Νέες απειλές από Άγκυρα για τα 12 μίλια – Καλίν: Βαριές συνέπειες αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στην Κρήτη

 
ibrahim kalin

Ενημερώθηκε: 04/01/23 - 09:23

Ανήσυχη η Άγκυρα για πιθανή επέκταση των χωρικών της υδάτων νότια της Κρήτης στα 12 ναυτικώ μίλια, εκτοξεύει καθημερινά απειλές, με τον εκπρόσωπο του προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν να διαμηνύει χτες πως εάν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα θα «υποστεί βαριές συνέπειες».

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν απείλησε τη χώρα μας, αναφέροντας ότι «θα έχουν σοβαρές συνέπειες και αποτελέσματα σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη» και τόνισε πως η Τουρκία «θα απαντήσει με ισχυρό τρόπο και δεν θα δεχθεί με τίποτα οποιαδήποτε επέκταση έστω και ένα μίλι παραπάνω».

Ο Καλίν υπενθύμισε, επίσης, τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου επί του ζητήματος: «Κι ο υπουργός των Εξωτερικών μας το είπε επίσης αυτό τις προάλλες. Όχι μόνο στα 12 μίλια, αλλά οποιαδήποτε ενέργεια που θα γίνει πάνω από τα 6 μίλια, θα έρθει αντιμέτωπη άμεσα με την ένσταση, την αντίθεση και τη σθεναρή αντίσταση της Τουρκίας. Ας το δηλώσουμε λοιπόν ξεκάθαρα. Δεν είναι ποτέ δυνατόν να το δεχτούμε αυτό, ακόμα και αν δεν πάνε στα 12 μίλια, αλλά στα 6,7,8,9. Αυτό αποκλείεται. Αυτό θα είχε βαριές συνέπειες και για την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, επιθυμούμε και περιμένουμε να μην προσφύγουν σε ένα τέτοιο μονοπάτι. Αν κάνουν βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, δεν πρόκειται να το αφήσουμε ποτέ αναπάντητο».

Ο κ. Καλίν στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ισχυρίστηκε πως η επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη θα μπορεί να εμποδίσει «τα πλοία τα οποία θα ξεκινήσουν από την Κωνσταντινούπολη και θα κλείσει τις διόδους εξόδου στη Μεσόγειο» και τόνισε πως η Τουρκία δεν θα δεχθεί με κανέναν τρόπο ένα τέτοιο βήμα της Αθήνας.

O εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας απείλησε την Ελλάδα με βαριές συνέπειες και σκληρή αντίδραση της Τουρκίας, ωστόσο σε αντίθεση με τους κ. Τσαβούσογλου και Ακάρ, απέφυγε να υπενθυμίσει την απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης του 1995 για «casus belli». Ομως, ο κ. Καλίν ξεκαθάρισε τη σκληρή θέση της Αγκυρας πως δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε επέκταση των χωρικών υδάτων σε οποιοδήποτε σημείο της Κρήτης.

Η κλιμάκωση της ρητορικής από την Αγκυρα δείχνει να επιβεβαιώνει τους πολιτικούς αναλυτές, οι οποίοι εκτιμούν πως όσο πλησιάζουν οι εκλογές, όσο η κυβερνητική συμμαχία θα διαπιστώνει πως δεν μπορεί να φθάσει στο πολυπόθητο 50,1%, τόσο θα είναι πιθανότερο το ενδεχόμενο της αύξησης της έντασης μεταξύ της Αθήνας και της Αγκυρας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ