ΗΠΑ: Στοπ στην πώληση F-16 στην Τουρκία

 
turkey f-16

Ενημερώθηκε: 15/07/22 - 07:30

Υπερψηφίστηκε χτες βράδυ στη Βουλή των Αντιπροσώπων η τροπολογία που μπλοκάρει τα σχέδια του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία. Η τροπολογία μπλοκάρει επίσης σχέδια για τον εκσυγχρονισμό των F-16 που ήδη διαθέτει η τουρκική πολεμική αεροπορία.

Η τροπολογία που κατέθεσαν οι Δημοκρατικοί βουλευτές Φρανκ Παλόνε και Κρις Πάπας εγκρίθηκε με 244 ψήφους υπέρ έναντι 179 κατά.

«Μίλησα στη Βουλή για την τροπολογία που μόλις υπερψηφίστηκε και απαγορεύει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία χωρίς πιστοποίηση από το Κογκρέσο. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον Ερντογάν να εξακολουθήσει να χρησιμοποιεί την ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ για να αποφεύγει τις συνέπειες για τις πράξεις του», αναφέρει ο Δημοκρατικός βουλευτής Φρανκ Παλόνε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Βάσει της τροπολογίας, απαγορεύεται η πώληση ή η παράδοση F-16 στην Τουρκία, εκτός αν η κυβέρνηση πιστοποιήσει ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και περιγράψει αναλυτικά συγκεκριμένα μέτρα που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν για επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

«Σήμερα η Βουλή ενέκρινε μια τροπολογία που παρουσίασα μαζί με συναδέλφους μου για να εμποδίσουμε την πώληση από τον πρόεδρο Μπάιντεν μαχητικών αεροσκαφών F-16 ή συναφούς τεχνολογίας στην Τουρκία έως ότου (η Τουρκία) λογοδοτήσει για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειές της σε βάρος συμμάχων μας», ανέφερε από την πλευρά του ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζον Σαρμπάνης.

Το επόμενο διάστημα η τροπολογία αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στην αμερικανική Γερουσία.

Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, έχει εκφράσει επανειλημμένως ότι είναι αντίθετος στην πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής έθεσε με δηλώσεις του μια σειρά από ζητήματα, στα οποία θα πρέπει να αλλάξει συμπεριφορά και επιλογές η Αγκυρα, προκειμένου να αρθούν οι όποιοι ενδοιασμοί υπάρχουν για να ολοκληρωθεί μια νέα συμφωνία για πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού. Ο κ. Μενέντεζ υπογράμμισε ότι η πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού δεν γίνεται απλώς με βάση το οικονομικό κέρδος, αλλά με βάση ευρύτερα στάνταρντ, με βάση συγκεκριμένες αξίες. Και στην περίπτωση της Τουρκίας έθεσε ζητήματα όπως η απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία, οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι ζητήματα που τα τελευταία χρόνια ακούγονται σταθερά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. «Εάν κάποιος είναι πρόθυμος να ασχοληθεί με αυτά τα ζητήματα, τότε υπάρχει μια πιθανότητα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω δει κάποια προθυμία από τον πρόεδρο Ερντογάν να κάνει αυτά τα βήματα», δήλωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής στο ΑΠΕ και την ιστοσελίδα Hellas Journal. Ο κ. Μενέντεζ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός πρόσφατα και για τη στάση της Αγκυρας έναντι της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αναφέροντας ότι οι ενστάσεις που προβάλλονται από τουρκικής πλευράς εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα της Ρωσίας.

Η ολοένα και πιο αυταρχική διακυβέρνηση της Τουρκίας από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου, έχει κάνει πολλούς στην Ουάσινγκτον να εκφράσουν τη διαφωνία τους σχετικά με την πώληση όπλων στην Άγκυρα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ