Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Βαριά ήττα Ερντογάν σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη — Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα

 
erdogan

Ενημερώθηκε: 31/03/24 - 20:41

Σε θρίλερ εξελίσσονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές στην Τουρκία. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται στις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη με 49,6% με καταμετρημένο το 26,8% των ψήφων, αναφέρει το NTV. Ακολουθεί ο Μουράτ Κουρούμ με ποσοστό 41,6%.

Η αντιπολίτευση προηγείται στις τρεις μεγάλεις πόλεις, Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία.

Στην Άγκυρα ο Μανσούρ Γιαβάς προηγείται με ποσοστό 56,97% έναντι του Τουργκούτ Αλτινόκ που προς ώρας συγκεντρώνει ποσοστό 35,8%.

Το κυβερνών κόμμα πάντως προηγείται σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα από την επικράτεια με 38,65%, έναντι της αντιπολίτευσης με 35,25%.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, υποψήφιος του CHP της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, δήλωσε «πολύ χαρούμενος» με τα αρχικά αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με σχεδόν το 40% των ψήφων καταμετρημένο.

Παράλληλα ο δήμαρχος της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς, ο οποίος είναι επίσης υποψήφιος του CHP, κήρυξε τη νίκη του σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα, τα οποία δείχνουν ότι προηγείται του αντιπάλου του από το κυβερνών Κόμμα ΑΚ κατά σχεδόν 20%.

Αν κερδίσει ο Κουρούμ ο Ερντογάν αποκτά πολιτικό εκτόπισμα για να χαλυβδώσει ακόμη περισσότερο την εξουσία του, ίσως και με Συνταγματική αλλαγή. Οικοδομεί αυτό που εμμονικά δηλώνει, δηλ. το Turkiye Yuzyili, τον αιώνα της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν έχει αναλάβει προσωπικά το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας. Μόνο το τελευταίο 48ωρο πριν από τις εκλογές οργάνωσε έξι προεκλογικές συγκεντρώσεις, όλες στην Κωνσταντινούπολη. Το ίδιο πράττουν και οι υπουργοί του που «όργωσαν» την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές την Κωνσταντινούπολη, γεγονός που οδήγησε όμως στη αφάνεια τον Μουράτ Κουρούμ, ο οποίος ούτως ή άλλως δεν είναι ιδιαίτερα χαρισματικός.

«Αχίλλειος πτέρνα» του Ερντογάν σε αυτές τις εκλογές είναι το μικρό ισλαμιστικό κόμμα του Φατίχ Ερμπακάν, γιου πρώην πρωθυπουργού, Νετζμετίν Ερμπακάν, ιδεολογικού πατριάρχη του κινήματος «Μιλί Γκιορούς», δηλαδή «Εθνικής Ιδέας», κοιτίδας του πολιτικού Ισλάμ στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου και του κόμματος του Ερντογάν.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ