Προκλητικό δημοσίευμα της Sabah: Η Τουρκία θα χαρτογραφήσει θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο ως αντίποινα στην Ελλάδα

 
αιγιο

Ενημερώθηκε: 24/05/24 - 20:07

Νέο προκλητικό δημοσίευμα, αυτή τη φορά της τουρκικής εφημερίδας "Sabah", αναφέρει πως η γειτονική χώρα ετοιμάζεται να οριοθετήσει θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο, μια σαφή, δηλαδή, παραβίαση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, ανασύροντας πάλι το ζήτημα των γκρίζων ζωνών.

Στην πρόθεση της Τουρκίας να χαρτογραφήσει θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο, μετά τη σχετική ανακοίνωση της Ελλάδας, αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας Daily Sabah, η οποία κάνει λόγο για κίνηση οφθαλμόν αντί οφθαλμού.

Ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤNews είπε «Τώρα επικαλείται τις δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου, ο οποίος λέει ό,τι το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών θα οριοθετήσει επί χάρτου τα θαλάσσια πάρκα της Τουρκίας. Μια κίνηση οφθαλμός αντί οφθαλμού ως απάντηση της ελληνικής αναγγελίας για θαλάσσια πάρκα σε Ιόνιο και Αιγαίο. Σε αυτή την αναγγελία είχε αντιδράσει και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να θυμίσω, το οποίο βρήκε την ευκαιρία να επαναφέρει τη θεωρία των γκρίζων ζωνών. Δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνει αυτό, αν θα γίνει και ποιες περιοχές θα καλύπτει, αλλά νομίζω ό,τι και από τα συμφραζόμενα του δημοσιεύματος δεν θα αφορά τα παράλια της Τουρκίας»

«Ο Τούρκος αξιωματούχος που επικαλείται η εφημερίδα λέει ό,τι η ελληνική κίνηση είναι προσπάθεια επιβολής τετελεσμένων και ό,τι δεν ζητήθηκε η σύμφωνη γνώμη και συνεννόηση με την Τουρκία ώστε να υπάρξει συνεργασία. Αντιλαμβανόμαστε ό,τι εκτός από το απειλητικό μήνυμα ό,τι και η Τουρκία μπορεί να ορίσει θαλάσσια πάρκα σε περιοχές που θεωρεί ότι δεν ανήκουν στην Ελλάδα, προβάλλεται και η δήθεν διέξοδος ό,τι μπορεί να υπάρξει συνεργασία στα πάρκα αυτά» είπε ο Νίκος Μελέτης.

Επίσης ο Νίκος Μελέτης διευκρίνισε: «Να υπενθυμίσουμε πάντως ό,τι και η κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο, ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών τις τελευταίες εβδομάδες έχουν επανειλημμένα δηλώσει ό,τι τα πάρκα και τα θαλάσσια πάρκα θα γίνουν και ό,τι δεν τίθεται θέμα περιορισμού της άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας».

Πηγή: ertnews

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ