Reuters για Ερντογάν: Πώς επηρεάζει ο σεισμός τις εκλογές και την οικονομία (ΒΙΝΤΕΟ)

 
τουρκια

Ενημερώθηκε: 07/02/23 - 20:13

Ο φονικότερος σεισμός της Τουρκίας εδώ και γενιές δημιουργεί για τον Ερντογάν μια τεράστια διπλή πρόκληση διάσωσης και ανοικοδόμησης, η οποία θα ρίξει της σκιά της στις εκλογές του Μαΐου που ήδη αναμένονται να είναι οι πιο σκληρές των δύο δεκαετιών που βρίσκεται στην εξουσία, σημειώνει σε ανάλυσή του το Reuters.

Μια μέρα μετά τον σεισμό, που μέχρι στιγμής έχei σκοτώσει περισσότερους από 3.500 ανθρώπους στην Τουρκία, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ορισμένοι κάτοικοι στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο παραπονoύντο ότι οι αρχές ήταν αργές ή ανεπαρκώς εξοπλισμένες για να αντιδράσουν σε καταστροφές.

Οποιαδήποτε αίσθηση ότι η κυβέρνηση απέτυχε να αντιμετωπίσει σωστά την καταστροφή ή ότι δεν είχε εφαρμόσει επαρκείς οικοδομικούς κώδικες σε μια χώρα επιρρεπή σε σεισμούς, θα μπορούσε να βλάψει τις προοπτικές του Ερντογάν στην κάλπη.

Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι ο έμπειρος Ερντογάν, του οποίου η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει σεισμούς, πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2003, θα μπορούσε να συγκεντρώσει μια εθνική υποστήριξη γύρω του με αφορμή την κρίση και να ενισχύσει τη θέση του.

Μιλώντας λίγες ώρες μετά τον σεισμό της Δευτέρας, τον οποίο περιέγραψε ως τον χειρότερο που έπληξε την Τουρκία εδώ και περισσότερα από 80 χρόνια, ο Ερντογάν είπε ότι χιλιάδες διασώστες έχουν ήδη κινητοποιηθεί και ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια παρά τις σκληρές συνθήκες του χειμώνα.

Η κυβέρνηση κήρυξε «συναγερμό επιπέδου 4», ζητώντας διεθνή βοήθεια και κηρύσσοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες στις επαρχίες που επλήγησαν περισσότερο.

«Ο Ερντογάν αποκρίθηκε γρήγορα και με συνέπεια στην κρίση», αναφέρει η εταιρεία συμβούλων Eurasia Group. «Αυτό είναι πιθανό να του δώσει μια λάμψη ισχυρού ηγέτη ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου, εάν η κυβέρνηση μπορέσει να διατηρήσει την δυναμική της».

«Μαύρος Κύκνος»

Όμως το κόστος ανασυγκρότησης είναι πιθανό να ανέλθει σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, επιβαρύνοντας μια οικονομία που έχει ήδη πληγωθεί από πληθωρισμό που τρέχει με 58%. Η αναστάτωση σε μια περιοχή που φιλοξενεί 13 εκατομμύρια ανθρώπους αναμένεται να περιορίσει την ανάπτυξη φέτος, λένε οι οικονομολόγοι.

Η κλίμακα της ζημιάς, εκτεινόμενη σε εκατοντάδες χιλιόμετρα και επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους και τα σπίτια τους, θα κάνει πλήρες reset στην οικονομία και την πολιτική της Τουρκίας, εκτιμά ο Atilla Yesilada της Global Source Partners.

Περιγράφοντας τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ ως «μαύρο κύκνο», δηλαδή ένα συμβάν τόσο απρόβλεπτο ή απίθανο που θα μπορούσε να έχει ακραίες συνέπειες, το στέλεχος της Global Source Partners, εκτιμά ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα μπορέσουν ακόμη και να διεξαχθούν εκλογές στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ερντογάν δεν έσπευσαν να κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά τον σεισμό, καθώς άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από κτίρια και ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται.

Η εξακομματική αντιπολίτευση είπε απλά ότι η κυβέρνηση πρέπει να εργαστεί «χωρίς διακρίσεις» για να αντιμετωπίσει την καταστροφή που έπληξε περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των κουρδικών κοινοτήτων και των Σύρων προσφύγων.

Εχει εγκαταλείψει τους Κούρδους σεισμόπληκτους;

Ωστόσο, ο Ugur Poyraz, Γενικός Γραμματέας του κεντροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος (IYI), λέει ότι είχε περιοδεύσει σε περιοχές που επλήγησαν σοβαρά και από το πρωί της Τρίτης δεν είδε κανένα σημάδι από διασώστες έκτακτης ανάγκης .

«Σίγουρα δεν υπάρχει επαγγελματικός συντονισμός ως προς τη βοήθεια», λέει ο ίδιος στο Reuters. «Πολίτες και τοπικές ομάδες συμμετέχουν μόνες τους στις επιχειρήσεις διάσωσης για να σώσουν ανθρώπους στα ερείπια».

Οι αρχές πάντως λένε ότι περισσότερα από 12.000 μέλη του προσωπικού έρευνας και διάσωσης και άλλοι 9.000 στρατιώτες βρίσκονται σε δράση.

Σε οριακές εκλογές, η απόκριση της κυβέρνησης στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να επηρεάσει κρίσιμους ψηφοφόρους της μεσαίας περιοχής, αν και είναι απίθανο να επηρεάσει τους αφοσιωμένους υποστηρικτές της μίας ή της άλλης πλευράς, δήλωσε ο Hasnain Malik, διευθύνων σύμβουλος σε εταιρία συμβούλων αναδυόμενων αγορών (Tellimer) στο Ντουμπάι.

«Η απόκριση της κυβέρνησης του Ερντογάν σε αυτή τη φυσική καταστροφή μπορεί να διαμορφώσει τη στάση του αναποφάσιστου ψηφοφόρου, αλλά η αφοσίωση της πλειονότητας των ψηφοφόρων είναι ήδη καθορισμένη».

Με πληροφορίες από Reuters

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ