Νέοι βανδαλισμοί στην Αγία Σοφία - Χάραξαν ονόματα και ζωγράφισαν καρδιές στην στήλη στήριξης

 
Νέοι βανδαλισμοί στην Αγία Σοφία - Χάραξαν ονόματα και ζωγράφισαν καρδιές στην στήλη στήριξης

Ενημερώθηκε: 26/05/22 - 20:32

Νέοι βανδαλισμοί στην Αγία Σοφία έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Αυτή τη φορά φαίνονται graffiti με ονόματα, σχήματα καρδιάς, που έχουν χαραχτεί με αιχμηρό αντικείμενο, σε εσωτερικό χώρο της Αγία Σοφία.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιστορίας της Τέχνης (STD) Σερίφ Γιασάρ, δημοσίευσε βίντεο στο twitter που ξεσήκωσε νέες αντιδράσεις.

"Συνάντησα άλλη μια ντροπή σήμερα στην Αγία Σοφία το βράδυ. Καινούργιο σκάνδαλο κάθε φορά που πηγαίνω. Κοιτάξτε εδώ, ούτε ένας άνθρωπος δεν είδε και δεν προειδοποίησε γι αυτό το περιστατικό."

Τονίζοντας ότι μια δολοφονία πολιτιστικής κληρονομιάς διαπράχθηκε στην Αγία Σοφία, ο Γιασάρ δηλώνει: «Πριν από ενάμιση μήνα περίπου η καταστροφή μιας θύρας βρέθηκε στην ημερήσια διάταξη. Περιμέναμε να ληφθούν μέτρα, αλλά δεν έγινε καμία ενέργεια. Αρχίσαμε να περιοδεύουμε το χώρο και αρχίσαμε να βλέπουμε νέες καταστροφές. Ένας επισκέπτης με μια τσάντα μαζεύει κομμάτια από τον τοίχο. Η στήλη που στηρίζει την Αγία Σοφία είναι γεμάτη με εκατοντάδες επιγραφές. Οι επισκέπτες έγραψαν τα ονόματά τους στους τοίχους, ζωγράφισαν καρδιές…»

Παλαιότερα, όταν η Αγία Σοφία ήταν μουσείο, υπήρχε Επιστημονικό Συμβούλιο. Η απόφαση που λήφθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ ήταν ότι η Αγία Σοφία είναι μια πολύ παλιά κατασκευή και ότι πρέπει να την επισκέπτονται ομάδες ανά 20 άτομα το πολύ. Γιατί ακόμη και η υγρασία που δημιουργεί η ανθρώπινη πνοή στον χώρο αυτό των 1.500 ετών συντομεύει τη ζωή της Αγίας Σοφίας. Τώρα όμως χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται μέσα ταυτόχρονα.

Βανδαλισμοί στην Αγία Σοφία
Βανδαλισμοί στην Αγία Σοφία

Μάλιστα με νέο άρθρο για τις καταστροφές στην Αγία Σοφία δημοσιεύει σήμερα η αντιπολιτευόμενη αριστερών τάσεων εφημερίδα Μπιργκιούν, με τίτλο «Μιλάνε για κληρονομιά, και διαπράττουν δολοφονία».

"Συνεχίζονται ασταμάτητα τα σκάνδαλα στην Αγία Σοφία, η οποία από μουσείο έχει μετατραπεί σε τζαμί. Ενώ ο ισχυρισμός ότι κομμάτια αφαιρέθηκαν από την ιστορική θύρα και «φαγώθηκαν» στην 1.500 ετών Αγία Σοφία παραμένει στην ημερήσια διάταξη, τώρα υποστηρίζεται ότι οι επισκέπτες ξύνουν τους τοίχους και βάζουν τα τρίμματα σε σακούλες", αναφέρει το δημοσίευμα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ