτική εκπαίδευση εντός των συνόρων της Τουρκίας. Οι αξιωματούχοι της SADAT, ωστόσο, επιμένουν ότι η στρατιωτική εκπαίδευση που προσφέρουν πραγματοποιείται στα εδάφη των χωρών-αποδέκτη.

Ισχυρίζονται ότι η έλλειψη νομικής αναγνώρισης στην Τουρκία είναι ο λόγος που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν ξένες εταιρείες, καθώς δεν μπορούν να παράσχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά διαπίστευσης και προσόντων που απαιτούνται από τις ένοπλες δυνάμεις των χωρών με τις οποίες επιδιώκουν να συνεργαστούν.

Ωστόσο, δεν έδωσε καμία πληροφορία για το πώς συνεργάζονται με τις ξένες κυβερνήσεις με τις οποίες έχουν ήδη συναλλαγές.

Ζητούν νομιμοποίηση από τον Ερντογάν

Ο Tanrıverdi δήλωσε ότι μόλις τεθούν σε ισχύ οι κανονισμοί, εταιρείες όπως η SADAT θα μπορούν να λάβουν τις απαραίτητες εξουσιοδοτήσεις για να προσφέρουν νόμιμα υπηρεσίες όπως κομάντο, αλεξίπτωτο, υποβρύχια επίθεση και εκπαίδευση αστικών επιχειρήσεων.

Ο Tanrıverdi ανέφερε επίσης ότι η SADAT είχε ήδη παρουσιάσει ένα σχέδιο πρότασης νόμου και την αιτιολόγησή του στην κυβέρνηση και το κοινοβούλιο.

Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης εμφάνισης σε ένα πρόγραμμα YouTube , ο Tanrıverdi παραπονέθηκε για το σημαντικό μερίδιο αγοράς που απολαμβάνουν οι δυτικές χώρες που είχαν ήδη ιδρύσει στρατιωτικές ακαδημίες εκπαίδευσης σε πολλές αγορές-στόχους. Υποστήριξε επίσης ότι, αντίθετα με τους ισχυρισμούς, η SADAT δεν είχε εμπλακεί σε καμία επιχείρηση στη Συρία και τη Λιβύη και δεν παρείχε υπηρεσίες σε αυτές τις χώρες.

Η SADAT αποτελεί εδώ και καιρό αντικείμενο συζήτησης στην Τουρκία λόγω της αδιαφανούς δομής του και της εμπλοκής του σε ύποπτες σχέσεις. Έχει γίνει στόχος πολλών καταγγελιών, από την εκπαίδευση τζιχαντιστών στη Συρία και την Τουρκία μέχρι τη μεταφορά μαχητών στη Λιβύη.

Ο ρόλος της οργάνωσης αμφισβητήθηκε επίσης κατά τη διάρκεια μιας αμφιλεγόμενης απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου 2016, η οποία πολλοί πιστεύουν ότι ήταν μια ψεύτικη σημαία που χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος Ερντογάν για να εκκαθαρίσει τους αντιπάλους του εντός του στρατού.

Απόστρατοι αξιωματικοί που συνδέονται με τη SADAT αναφέρθηκε ότι οργάνωσαν το κοινό στους δρόμους κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος και ισχυρίστηκαν με περηφάνια ότι πολέμησαν ενάντια στους αποστάτες στρατιώτες.

Την ίδρυσε ο πατέρας του, σύμβουλος του Ερντογάν

Η SADAT του Hikmet Tanrıverdi ιδρύθηκε από τον πατέρα του Adnan Tanrıverdi και τους συνεργάτες του στις 22 Φεβρουαρίου 2012. Ο πατέρας του είναι πρώην στρατιωτικός που υπηρέτησε ως επικεφαλής σύμβουλος του Ερντογάν για χρόνια.

Έπρεπε να εγκαταλείψει τη θέση του μετά από μια αναφορά του Nordic Monitor ότι εργαζόταν για να ανοίξει το δρόμο για τον πολυαναμενόμενο Μαχντί (προφητευμένο λυτρωτή του Ισλάμ), τον οποίο περιμένει ολόκληρος ο μουσουλμανικός κόσμος. Το υπονοούμενο ήταν ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι ο αναμενόμενος ηγέτης και mahdi.

Ο Adnan Tanrıverdi φέρεται να παρείχε λίστες προφίλ που περιελάμβαναν ονόματα αξιωματικών που θεωρούνται αντίπαλοι του Προέδρου Ερντογάν εντός του στρατού. Αυτές οι λίστες πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν για την εκκαθάριση χιλιάδων φιλοΝΑΤΟϊκών αξιωματικών μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας το 2021 επιβεβαίωσε απρόθυμα ότι απόστρατοι στρατιωτικοί που ανήκουν στη SADAT συμμετείχαν σε στρατιωτικές εξεταστικές επιτροπές και συμμετείχαν σε συνεντεύξεις στρατολόγησης.

Τον Ιούνιο του 2020, οι εισηγητές του ΟΗΕ αναζήτησαν πληροφορίες από την τουρκική κυβέρνηση σχετικά με τον ρόλο της στη στρατολόγηση, τη χρηματοδότηση και την ανάπτυξη Σύριων μαχητών στη Λιβύη.

Οι ισχυρισμοί ανέφεραν ότι η Τουρκία ανέπτυξε μισθοφόρους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, από συριακές ένοπλες ομάδες για να υποστηρίξει την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στην Τρίπολη.

Μια επιστολή του ΟΗΕ αποκάλυψε τη συμμετοχή του παραστρατιωτικού εργολάβου της Τουρκίας, SADAT, σε αυτές τις επιχειρήσεις, ο οποίος επιστρατεύτηκε για να βοηθήσει στην επιλογή των στρατιωτών και στα ταξιδιωτικά τους έγγραφα.

Οι καταγγελίες του Σεντάτ Πεκέρ

Το 2021, ο Τούρκος μαφιόζος και πρώην σύμμαχος του Ερντογάν, Sedat Peker, εξέθεσε τον ρόλο της SADAT στη διευκόλυνση της παράνομης μεταφοράς όπλων και προμηθειών σε ένοπλες τζιχαντιστικές ομάδες στη Συρία.

Σε ηχογραφημένη συνομιλία του FaceTime που δημοσίευσε ο ίδιος ο Peker, επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στην αποστολή όπλων με το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία σε συνεργασία με το SADAT.

Σε ένα βίντεο που έλαβε το Nordic Monitor από ραδιοφωνική συνέντευξη το 2021, ο Χικμέτ Τανριβερντί παραδέχτηκε δημόσια ότι η εταιρεία συνεργάζεται με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT και συντονίζει ενέργειες με Τούρκους διπλωμάτες και αξιωματούχους της άμυνας.

Στις 13 Μαΐου 2022, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Kemal Kılıçdaroğlu εξέπληξε τους πάντες κάνοντας μια δήλωση Τύπου μπροστά στα κεντρικά γραφεία του SADAT στην Κωνσταντινούπολη. Είπε ότι η Τουρκία δεν θα παραδοθεί ποτέ σε παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Αναφέρθηκε στη SADAT ως παραστρατιωτική οργάνωση που υπηρετούσε τον Πρόεδρο Ερντογάν. Ο Kılıçdaroğlu ισχυρίστηκε ότι οι στόχοι του SADAT περιλαμβάνουν την παράτυπη εκπαίδευση πολέμου, που περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως δολιοφθορές, ενέδρες, δολοφονίες και τρομοκρατία. Υποστήριξε επίσης ότι η οργάνωση εμπλέκεται στην εκπαίδευση τρομοκρατών.

Μήνυση στον Κιλιτσντάρογλου

Η SADAT κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του Kılıçdaroğlu, αρνούμενος τους ισχυρισμούς του. Η νομική διαδικασία ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2023, με το δικαστήριο να αποφανθεί υπέρ της SADAT και να υποχρεώσει τον Kılıçdaroğlu να καταβάλει αποζημίωση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην Τουρκία, όπου το δικαστικό σώμα θεωρείται ότι βρίσκεται υπό κυβερνητικό έλεγχο, οι αγωγές για συκοφαντική δυσφήμιση που υποβάλλονται κατά πολιτικών της αντιπολίτευσης συχνά επιλύονται υπέρ των υποστηρικτών του κυβερνώντος κόμματος.

Στη συνέχεια, η SADAT δημοσίευσε μια διαφήμιση κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής τηλεοπτικής συνέντευξης στο TV 100, ένα κανάλι γνωστό για την αντίθεσή του στην κυβέρνηση, όπου ο Kılıçdaroğlu εμφανίστηκε ως καλεσμένος στις 14 Ιανουαρίου 2023. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, το διαφημιστικό banner εμφάνιζε στην οθόνη μασκοφόρους στρατιώτες. Μετά τις έντονες αντιδράσεις για το διαφημιστικό σποτ, η διοίκηση του καναλιού αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη.

Πιο πρόσφατα, ο Hikmet Tanrıverdi ήταν παρών στην επίσημη αντιπροσωπεία κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το Κατάρ τον περασμένο μήνα. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Ερντογάν για ανεντιμότητα, επικαλούμενη προηγούμενη δήλωσή του ότι δεν είχε σχέση με τη SADAT.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ