Τουρκία: Ενόχληση Τσαβούσογλου μετά το «άνοιγμα» της Ελλάδας στην Κεντρική Ασία - Πυρά κατά Δένδια

 
τσαβ

Ενημερώθηκε: 05/12/22 - 17:23

Εντονα ενοχλημένος από το ελληνικό άνοιγμα στην Κεντρική Ασία δια του Νίκου Δένδια εμφανίστηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, περιοχή που η Άγκυρα αντιμετωπίζει ως «αυλή της». 

Σε παραλήρημά του, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε δε λόγο για «τουρκικό κόσμο», δηλαδή τον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών που κατέβηκε στη Μεσόγειο χάρη στην απόφαση να γίνει το ψευδοκράτος… παρατηρητής του Οργανισμού!

«Ο τουρκικός κόσμος, που ενίσχυσε την ενότητά του με την ‘Oργάνωση Tουρκικών Kρατών’, είναι πλέον μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα. Όλος ο κόσμος άρχισε να δίνει την προσοχή της εκεί. Δηλαδή στον τουρκικό κόσμο, την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και την Κεντρική Ασία. Σήμερα και ο Νίκος Δένδιας (πήγε) αμέσως εκεί... Εκεί πήρε την ανάσα. Κάνει κάποια ταξίδια. Όπου κι αν πάμε, φυσικά, τρέχει από πίσω. Να είναι καλά. Ο Νίκος Δένδιας. Παλιός μου φίλος είναι. Και φυσικά, είναι προβληματισμένοι (ανησυχούν). Γιατί ανησυχούν; Η 'ΤΔΒΚ' έγινε μέλος παρατηρητής στη σύνοδο κορυφής στη Σαμαρκάνδη. Αλλά αυτό είναι μια αρχή. Βήμα - βήμα. Τα υπόλοιπα, με τη βοήθεια του Θεού, θα έρθουν»  ανέφερε χαρακτηριστικά ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης. 

«Φυσικά, οι τρέχουσες ανησυχίες και ο πανικός τους είναι λόγω αυτών που θα γίνουν. Ως αποτέλεσμα, πρέπει να αυξήσουμε τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μας με τον τουρκικό κόσμο. Όπως είπα πριν από λίγο, στην πραγματικότητα, με τον τουρκικό κόσμο να παίρνει την 'ΤΔΒΚ' ως μέλος παρατηρητή, η Oργάνωση Tουρκικών Kρατών και ο τουρκικός κόσμος κατέβηκε με αυτόν τον τρόπο στην Ανατολική Μεσόγειο. Έτσι η εμβέλειά του έχει ενισχυθεί» ισχυρίστηκε ο τούρκος ΥΠΕΞ. 

Άνοιγμα της Ελλάδας στην Κεντρική Ασία

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψη στην ιστορία Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Καζακστάν, ενώ συναντήθηκε με τον ομολόγους του από το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν μόλις την προηγούμενη βδομάδα στο περιθώριο της υπουργικής Συνάντησης του ΟΑΣΕ στην Πολωνία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα εξετάζει πέραν της υφιστάμενης πρεσβείας στο Καζακστάν να ιδρύσει και δεύτερη στην περιοχή (Ουζμπεκιστάν).

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ