Εκλογές Τουρκία: Μεγάλη συμμετοχή δείχνουν τα πρώτα στοιχεία (ΒΙΝΤΕΟ)

 
τουρκια

Ενημερώθηκε: 28/05/23 - 10:56

Από τις 8:00 της Κυριακής (28/5), άνοιξαν οι κάλπες για τις εκλογές στην Τουρκία. Εξηντα εκατομμύρια πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αφού στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση δεν κατάφερε κανένας από τους δύο υποψήφιους να εξασφαλίσει την εκλογή του.

Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει προβάδισμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις, όπως καταγράφηκαν τα προηγούμενα 24ωρα, έτσι ώστε να ανανεώσει τη θητεία του για πέντε χρόνια ακόμα και να συμπληρώσει έτσι τρεις δεκαετίες στην ηγεσία της Τουρκίας.

Καθώς οι Τούρκοι κατευθύνονται στις κάλπες, η προσέλευση των ψηφοφόρων φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από τον πρώτο γύρο, σύμφωνα με την Σινέμ Κοσέογλου του Al Jazeera στην Κωνσταντινούπολη. Οι γραμμές προχωρούν αρκετά γρήγορα καθώς η διαδικασία ψηφοφορίας στους δεύτερους γύρους είναι πολύ πιο εύκολη από την πρώτη, αναφέρει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος, με τους Τούρκους να επιλέγουν απλώς έναν πρόεδρο και να έχουν επιλογή ανάμεσα σε δύο μόνο υποψηφίους.

Στην ψηφοφορία της 14ης Μαΐου, οι εκλογές ήταν επιλογή μεταξύ τριών υποψηφίων, εκτός από τις βουλευτικές εκλογές, είπε ο Κοσέογλου, και οι γραμμές κινήθηκαν πιο αργά καθώς οι άνθρωποι αγωνίζονταν να συμπληρώσουν τα μεγαλύτερα ψηφοδέλτια. «Οι άνθρωποι έχουν όρεξη να ψηφίσουν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι σεισμοπαθείς από τον φονικό σεισμό την Τουρκία τον Φεβρουάριο, θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν δωρεάν από και προς τις επαρχίες τους έτσι ώστε να ψηφίσουν στις εκλογές, γεγονός που επίσης αναμένεται να αυξήσει την προσέλευση.

Περισσότερες από 191.000 κάλπες στήθηκαν σε 973 περιφέρειες και 1.094 περιφερειακά εκλογικά συμβούλια σε όλη τη χώρα για τις εκλογές από τις οποίες θα προκύψει ο πρόεδρος της Τουρκίας για τα επόμενα 5 χρόνια. Πάνω από 60 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα ψηφίσουν στις εκλογές.

Όπως συνέβη και στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της γειτονικής χώρας, θα απαγορεύεται η είσοδος στον χώρο της ψηφοφορίας με συσκευές εγγραφής βίντεο ή επικοινωνίας όπως κινητά τηλέφωνα, κάμερες ή κινηματογραφικές μηχανές. Τέτοιες συσκευές θα αφεθούν στην επιτροπή κάλπες για να επιστραφούν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ψηφοφορίας.

Ο Ερντογάν τώρα έχει ανατρέψει το σε βάρος του αρνητικό αποτέλεσμα πριν τις πρώτες εκλογές που έγιναν στην Τουρκία στις 14 Μαΐου. Μάλιστα, και οι δημοσκοπήσεις πλέον τον δείχνουν ως το απόλυτο φαβορί. 

Ο Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν, συνδέοντας την κάλπη με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης την επόμενη μέρα και τη Μεγάλη Τουρκία, που θεωρεί ότι ο ίδιος έφτιαξε. Μάλιστα, σήμερα φώναξε στην τελευταία του ομιλία: «Αύριο, ας πάμε μαζί στις κάλπες για τη νίκη της Μεγάλης Τουρκίας» και τόνισε «Πατριωτισμός σημαίνει να φτιάχνεις μόνος σου τα δικά του όπλα, να παράγεις τα δικά σου πλοία, μαχητικά αεροσκάφη, τανκς, αυτοκίνητα, να παίρνει τις δικές σου αποφάσεις».

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, από την άλλη, διεξήγαγε μία εκστρατεία αντάρτικου, καθώς έγινε πιο εθνικιστής μέσα στις δύο τελευταίες εβδομάδες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ