Τουρκία και Λιβύη ισχυρίζονται ότι η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου είναι άκυρη

 
Τουρκία και Λιβύη ισχυρίζονται ότι η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου είναι άκυρη

Ενημερώθηκε: 14/12/22 - 13:37

Κοινή επιστολή στον ΟΗΕ απέστειλαν Τουρκία και Λιβύη, με την οποία ισχυρίζονται ότι η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου είναι άκυρη.

Σύμφωνα με τον Μανώλη Κωστίδη για τον ΣΚΑΙ, στην επιστολή αναφέρεται πως η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα θαλάσσιας δικαιοδοσίας σε νησιά, νησίδες και βραχονησίδες. Παράλληλα αναφέρεται ότι η Λιβύη έχει δικαίωμα να υπογράφει συμφωνίες, κάτι που φυσικά δεν ισχύει.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Λιβύης στον ΟΗΕ Ταχέρ Ελ Σόνι απάντησαν με κοινή επιστολή προς την Ελλάδα.

Στην επιστολή που απέστειλε στη Γραμματεία του ΟΗΕ τονίζεται ότι η Ελλάδα προσπαθεί να «υπονομεύσει» τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης με «αβάσιμους ισχυρισμούς και επιχειρήματα».

Στην επιστολή αναφέρθηκε ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Ελλάδας, έχει την εξουσία να συνάπτει και να τερματίζει διεθνείς συμφωνίες και ότι οι νόμοι της εξουσιοδοτούν την κυβέρνηση να συνάπτει συμφωνίες με άλλα κράτη.

Μάλιστα τονίζεται ότι δεν υπάρχει νομική βάση για τους ισχυρισμούς της Ελλάδας ότι η συμφωνία που υπέγραψαν Λιβύη και Τουρκία στον τομέα των υδρογονανθράκων έρχεται σε σύγκρουση με την πολιτική διαδικασία υπό την εποπτεία του ΟΗΕ.

Επίσης υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα αγνόησε σκόπιμα τις συμφωνίες που συνήψαν πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη λιβυκή κυβέρνηση στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και της οικονομίας και ότι καμία χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, δεν μπορούσε να παρέμβει στις συμφωνίες μεταξύ κυρίαρχων κρατών.

Επίσης αναφέρεται ότι η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, που υπογράφηκε στις 27 Νοεμβρίου 2019, καταγράφηκε σύμφωνα με το άρθρο 102 της Σύμβασης του ΟΗΕ και επετεύχθη δίκαιη λύση βάσει του διεθνούς δικαίου, δηλώνοντας ότι οι ισχυρισμοί της Ελλάδας ότι η εν λόγω συμφωνία παραβίασε τα κυριαρχικά της δικαιώματα δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί.

Στην επιστολή επισημαίνεται ακόμη ότι, μετά τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, η παρόμοια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου στην εν λόγω περιοχή είναι «άκυρη».

Στην επιστολή, η οποία αναφέρει ότι η Ελλάδα αγνοεί τα δικαιώματα κυριαρχίας της Τουρκίας και της Λιβύης με τις επεκτατικές διεκδικήσεις της στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην περιοχή και ερμηνεύει το ναυτικό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο όπως θέλει, «η Ελλάδα αγνοεί την αρχή της ισότητας στην οριοθέτηση. των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας και η τοποθεσία, το μέγεθος, την οικονομική ζωή. Συμπεριφέρεται σαν ένα αρχιπελαγικό κράτος που παραβιάζει το νόμο απαιτώντας να δοθούν θαλάσσιες δικαιοδοσίες σε νησιά, νησίδες και βράχους, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ή όχι και τη βιωσιμότητα τους ή οικονομικής ζωή.

Στην επιστολή, η οποία αναφέρει ότι οι συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για την οριοθέτηση υδρογονανθράκων και θαλάσσιων δικαιοδοσιών δεν παραβιάζουν ούτε το διεθνές δίκαιο ούτε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, η επιστολή επισημαίνει ότι η Ελλάδα προσπαθεί να «δυσφημήσει» τη Λιβύη και τις προσπάθειες της Τουρκίας για προώθηση του διαλόγου. στη Μεσόγειο στον ΟΗΕ.

Η Τουρκία και η Λιβύη κάλεσαν την Ελλάδα «να τερματίσει τις αβάσιμες κατηγορίες, την εχθρική ρητορική και τις ενέργειες που κλιμακώνουν την ένταση και να σεβαστεί τις κυρίαρχες αποφάσεις των δύο γειτονικών χωρών».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ