Μετάλλαξη Δέλτα: Στον «κλοιό» του επικίνδυνου στελέχους ολόκληρος ο πλανήτης

Σε δυσμενή θέση Πορτογαλία, Βρετανία και Γερμανία όπου η «Δέλτα» κερδίζει έδαφος με ταχείς ρυθμούς
Ενημερώθηκε: 27/06/21 - 23:52

Η μετάλλαξη Δέλτα όχι μόνο δεν επιτρέπει στην ανθρωπότητα να πάρει μία ανάσα, αλλά φέρνει προ των πυλών ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Το μεταδοτικό στέλεχος έχει θέσει εκ νέου σε συναγερμό επιστήμονες και κυβερνήσεις σε όλο τον πλανήτη. Ακόμα και το Ισραήλ, το οποίο κατάφερε να οχυρωθεί μέσω ενός αποτελεσματικού και ιδιαίτερα γρήγορου προγράμματος εμβολιασμού, βρίσκεται στο έλεος της μετάλλαξης αυτής. Συγκεκριμένα, σχεδόν οι μισοί ενήλικες που έχουν προσβληθεί πλέον από την Ινδική μετάλλαξη, ήταν πλήρως εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις της Pfizer. Παρ’ ότι είχαν αρθεί τα περιοριστικά μέτρα, η κυβέρνηση του Ισραήλ αναγκάστηκε να επαναφέρει τη χρήση μάσκας και της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Τη χρήση μάσκας και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας, όπως η κοινωνική απομόνωση, η αποφυγή του συνωστισμού και η υγιεινή των χεριών, συνεχίζει να συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και για τους πλήρως εμβολιασμένους, καθώς το νέο πολύ μολυσματικό νέο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2 «Δέλτα» διασπείρεται γρήγορα ανά τον κόσμο.

Η σύσταση της χρήσης της μάσκας από τους εμβολιασμένους συνίσταται στο ότι δεν έχει εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός και ένα τόσο μολυσματικό στέλεχος μπορεί να οδηγήσει σε εξάρσεις του ιού.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι η μετάλλαξη Δέλτα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία στα τέλη του 2020. Η επίσημη ονομασία της είναι Β.1.617.2. Έκτοτε, έχει διαχυθεί σε παραπάνω από 70 χώρες. Μεταξύ αυτών και η Πορτογαλία. Στη Λισαβόνα, 70% των καταγεγραμμένων περιστατικών COVID-19 προέρχονται από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα. Αυτό είναι που μεταδίδεται και στις υπόλοιπες πόλεις της χώρας, εκτινάσσοντας τα κρούσματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ