Νέα απειλητικά τουρκικά δημοσιεύματα για τη χώρα μας

 
Νέα απειλητικά τουρκικά δημοσιεύματα για τη χώρα μας

Ενημερώθηκε: 28/01/23 - 11:29

Με ένα νέο προκλητικό δημοσίευμα επανέρχεται η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ με αφορμή τις επισκέψεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν σε Ελλάδα και Τουρκία, καθώ και το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα κατά 12 ναυτικά μίλια.

Πιο συγκεκριμένα, ο αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Mιλιέτ, Οζάι Σεντίρ, στην τακτική στήλη του σήμερα, υπό τον τίτλο «Έρχεται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κρίσιμος μήνας ο Φεβρουάριος» εξυφαίνει διάφορα σενάρια που μπορεί να συμβούν με την επίσκεψη του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν, σε Αθήνα και Άγκυρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην ανατολική Μεσόγειο την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Στο πλαίσιο της περιοδείας, θα επισκεφθεί την Τουρκία, το Ισραήλ και την Ελλάδα. Το ακριβές πρόγραμμα δεν είναι ακόμη σαφές, αλλά είναι γνωστό ότι ο Μπλίνκεν θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 20-21 Φεβρουαρίου. Η Αθήνα δίνει μεγάλη σημασία σε αυτή την επίσκεψη γιατί θα φιλοξενήσει παράλληλα την τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Ισραήλ-Νότιας Κύπρου και θα ήθελαν να λάβουν ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης για όσα επιδιώκουν σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο από τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ και του Ισραήλ, και μάλιστα λίγο πριν τις εκλογές.

Δεν θα ήταν περίεργο για τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να έρθει στην Τουρκία για μια μέρα και να διανυκτερεύσει στην Αθήνα για να κάνει διπλωματικά ξεκάθαρη την πλευρά που παίρνει η χώρα του. Γνωρίζουμε ήδη ότι η Ουάσιγκτον ευνοεί την Ελλάδα. Αν όμως ο Μπλίνκεν, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, δώσει και το ‘πράσινο φως’ για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια σε ορισμένες ακτές της Κρήτης, αν προτιμήσει να συμπεριφερθεί σαν διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil, η οποία προσπαθεί να τελειώσει τις δουλειές της στην ανατολική Μεσόγειο, στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της ΤΔΒΚ, με την άδεια που πήρε από την ελληνοκυπριακή πλευρά, τότε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα αναγκάσει την Τουρκία να αναλάβει ορατή δράση.

Το Ισραήλ θα είναι άλλη μια χώρα που η Άγκυρα θα παρακολουθεί στενά. Μένει να δούμε αν ο Νετανιάχου, ο οποίος αυτήν τη στιγμή έχει αναλάβει την αποστολή να επιδιορθώσει τις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας-ΗΠΑ, θα πετάξει την ύφεση (detente) με την Τουρκία στο καλάθι των αχρήστων, προσφέροντας ένα εργαλείο στην προπαγάνδα της Αθήνας.

Η Τουρκία δεν ζητά από κανέναν να φωνάξει τις θέσεις της, όπως δεν επιδιώκει να διεκδικήσει μόνη της όλους τους ενεργειακούς πόρους της ανατολικής Μεσογείου. Το μόνο που ζητάμε είναι η τήρηση των διεθνών συμφωνιών, η δίκαιη κατανομή των ενεργειακών πόρων και η Ελλάδα, που δεν είναι αρχιπελαγικό κράτος, να μην επιτρέπεται να χρησιμοποιεί τα δικαιώματα του ναυτικού δικαίου που παρέχονται στις αρχιπελαγικές χώρες. Θα είναι αρκετό για την ειρήνη αν οι ΗΠΑ ή το Ισραήλ σταθούν στο πλευρό όχι της Τουρκίας αλλά του διεθνούς δικαίου».

Με πληροφορίες της ανταποκρίτριας του "Έθνους" στην Τουρκία, Μαρίας Ζαχαράκη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ